ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΥΠΕΚΑ: Εθνικός στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας

maniatis
Η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και το ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας αποτελεί βασικό εθνικό στόχο στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο σχετικά με τη δέσμη προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Κλίμα- Ενέργεια στο πλαίσιο του 2030».
Ενόψει και της συζήτησης των αρχηγών κρατών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, ο κ. Μανιάτης έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα ως εκ των βασικών προτεραιοτήτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί την πιο κραυγαλέα περίπτωση, αγνόηση μίας δράσης της οποίας οι έμμεσες ωφελιμότητές της, κυρίως για τις χώρες του νότου, είναι τόσες πολλές, που προκαλεί κατάπληξη το ότι δεν έχουν αναγνωριστεί.
Επίσης, επεσήμανε ότι οι δράσεις σχετικές με την εξοικονόμηση και την ενεργειακή αποδοτικότητα στηρίζονται κατά 75% σε πρώτη ύλη που παράγουν βιομηχανίες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για τη δυνατότητα δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας στην οικοδομή, αλλά και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για τον καταναλωτή και ιδιαίτερα για τον πιο ευάλωτο, όπως τόνισε.
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, ο υπουργός έχει αποστείλει προσωπική επιστολή στον επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έντιγκερ για το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ζητώντας να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του και στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, πριν ακόμα προχωρήσουν οι διαδικασίες για όλα τα άλλα προγράμματα.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, σημείωσε ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί τόσο το ενεργειακό μείγμα όσο και ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας μέχρι το 2030, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα των «έξυπνων μετρητών» ηλεκτρικής ενέργειας (Smart metering), του οποίου ο διαγωνισμός διεξάγεται τις προσεχείς ημέρες, τόνισε ότι μέχρι το 2020 αναμένεται η ολοκλήρωσή του.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.