ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Μεγάλες ζημιές προκάλεσαν οι βροχές του τριημέρου σε Μεσσήνη και Οιχαλία

OIXALIA AKRAIA KAIRIKA FAINOMENA (1)ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ζημιές διαπιστώθηκαν σε μεγάλο μέρος των διοικητικών ορίων του Δήμου Μεσσήνης αποτέλεσμα των πρόσφατων βροχοπτώσεως, οι οποίες συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες.
Παρουσιάστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα με άμεση συνέπεια τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και τις αγροτικές εγκαταστάσεις σε όλο το Δήμο Μεσσήνης.
Το πρόβλημα εστιάζεται στη Δ.Ε. Μεσσήνης, όπου πλημμύρισε ο ποταμός Πάμισος καθώς και στις ΔΕ Ανδρούσας, Ιθώμης, Αριστομένους και Δ.Ε. Τρικόρφου. Μεγάλη καταστροφή σημειώθηκε σε καλλιέργειες κηπευτικών και κυρίως πατάτας, ενώ ζημιές παρουσιάζονται και στην παραγωγή τριφυλλιού.
Επίσης, παρουσιάζονται καταστροφές σε θερμοκηπιακές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, περιφράξεις κ.α.
Ήδη από το Δήμο έγινε αναγγελία των ζημιών στον ΕΛΓΑ και άρχισαν οι υποβολές αιτήσεων από τους πληγέντες.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Παρατηρήθηκαν υπερχειλίσεις ρεμάτων στις Τ.Κ. Αβραμιού, Ανάληψης, Πιπερίτσας.
Επιχώσεις με φερτά υλικά ρεμάτων, τάφρων και χανδάκων (Βαρυμπόμπη, Λευκοχώρα, Πιπερίτσα, Τρικόρφο, Λιγίδι, ΓΟΕΒ, κλπ.
Καθιζήσεις δημοτικών οδών στις Τ.Κ. Μηλιωτίου, Ανδρούσας, Πολυλόφου, Καλογερόρραχης, Αμφιθέας, Βασιλάδα, Αρχαίας Μεσσήνης, Αριστοδήμειο, Λευκοχώρας, Εύας.
Υποχωρήσεις πρανών στις Τ.Κ. Αγριλιάς, Μάνεση, Πιλαλίστρας
Κατολισθήσεις στις Τ.Κ. Ζερμπισίων, Λάμπαινας, Αρσινόης, Αρχαίας Μεσσήνης, Λυκοτράφου, Σπιταλίου
Επίσης ζημιές παρατηρήθηκαν στο αντλιοστάσιο Ελληνοεκκλησιάς, σε δημοτικά καταστήματα ενώ παρατηρήθηκαν και πτώσεις δένδρων με πρόκληση ζημιών στην Τ.Κ. Λάμπαινας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΙΔΙΩΤΕΣ
Κατάρρευση δύο οικιών εντός της πόλης της Μεσσήνης, ζημιές σε αγροτική αποθήκη στην Τ.Κ. Αριστοδήμειου και σε ποιμνιοστάσιο στην Τ.Κ. Πιπερίτσας. Πλημμύρες σε οικίες στην Τ.Κ. Λάμπαινας και Πλατανόβρυσης.
Συμπερασματικά, πολλές από τις ζημιές που προκλήθηκαν στις αγροτικές κυρίως καλλιέργειες με άμεση συνέπεια στο αγροτικό εισόδημα της περιοχής μας, οφείλονται στα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στον ποταμό Πάμισο. Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν πολλά στρέμματα καλλιεργειών κυρίως πατάτας.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού (καθαρισμοί, αύξηση πλάτους κλπ.) ώστε να είναι δυνατή η παροχέτευση του όγκου των υδάτων που συσσωρεύονται σε περιπτώσεις πλημμυρρικών φαινομένων.
Ως Δημοτική αρχή παρακολουθούμε και καταγράφουμε τις καταστροφές, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζονται, προκειμένου να εκτιμήσουμε το μέγεθος των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και στις υποδομές.
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΈΡΓΟΥ
Yπεγράφη, χθες, στο γραφείο του δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο, η σύμβαση για την εκτέλεση των εργασιών του έργου: «Συντήρηση Έργων Υποδομής για Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καταστροφών από Θεομηνία», προϋπολογισμού μελέτης 112.000 ευρώ, μεταξύ του δημάρχου και του αναδόχου Κωνσταντίνου Παναγιωτόπουλου.
Η μελέτη, εν συντομία, προβλέπει: κατασκευή δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων, κατασκευή φρεατίων, κατασκευή λιθοδομών, κατασκευή τοίχων, κατασκευή συμπληρωματικών έργων γεφυρών κλπ.
