ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Άκρως επικίνδυνη η πρόταση ΟΟΣΑ για παραγωγή και διάθεση στην ελληνική αγορά μιγμάτων ελαιολάδου με σπορέλαια

maniaths dhmhtrhs epimelhthrioΩΣ ΑΚΡΩΣ επικίνδυνη χαρακτηρίζεται από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας η πρόταση του ΟΟΣΑ για την παραγωγή και διάθεση στην Ελληνική αγορά μιγμάτων ελαιολάδου με σπορέλαια.
Με επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθαν. Τσαυτάρη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημ. Μανιάτης θέτει το ζήτημα και καταθέτει τις προτάσεις του Επιμελητηρίου. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας κατηγορηματικά καταγγέλλει την απαράδεκτη και ατεκμηρίωτη πρόταση του ΟΟΣΑ για την παραγωγή και διάθεση μιγμάτων ελαιολάδου–σπορελαίων στην Ελλάδα.
Η πρόταση του ΟΟΣΑ για νόθευση των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών ελαιολάδων με «τροποποιημένα χημικά έλαια» όπως είναι τα πλείστα σπορέλαια, δε πρόκειται σε καμία περίπτωση να ωφελήσει τους Έλληνες παραγωγούς ούτε τους καταναλωτές. Υποσκάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα στο διεθνή και ανταγωνιστικό στίβο ελαιολάδου, όπου η Ελλάδα έχει καθιερωθεί με αδιαφιλονίκητο ατού την εξαιρετική ποιότητα και τη γνησιότητα της καταγωγής ελαιολάδου, έναντι στιβαρού ανταγωνισμού από Ιταλία και Ισπανία, αλλά και από χώρες με βλέψεις στη διεθνή αγορά ελαιολάδου όπως Τυνησία, Μαρόκο, Τουρκία, Αμερική-California, κ.α.
Θεωρούμε πως ο Έλληνας καταναλωτής ήδη έχει την ελευθερία επιλογής από πληθώρα προϊόντων στο ράφι όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο, ραφινέ λάδι, καθώς και εισαγόμενα μίγματα ελαιολάδου, αλλά και σπορέλαια σε ανάλογο εύρος τιμών που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θεωρεί ότι με την καθιέρωση των προτεινόμενων από τον ΟΟΣΑ μιγμάτων, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι εισαγωγείς και οι βιομηχανίες σπορέλαιων, με κίνδυνο την παραπλάνηση των μη ενημερωμένων καταναλωτών εις βάρος τόσο της υγείας τους όσο και του οικογενειακού τους προϋπολογισμού.
ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ
Η ΜΕΛΕΤΗ ΟΟΣΑ
ΜΕ ΛΑΘΟΣ
ΕΠΙΧEIΡΗΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η έκθεση του ΟΟΣΑ, αναφέρει ότι: «Γενικότερα, ο σκοπός της έκθεσης του ΟΟΣΑ ήταν να αναγνωρίσει και να αναλύσει τα ρυθμιστικά εμπόδια στον ανταγωνισμό, παρά να κάνει πλήρη ανάλυση κόστους οφέλους των επιπτώσεων των προτάσεων που παρουσιάζει». Στόχος λοιπόν της μελέτης για την οποία οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ δεν είναι η εξέταση των αρνητικών επιπτώσεων των προτεινόμενων μέτρων στην εθνική οικονομία, στην ανταγωνιστικότητα της χώρας στο διεθνή στίβο, αλλά η πλήρης καταστροφή ενός οικονομικού κλάδου και η άρση των εμποδίων του ανταγωνισμού.
Δηλώνει δε ευθαρσώς ότι: «Οι γνώμες που εκφράζονται και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται εδώ δεν αντανακλούν απαραίτητα τις επίσημες θέσεις του Οργανισμού ή τις κυβερνήσεις των χωρών μελών του». Τίνος λοιπόν είναι οι γνώμες που εκφράζονται και ποιος θα ευθύνεται αν η χώρα, από πρώτη στη συνείδηση των καταναλωτών ελαιολάδου παγκοσμίως για την εξαίρετη ποιότητα ελαιολάδου, καταστεί πρώτη στη παραγωγή μίγματος ελαιολάδου με σπορέλαια; Ποιος προτείνει το πλέον ανταγωνιστικό προϊόν της Ελλάδος να νοθεύεται εσκεμμένα και με νόμο του κράτους με σπορέλαια από ελληνικές επιχειρήσεις ώστε αυτές να ανταγωνίζονται στη τιμή τα εισαγόμενα νοθευμένα με σπορέλαια ελαιόλαδα; Ποιός ευθύνεται για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία, την ποιότητα και το διεθνές branding του ελληνικού ελαιολάδου, στους κινδύνους στη παραγωγή και το κόστος για τον εργαστηριακό έλεγχο για νοθεία και παραπλάνηση των καταναλωτών;
Επιπροσθέτως η ΚΥΑ 323902/2009, παρ. 5 αναφέρει: «Απαγορεύεται η παραγωγή, εντός της Ελληνικής επικράτειας μειγμάτων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, παρθένου ελαιολάδου, ελαιολάδου και πυρηνελαίου με άλλα φυτικά έλαια με σκοπό τη διάθεση τους στην εσωτερική κατανάλωση». Διάταξη ορθή και σε πλήρη συμμόρφωση με την Κοινοτική Οδηγία 29/2012 Αυτή η προστασία έχει διασφαλισθεί στην χώρα μας αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία του ελαιόλαδου για την εθνική μας οικονομία και την ελληνική μας καταγωγή. Αντίστοιχες ρυθμίσεις έχουν υιοθετηθεί και από τις ανταγωνίστριες χώρες, Ιταλία και Ισπανία. Παραφράζοντας όμως τα ανωτέρω και χρησιμοποιώντας άτοπο επιχείρημα η μελέτη συμπεραίνει πως «Άλλες Μεσογειακές χώρες (όπως η Ισπανία) με μακρόχρονη καθιερωμένη παράδοση στο ελαιόλαδο, δεν εφαρμόζει παρόμοιους περιορισμούς και επομένως καθίσταται περισσότερο ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά. Επομένως άποψή μας είναι ότι εμποδίζει τους Έλληνες παραγωγούς να ανταγωνιστούν στην εγχώριο αγορά τα φθηνότερα εισαγόμενα μίγματα ελαιολάδων (για χρήση στο τηγάνι επί παραδείγματι)».
