ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Χαιρετισμός θ. Πετράκου στο 2ο συνέδριο της προσομοίωσης των διαδικασιών της Βουλής των Ελλήνων

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ“Εκ μέ­ρους του Προ­έ­δρου και της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ο­μά­δας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, α­πευ­θύ­νω χαι­ρε­τι­σμό στο δεύ­τε­ρο συ­νέ­δριο σας.
Θε­ω­ρού­με ι­δι­αί­τε­ρα εν­δι­α­φέ­ρου­σα και ση­μαν­τι­κή αυ­τή την πρω­το­βου­λί­α. Η ελ­λη­νι­κή πο­λι­τεί­α κα­θι­έ­ρω­σε τη Βου­λή των Ε­φή­βων, νο­μί­ζω ό­τι ε­σείς, με την πρω­το­βου­λί­α που έ­χε­τε πά­ρει, ας μου ε­πι­τρα­πεί η έκ­φρα­ση, μπο­ρεί­τε να κα­θι­ε­ρώ­σε­τε τη Βου­λή της φοι­τη­τι­κής νε­ο­λαί­ας. Η Βου­λή της φοι­τη­τι­κής νε­ο­λαί­ας μπο­ρεί να α­πο­τε­λέ­σει έ­να θε­σμό, ο ο­ποί­ος μπο­ρεί να συμ­βά­λει στο να δε­θεί το ελ­λη­νι­κό κοι­νο­βού­λιο πο­λύ πε­ρισ­σό­τε­ρο με τα προ­βλή­μα­τα της νε­ο­λαί­ας.
Γνω­ρί­ζε­τε πο­λύ κα­λύ­τε­ρα α­πό ε­μάς ό­τι σή­με­ρα η νε­ο­λαί­α αν­τι­με­τω­πί­ζει ι­δι­αί­τε­ρα έν­το­να προ­βλή­μα­τα. Προ­βλή­μα­τα που υ­πο­χρε­ώ­νουν αρ­κε­τές χι­λιά­δες συ­να­δέλ­φους σας, οι ο­ποί­οι έ­χουν πά­ρει πτυ­χί­ο, να με­τα­να­στεύ­σουν α­πό τη χώ­ρα για να βρουν ερ­γα­σί­α.
Το ζή­τη­μα λοι­πόν, του ε­πι­πέ­δου και του πε­ρι­ε­χο­μέ­νου των σπου­δών, της α­νάγ­κης πε­ραι­τέ­ρω α­να­βάθ­μι­σης των ελ­λη­νι­κών πα­νε­πι­στη­μί­ων, τα ο­ποί­α σε αν­τί­θε­ση με τα ό­σα λέ­γον­ταν ο­ρι­σμέ­νες φο­ρές α­πό τις μέ­χρι τώ­ρα κυ­βερ­νή­σεις, α­πο­δεί­χτη­κε μέ­σα α­πό ε­πί­ση­μα στοι­χεί­α που προ­έ­κυ­ψαν πρό­σφα­τα, πως δι­α­τη­ρούν έ­να πο­λύ υ­ψη­λό ε­πί­πε­δο. Αυ­τό, το γνω­ρί­ζε­τε πο­λύ κα­λύ­τε­ρα α­πό ε­μάς, που έ­χου­με πε­ρά­σει πριν α­πό αρ­κε­τά χρό­νια α­πό τα ελ­λη­νι­κά πα­νε­πι­στή­μια.
Ό­μως η α­νάγ­κη για πε­ραι­τέ­ρω βελ­τί­ω­ση του ε­πι­πέ­δου συ­νο­λι­κά της πα­ρο­χής γνώ­σε­ων αλ­λά και της δυ­να­τό­τη­τας στους νέ­ους σή­με­ρα να σπου­δά­σουν, οι ο­ποί­οι αν­τι­με­τω­πί­ζουν σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα λό­γω της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης, εί­ναι α­κό­μη πιο ε­πι­τα­κτι­κή και πιο έν­το­νη.
Α­πό κει και πέ­ρα, θε­ω­ρού­με ό­τι η προ­σο­μοί­ω­ση της Βου­λής των Ελ­λή­νων, την ο­ποί­α ε­σείς θα α­σκή­σε­τε για δεύ­τε­ρη φο­ρά, μπο­ρεί να συμ­βά­λει μέ­σα α­πό τη συ­ζή­τη­ση θε­μά­των που α­πα­σχο­λούν τη νε­ο­λαί­α, που πέ­ρα α­πό τα θέ­μα­τα της παι­δεί­ας, να α­να­δει­χθεί το μέ­γα θέ­μα της α­νερ­γί­ας των νέ­ων. Δυ­στυ­χώς, οι πο­λι­τι­κές οι ο­ποί­ες α­σκή­θη­καν τα τε­λευ­ταί­α πέν­τε χρό­νια έ­χουν ο­δη­γή­σει σή­με­ρα το 50% των νέ­ων α­πό 18 έ­ως 35 ε­τών, με­σο­σταθ­μι­κά να εί­ναι χω­ρίς ερ­γα­σί­α. Μέ­γα θέ­μα και ε­σείς μπο­ρεί­τε να προ­σφέ­ρε­τε με τη συ­ζή­τη­ση, τις α­πό­ψεις σας και να μας υ­πο­χρε­ώ­σε­τε ως Βου­λή των Ελ­λή­νων να θέ­σου­με υ­ψη­λά στην α­τζέν­τα της πο­λι­τι­κής ζω­ής και της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής δι­α­δι­κα­σί­ας, το ζή­τη­μα της α­νερ­γί­ας των νέ­ων.