Η έκπτωση που δόθηκε από τον ανάδοχο ανέρχεται σε 37%, ενώ η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το έργο θα επιλύσει ζητήματα που σχετίζονται με την συντήρηση των υποδομών μας καθώς και τη δημιουργία νέων, με στόχο την αντιμετώπιση πιθανών ζημιών εξαιτίας απρόβλεπτων καταστάσεων, όπως θεομηνίες κλπ.
ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ
ΣΤΗΝ ΟΙΧΑΛΙΑ
Επιστολή με αποδέκτες τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, τον Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, απέστειλε ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσαν οι βροχές το Σαββατοκύριακο.
Ο δήμαρχος αναφέρει στην επιστολή του:
«Σας ενημερώνουμε ότι από τη χθεσινή νεροποντή η οποία επιδεινώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και η οποία συνεχίζεται, πλημμύρισαν περιοχές του Δήμου Οιχαλίας με μερική καταστροφή του οδικού δικτύου, αποκοπή τοπικών κοινοτήτων από τις υπόλοιπες περιοχές όπου το νερό έχει υπερβεί το ύψος του δρόμου με αποτέλεσμα να υπάρχει επικινδυνότητα ακόμη και για ανθρώπινες ζωές. Υπήρξε σε ορισμένες περιπτώσεις από τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας και απώλεια ζωικού κεφαλαίου από κτηνοτρόφους της περιοχής όπου πλημμύρισαν οι κτηνοτροφικές μονάδες τους.
Ο Δήμος μας ο οποίος βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση, κινήθηκε άμεσα και υπεράνω των δυνάμεών του με τα ιδιόκτητα μηχανήματα έργου που διαθέτει αλλά και με την «επιστράτευση» των ιδιωτικών επαγγελματικών μηχανημάτων έργου στη περιοχή και προσπαθούμε ακόμη να επέμβουμε όπου χρειάζεται για την αποκατάσταση της ροής των υδάτων σε ποτάμια και χείμαρρους προκειμένου την αποφυγή πλημμυρών και κατ΄ επέκταση την ασφάλεια των κατοίκων και της περιουσίας τους.
Ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί σε όλες τις περιοχές της Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Οιχαλίας.
Αιτούμαστε άμεσα την συνδρομή σας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση η οποία συνεχίζεται έως αυτή την ώρα.
Αιτούμαστε την άμεση χρηματοδότηση και την όποια αρωγή σας, για την αποκατάσταση της περιοχής λόγω του ότι ο Δήμος Οιχαλίας με τα πενιχρά του έσοδα είναι αδύνατο να καλύψει τις δαπάνες αυτές που πρέπει προκειμένου να εξασφαλίσει την περιουσία των κατοίκων αλλά και τη ζωή τους από τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα.
Να σημειωθεί ότι η νεροποντή συνεχίζεται και δεν μπορούμε ακόμα να προσδιορίσουμε και να εκτιμήσουμε τις ακριβείς καταστροφές – ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι στις περιουσίες τους αλλά και στις βασικές υποδομές του Δήμου μας.
Θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου για την άμεση ενημέρωση και πληροφόρησή σας για την πορεία της ακραίας κατάστασης που ευρισκόμεθα».
ΑΥΤΟΨΙΑ ΑΛΕΥΡΑ
Μετά τις προχθεσινές αυτοψίες στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, εδόθησαν οδηγίες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υποστήριξης του αναχώματος στον ποταμό Πάμισο. Επιπλέον, με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά, συγκλήθηκε εκτάκτως συνεδρίαση των υπηρεσιακών παραγόντων της ΠΕ Μεσσηνίας (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ΓΟΕΒ, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας),για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν.
Ακόμη, εντατικοποιήθηκαν οι επισκέψεις κλιμακίων τεχνικών στο Επαρχιακό και Εθνικό Δίκτυο για να διαπιστωθούν ενδεχόμενες ζημιές για άμεση αποκατάστασή τους. Επίσης, κλιμάκια γεωπόνων επισκέφθηκαν, από χθες το πρωί, τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες.
Η αντιπεριφέρεια καλεί τους ιδιοκτήτες σπιτιών και υπογείων, που υπέστησαν ζημιές οι οικοσκευές τους, να υποβάλουν άμεσα τις αιτήσεις τους στις Διευθύνσεις Πρόνοιας των Δήμων τους, καθώς και για ζημιές στη φυτική παραγωγή (πατάτες, αγκινάρες κ.ά.) και στο ζωικό κεφάλαιο, στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.