ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

europe

Ισοπαλία για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με συντριπτική υπεροχή της αδιευκρίνιστης ψήφου!!!

DHMO P. ISSUEΤΟ ΡΕΥΣΤΟ πολιτικό σκηνικό επιβεβαιώνει κατά τον πιο παραστατικό τρόπο η δημοσκόπηση της Public Issue, για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Η εκτίναξη του ποσοστού της αδιευκρίνιστης ψήφου στο 41%, δείχνει ότι οι ψηφοφόροι βρίσκονται σε αναμονή και περιμένουν να δουν τις εξελίξεις για να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Αυτό σημαίνει ότι το σκηνικό μπορεί εύκολα να ανατραπεί ή είναι σίγουρο ότι θα ανατραπεί. Προς την ποια μεριά θα γύρει η πλάστιγγα, εξαρτάται από ποια μεριά το βλέπει κάποιος.
Στην πρόθεση ψήφου υπάρχει ισοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. στο χαμηλό του 15,5%, ενώ στην κατάταξη ακολουθούν: Το Ποτάμι 7%, ΚΚΕ 5%, Χρυσή Αυγή 4,5%, ΠΑΣΟΚ 3,5%, ΑΝ.ΕΛΛ. 2,5%, ΔΗΜΑΡ 1,5%, Λοιπά 4%. Στο ποσοστό της «αδιευκρίνιστης» αθροίζονται το 19,5% των αναποφάσιστων, το 12,5% που δεν προτίθεται να ψηφίσει, το 3,5% που επιλέγει «Λευκό/άκυρο» και το 5,5% που επιλέγει «Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
Στην παράσταση νίκης, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ισχυρό προβάδισμα με 52% έναντι 33% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 15% επιλέγει την απάντηση «Κανένας/χωρίς γνώμη».
Όλα είναι πιθανά να συμβούν. Κομβικά σημεία στις εξελίξεις είναι η συμφωνία με την τρόικα και η επιβεβαίωση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία. Αν όλα γίνουν, όπως περιμένει η κυβέρνηση, τότε θα είναι και η κερδισμένη των εκλογών. Πολλοί από τους ψήφους διαμαρτυρίας θα γυρίσουν στο «μαντρί». Αν, όμως, έλθουν αντίθετα, τότε θα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι αμφίβολο, αν θα έχει τέτοια διαφορά από την ΝΔ που θα δημιουργήσει ζήτημα λαϊκής αποδοχής της κυβέρνησης.
Τα πράγματα για το κόμμα της Αξιωματική Αντιπολίτευσης δεν είναι ρόδινα. Με την εμφάνιση ενός νέου κόμματος, που αποτελεί πόλο έλξης ψήφων διαμαρτυρίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και αυτή την ελάχιστη υπεροχή, από μισή έως μία μονάδα, από την ΝΔ. Το ίδιο φάνηκε και στην δημοσκόπηση για τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι πραγματικά μη κομματικοί υποψήφιοι προηγούνται και περιόρισαν τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ από την τρίτη θέση και κάτω.
Επίσης, η υπεροχή στην παράσταση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει μια δυναμική, όχι όμως για το ίδιο, αλλά από την επιθυμία των ψηφοφόρων να επέλθει αλλαγή. Με δεδομένο όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατορθώσει να πείσει, η παράσταση νίκης μένει χωρίς περιεχόμενο για να κινήσει εξελίξεις και να προδικάσει αποτέλεσμα εκλογών.
Είναι ολοφάνερο ότι οι διαμαρτυρόμενοι ψηφοφόροι δεν εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ και στην πρώτη ευκαιρία «ανοίγουν γι’ αλλού πανιά». Η εμφάνιση του Σταύρου Θεοδωράκη, χωρίς να παρουσιάσει θέσεις και πρόγραμμα, μόνον με την αναγγελία καθόδου στις εκλογές, σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση. Αξίζει να δούμε, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, από ποια κόμματα αντλεί ψήφους το «Ποτάμι» και ποιο είναι το προφίλ των ψηφοφόρων του.
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το προφίλ τους δείχνει ότι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από την Αριστερά μέχρι τη Δεξιά, ενώ, ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, πρόκειται περισσότερο για γυναίκες, με ανώτερη μόρφωση, σε παραγωγικές ηλικίες, μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως επί το πλείστον αστικής προέλευσης, με υψηλό εισόδημα και αυτοτοποθέτηση κυρίως στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά.
Ως προς την πολιτική τους προέλευση (με βάση την ψήφο στην αναμέτρηση του περσινού Ιουνίου), η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι έχει τις μεγαλύτερες διαρροές προς το Ποτάμι (20,5%), ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ το «τροφοδοτούν» με 17,5% έκαστος. 16% προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, 3% από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, 1,5% από τη Χρυσή Αυγή, 10% από τα Λοιπά και 14% από το Λευκό και Άκυρο.
Στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων του, το 7% που αποσπά το Ποτάμι έχει θηλυκό πρόσημο κατά 8% και αρσενικό κατά 5,5%, ενώ σύμφωνα με το επίπεδο της εκπαίδευσής τους κατανέμονται: 2% κατώτερη, 6% μέση και 10% ανώτερη.
Όσον αφορά τις ηλικιακές κατηγορίες, εκείνη που κυριαρχεί είναι αυτή των 35-44 ετών (13%) και ακολουθούν: 25-34 (11%), 45-54 (8,5%), 55-64 (4,5%), 65 ετών και πάνω (3%) και 18-24 (2,5%).
Σύμφωνα με τη θέση τους στην απασχόληση το προβάδισμα διατηρούν οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα (17%). Στην υπόλοιπη κατάταξη: μισθωτοί ιδιωτικού τομέα (15,5%), εργοδότες-αυτοαπασχολούμενοι (5%), άνεργοι (5%), συνταξιούχοι (4,5%) και νοικοκυρές (4,5%). Ως προς την αστικότητα, από αστικά κέντρα προέρχεται το 8,5%, από ημιαστικά 4% και από αγροτικά 3,5%.
Η μεγαλύτερη επιρροή του νέου κόμματος είναι στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, με την πρωτεύουσα να έχει 10% και τη Θεσσαλονίκη 11,5%, ενώ στη λοιπή Ελλάδα το ποσοστό πέφτει στο μισό (5%). Παράλληλα, ομοδημότες είναι 7% και ετεροδημότες 5,5%.
ΕΥΠΟΡΟΙ
Από τους εκλογείς τα ευρήματα δείχνουν ότι επιλέγουν το Ποτάμι σε μεγαλύτερο βαθμό οι εύποροι πολίτες, αφού σύμφωνα με τις «Εκτιμήσεις για το προσωπικό εισόδημα», το 11,5% «ζουν άνετα», το 9,5% «τα καταφέρνουν», για το 6% «υπάρχει μεγάλη δυσκολία» και για το 4% «δυσκολία».
Στον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό, στην κλίμακα Αριστερά-Δεξιά, το 13,5% δηλώνει ότι ανήκει στο Κέντρο, το 11% στην Κεντροαριστερά, το 5,5% στην Αριστερά, το 4,5% στην Κεντροδεξιά, το 2% στη Δεξιά και το 3% λέει ότι «Όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα».
Ως προς την πολιτικοποίησή τους, το 9,5% ενδιαφέρεται «αρκετά» για την πολιτική, το 7,5% «πολύ», το 3,5% «λίγο» και το 3,5% «καθόλου».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.