Τέ­λος, κλεί­νον­τας το χαι­ρε­τι­σμό μου θα ή­θε­λα να το­νί­σω ό­τι ο κοι­νο­βου­λευ­τι­σμός στην Ελ­λά­δα και η Βου­λή, έ­τσι ό­πως λει­τουρ­γεί, πα­ρά την υ­πο­βάθ­μι­ση που έ­χει συμ­βεί τα τε­λευ­ταί­α πέν­τε χρό­νια με την εί­σο­δο της χώ­ρας μας στις μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές και την ε­πο­πτεί­α της ΤΡΟΙ­ΚΑ, εί­ναι μα­κράν κα­λύ­τε­ρος α­πό ο­ποι­ουσ­δή­πο­τε θε­σμούς, α­κό­μα και α­πό την λει­τουρ­γί­α της Καλ­λι­κρα­τι­κής Αυ­το­δι­οί­κη­σης, ό­πως λει­τουρ­γεί σή­με­ρα. Η δι­κή μου εμ­πει­ρί­α, ως μέ­λος του Πε­ρι­φε­ρεια­κού συμ­βου­λί­ου της Πε­λο­πον­νή­σου σε σχέ­ση με τη Βου­λή των Ελ­λή­νων, πα­ρό­τι έ­χει υ­πο­στεί σο­βα­ρές στρε­βλώ­σεις και υ­πο­βάθ­μι­ση των δη­μο­κρα­τι­κών της λει­τουρ­γι­ών, εί­ναι πο­λύ πιο δη­μο­κρα­τι­κή η δι­α­δι­κα­σί­α της συ­ζή­τη­σης.
Σε αυ­τή την κα­τεύ­θυν­ση συμ­βά­λει και η τη­λε­ό­ρα­ση της Βου­λής των Ελ­λή­νων, η ο­ποί­α δί­νει τη δυ­να­τό­τη­τα στους πο­λί­τες να γνω­ρί­ζουν τι θα πει ο κά­θε βου­λευ­τής και η κά­θε κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ο­μά­δα. Συμ­βά­λει ε­πί­σης, και στην υ­πευ­θυ­νό­τη­τα του ί­διου του βου­λευ­τή, τον υ­πο­χρε­ώ­νει να εί­ναι υ­πεύ­θυ­νος και σο­βα­ρός. Κρί­νε­ται κα­θη­με­ρι­νά α­πό τους πο­λί­τες αλ­λά και εμ­πο­δί­ζει τα ΜΜΕ, τα ο­ποί­α παί­ζουν ο­ρι­σμέ­νες φο­ρές έ­να «ά­σχη­μο» ρό­λο και σε βά­ρος της δη­μο­κρα­τί­ας, να μην πε­ρά­σουν το δι­κό τους μή­νυ­μα κα­θώς υ­πάρ­χει το α­πο­δει­κτι­κό υ­λι­κό του τι εί­πε ο κά­θε έ­νας α­πό τα πρα­κτι­κά αλ­λά και α­πό την τη­λε­ό­ρα­ση της Βου­λής.
Ε­γώ εί­μαι νέ­ος βου­λευ­τής, με­τρώ σχε­δόν δύ­ο χρό­νια θη­τεί­ας αλ­λά βε­βαί­ως πρέ­πει να το πού­με πως η Βου­λή έ­χει υ­πο­βαθ­μι­στεί συγ­κρι­τι­κά με πα­λι­ό­τε­ρα. Η χώ­ρα μας κυ­βερ­νά­ται τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια με συ­νε­χείς πρά­ξεις νο­μο­θε­τι­κού πε­ρι­ε­χο­μέ­νου σε πο­λύ κρί­σι­μα ζη­τή­μα­τα. Στα πε­ρα­σμέ­να δύ­ο χρό­νια, οι πρά­ξεις νο­μο­θε­τι­κού πε­ρι­ε­χο­μέ­νου εί­ναι 27  και α­νά­με­σα σε αυ­τές οι 12 εί­ναι πο­λύ ση­μαν­τι­κές πρά­ξεις, οι ο­ποί­ες προσ­δι­ό­ρι­σαν πο­λι­τι­κές και υ­πο­χρέ­ω­σαν τη Βου­λή να κυ­ρώ­σει πο­λι­τι­κές που ή­δη ε­φαρ­μό­ζον­ται.
Πα­ρό­λα αυ­τά, το μέλ­λον βρί­σκε­ται σε ε­σάς και μπο­ρεί­τε να συμ­βάλ­λε­τε και στην α­να­βάθ­μι­ση και δι­εύ­ρυν­ση της δη­μο­κρα­τί­ας αλ­λά και στο να προ­βλη­θούν στη Βου­λή των Ελ­λή­νων τα προ­βλή­μα­τα και τα ζη­τή­μα­τα της νε­ο­λαί­ας.”

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.