ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Τομές στο πολιτικό σύστημα

Ριζικές τομές στο πολιτικό σύστημα αλλά και στη λειτουργία των θεσμών τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη ζητούν οι πολίτες, όπως την απ΄ ευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
Τομές στο πολιτικό σύστημα
H δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το ειδησεογραφικό site «theToc» (www.thetoc.gr) από την εταιρεία Metron Analysis καταγράφει τις τάσεις της κοινής γνώμης σε μείζονα πολιτικά ζητήματα σε μία περίοδο βαθιών και μεγάλων αλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι εννέα στους δέκα ερωτηθέντες ζητούν όχι μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απ’ ευθείας από τον λαό αλλά και να του δοθούν ενισχυμένες αρμοδιότητες. Οι απόψεις αυτές των πολιτών παραπέμπουν ουσιαστικά σε Προεδρική Δημοκρατία, ενώ επισημαίνεται ότι το 66% των ερωτηθέντων τάσσεται επίσης υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος.
Χρηματοδότηση
Ακόμη το 86% τάσσεται υπέρ της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, ενώ σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα η μεγάλη πλειονότητα κινείται πολύ κοντά στην απλή αναλογική καθώς το 82% ζητά να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα στις εκλογές. Οι πολίτες είναι μοιρασμένοι στον τρόπο εκλογής των βουλευτών – δηλαδή με λίστα ή σταυρό προτίμησης.
Σημειώνεται ότι σε σχετικά ερωτήματα για το ποιους πολιτικούς θεσμούς εμπιστεύονται οι πολίτες προκύπτουν ευρήματα-έκπληξη, καθώς στις δύο πρώτες θέσεις εμφανίζονται η Αστυνομία με ποσοστό 55% και η Δικαιοσύνη με 42%. Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο πρωθυπουργός της χώρας με 23%. Τα υψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης προς την Αστυνομία προέρχονται από τους ψηφοφόρους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -69%- και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ με 62%. Τα κόμματα βρίσκονται τελευταία, μόλις το 7% τα εμπιστεύεται, ενώ ένα 11% έχει εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο.
Τομές στο πολιτικό σύστημα
Από τα ευρήματα προκύπτει ακόμη ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν ταυτίζονται με τα κόμματα που ψηφίζουν, τη μεγαλύτερη ταύτιση δείχνουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής -ποσοστό 65%- και του ΚΚΕ με 62%. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 55%. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το στοιχείο πως ένας στους πέντε ερωτηθέντες -ποσοστό 20%- θεωρεί πως οι πολιτικές δολοφονίες και οι τρομοκρατικές επιθέσεις «έχουν κάποια κοινωνική και ηθική δικαιολογία» ενώ το 76% απαντά ότι πρόκειται για εγκληματικές πράξεις.Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι το 31% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής βλέπει «κάποια κοινωνική και ηθική δικαιολογία» στις πολιτικές δολοφονίες και τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι 27%, των ΑΝΕΛ 26%, του ΚΚΕ 15%, του ΠΑΣΟΚ 13%, της ΝΔ 12% και της ΔΗΜΑΡ 11%.
Τέλος, το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ευρώπη «χάνει σε δύναμη και κύρος» και το 56% θεωρεί πως η Ελλάδα βρίσκεται «στο υπόγειο της ευρωπαϊκής πολυκατοικίας» ενώ το 90% ζητά να εκλέγεται ο πρόεδρος της ΕΕ απ’ ευθείας από τους πολίτες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.