ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

greece

Λαμπρός ο γιορτασμός της επετείου εξέγερσης των Μανιατών



giannΓια ακόμα μία χρονιά, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ο Δήμος Δυτικής Μάνης πραγματοποίησε τις εορταστικές του εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης των Μανιατών το 1821, παρουσία των δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης Π. Ανδρεάκου Πέτρου και Δημ. Γιαννημάρα, των δημοτικών συμβουλίων των δυο Δήμων, τοπικών αρχών και εκπροσώπων φορέων από τη Δυτική και Ανατολική Μάνη και πλήθους κόσμου. 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι, με την άφιξη στο ηρώο της κεντρικής πλατείας της Καρδαμύλης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ακολουθούμενη απο τη σημαία των Μανιατών και των ιππέων, Καπεταναίων της Ανατολικής Μάνης. Ακολούθησε έπαρση της σημαίας, τέλεση τρισάγιου στη μνήμη των ηρώων και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, τον εκπρόσωπο Εθνικής Αντίστασης, τους απογόνους της οικογένειας Μούρτζινου – Τρουπάκη, από Μανιάτικους Συλλόγους και από σχολεία της περιοχής.
Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στη συνέχεια, όλοι οι παρευρισκόμενοι μετέβηκαν στον ιστορικό χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα και των Πυργόσπιτων των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων, στην παλαιά Καρδαμύλη, όπου ο Παναγής Κουμάντος, πρώην δήμαρχος Καλαμάτας εκφώνησε το πανηγυρικό της ημέρας. Σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα αναγνώστηκε το Προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον Ιερό Αγώνα του ’21 και ακολούθησε η αναπαράσταση της συνάντησης των Καπεταναίων και της ιστορικής απόφασής τους. Στην αναπαράσταση έλαβαν μέρος ερασιτέχνες ηθοποιοί, μέλη του Συλλόγου Νεδουσαίων, του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας και η κυρία Ευτυχία Δημητρακοπούλου. Τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Βασ. Φλώρος. Στη συνέχεια, η Ουρανία Μούρτζινου απήγγειλε ένα ποίημα του Μανιάτη ποιητή-λογοτέχνη και Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Νίκου Ταβουλάρη. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας και το Χορευτικό Όμιλο «ΛΕΥΚΙΠΠΟ», καθώς και με την παράθεση μικρής δεξίωσης στο Δημαρχείο.
Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους – μεταξύ άλλων και οι: ο πανοσολογιότατος π. Συμεών, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς, ο πρόεδρος του Πε.Συ. Γ. Πουλοκέφαλος, ο υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Υποναύαρχος Π. Παστουσέας, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Καλαμάτας και διοικητής 120 ΠΕΑ σμήναρχος Γ. Δημακογιάννης, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Κ. Κυριακουλέας, αντιπρόσωποι Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών Σ. Μπαζάκος και οι πρόεδροι και εκπρόσωποι πολλών Μανιάτικων Συλλόγων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κόσμου.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ο Χορευτικός Όμιλος «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυροπηγίου «ΖΑΡΝΑΤΑ», ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Νεδουσαίων και μαθητές / μαθήτριες απο το Δημοτικό Σχολείο Δυτικής Μάνης «Παν. Φωτέας», το Γυμνάσιο και Λύκειο Καρδαμύλης.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.