Το ανωτέρω συμπέρασμα του ΟΟΣΑ είναι παντελώς άτοπο αλλά και λανθασμένο, διότι σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Olive Oil Times, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελιά και τα Προϊόντα της, Ισπανός Rafael Sánchez de Puerta που είναι και γενικός διευθυντής της FAECA (Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της Ανδαλουσίας) σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα δεν δήλωσε αυτά που αναφέρει ο ΟΟΣΑ ανωτέρω, αλλά λέει χαρακτηριστικά πως «η Ισπανία συνεχίζει να απαγορεύει την εγχώρια παραγωγή μιγμάτων ελαιολάδου με σπορέλαια για εθνική κατανάλωση και ελπίζει να συνεχίσει την απαγόρευση διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς τι περιέχεται στα λάδια αυτά». Δήλωσε επίσης στο ίδιο άρθρο (σε πλήρη αντίθεση με τα αναφερόμενα στη μελέτη του ΟΟΣΑ) πως «…ενώ στα περισσότερα μέρη του κόσμου επιτρέπονται τα μίγματα αυτά, ελπίζει πως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να απαγορεύουν στις εγχώριες εταιρείες να παράγουν μίγματα ελαιόλαδου-σπορέλαιων για κατανάλωση εντός των εθνικών τους συνόρων». Πρόσθεσε δε, πως «λόγω της σημαντικής διαφοράς στη τιμή του ελαιολάδου από τα σπορέλαια υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να διαφημίζεται ως μίγμα ελαιολάδου, προϊόν με πολύ μικρή περιεκτικότητα ελαιολάδου». Τονίζει επίσης πως «Τα προϊόντα που αποτελούνται από μίγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιων, απειλούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα και τη διαφάνεια στον ελαιοκομικό τομέα». Όλα αυτά όμως, δεν αναφέρονται στην μελέτη του ΟΟΣΑ – δίνοντας μια πλήρως παραπλανητική ενημέρωση.
Η μελέτη του ΟΟΣΑ επισημαίνει πως έχει μειωθεί η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ελλάδα (επειδή είναι ακριβό) και για αυτό το λόγο προτείνει την πρόσμιξή του με φυτικά έλαια. Για τη μείωση της κατανάλωσης κατά 8% στο ελαιόλαδο, το συμπέρασμα του ΟΟΣΑ είναι πως φταίει η υψηλή τιμή του ελαιολάδου και παροτρύνει τις ελληνικές εταιρείες να παράγουν ή να διακινούν μίγμα ελαιολάδου με σπορέλαιο. Η πρόταση αυτή είναι παράλογη και το προτεινόμενο μέτρο είναι παντελώς δυσανάλογο με την 8% μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου στη χώρα για τα έτη 2010/11 σε σχέση με τα έτη 2011/12 εν μέσω κρίσης. Αναρωτιόμαστε δε, τι μέτρα θα προτείνουν για τη μείωση κατανάλωσης άλλων εθνικών προϊόντων όπως η φέτα, το κρασί, η ελιά κ.α., ειδικά στη περίπτωση που η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει συνολική μείωση άνω του 20% σε πωλήσεις λιανικής τροφίμων και ποτών για το έτος 2012 σε σχέση με το 2011! Ασφαλώς, αν ο ΟΟΣΑ προέβαινε σε στοιχειώδη ανάλυση κόστους οφέλους των επιπτώσεων για τις προτάσεις που μας παρουσιάζει και αναλογιζόταν τα αρνητικά μηνύματα για το εξαγωγικό μας εμπόριο, σίγουρα δεν θα πρότεινε να νοθεύουμε το «χρυσό» ελαιόλαδο της χώρας το οποίο μας διαφοροποιεί και μας δίνει μια παγκόσμια ταυτότητα υγιεινής διατροφής, με σπορέλαια που απαιτούν χημική επεξεργασία για την εξαγ

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.