ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Ο δήμαρχος δίδαξε στα παιδιά τι είναι κομποστοποίηση

NIKAS MATHITES LAIIKAΣΑΡΑΝΤΑ μαθήτριες και μαθητές, της Α΄και της Δ΄ Τάξεως του Δημοτικού Σχολείου Λαιίκων, επισκέφθηκαν, την περασμένη Παρασκευή, το Δημαρχείο και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα. Ευαισθητοποιημένα τα παιδιά σε θέματα περιβάλλοντος, είχαν, προ καιρού, απευθύνει επιστολή στον δήμαρχο, σχετικά με τη διαχείριση των κλαδιών μετά την ελαιοσυγκομιδή. Ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία να τους διαβάσει ο ίδιος την επιστολή του, προς αυτά, και να συζητήσει μαζί τους για το θέμα αυτό. Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του Π. Νίκα αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Ο Δήμος Καλαμάτας, εδώ και χρόνια, εφαρμόζει τη διαδικασία της κομποστοποίησης για τα παραπροϊόντα των καλλιεργειών και της περιποίησης των κήπων, στα οποία συγκαταλέγονται τα κλαδιά των ελαιοδέντρων που απομένουν μετά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Προσπαθεί να πείσει τους δημότες για την αναγκαιότητα αυτή, με συνεχή μηνύματα και προτροπές τόσο μέσω της ιστοσελίδας του www.kalamata.gr και των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και με δικές μου συνεχείς προτροπές από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ακόμη, με τη βοήθεια εθελοντών έχει εγκαταστήσει δεκάδες κάδους συνοικιακής κομποστοποίησης, καθώς και εκατοντάδες κάδους οικιακής κομποστοποίησης. Επίσης, στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας ενημερώνουν τους μαθητές των σχολείων αλλά και τους στρατιώτες στις Μονάδες της περιοχής μας, για τη σημασία της ανακύκλωσης, η οποία περιλαμβάνει την κομποστοποίηση.
Φυσικά, οι ίδιοι οι καλλιεργητές πρέπει να αναλάβουν τις σχετικές πρωτοβουλίες. Εάν οι Οργανώσεις των Παραγωγών αγοράσουν θρυμματιστές, που μετατρέπουν τα κλαδιά σε μικρά κομμάτια, η κομποστοποίηση θα είναι πολύ εύκολη. Επίσης, απλώνοντας τα μικρά κλαδιά στο χωράφι, το μηχάνημα που λέγεται καταστροφέας μπορεί να τα κάνει μικρά κομμάτια και να αποτελέσουν λίπασμα».
Μιλώντας στους μικρούς μαθητές, τόνισε πως «εάν δεν είχαμε τα παιδιά, δε θα είχαμε κάνει τίποτα στην ανακύκλωση». Επεσήμανε, ακόμη, ότι ο Δήμος Καλαμάτας πρωτοπορεί στην Ελλάδα όσον αφορά στην ανακύκλωση κι έχει βραβευθεί γι’ αυτό και κάλεσε τα παιδιά να γίνουν κήρυκες της συγκεκριμένης διαδικασίας στο περιβάλλον τους. Τόνισε, επίσης, ότι τα οργανικά απορρίμματα γίνονται λίπασμα, κάτι που μπορεί να συμβεί και με τα λιόκλαρα, όπως αναφέρεται στην επιστολή του.
Στα παιδιά προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα και στη συνέχεια οι μικροί μαθητές κατευθύνθηκαν στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, όπου στέλεχος του Δήμου συζήτησε μαζί τους εκτενέστερα για την ανακύκλωση με έμφαση στην κομποστοποίηση.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.