ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Πολύ γρήγορα προσαρμόστηκε στο «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» ο Οδυσσέας Βουδούρης!

Boydoyrhs PatsarinosΤου ΘΑΝΑΣΗ
ΚΟΥΚΟΒΙΣΤΑ
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ που απευθύνονται από τους δημοσιογράφους σε μια συνέντευξη ενέχουν δύο σκέλη. Είτε είναι ερωτήσεις που ζητούν διευκρινίσεις είτε είναι ερωτήσεις που έμμεσα ασκούν κριτική σε έργα και λόγια αυτού που παραχωρεί την συνέντευξη. Από τις τέσσερεις ερωτήσεις που τέθηκαν οι τρεις περιείχαν και την άσκηση κριτικής. Η ερώτηση, όμως, της «Φωνής» έγινε, για να παράσχει περισσότερες εξηγήσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε η περίπτωση καταγγελίας της σημερινής σύμβασης και η προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού, με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος της παράταξης «Η κοινωνία πρώτα», της οποίας ηγείται ο Οδυσσέας Βουδούρης.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
● Η πρώτη ερώτηση που του τέθηκε ήταν για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην επιλογή του και για τον χαρακτηρισμό του σαν «αλεξιπτωτιστής». Ο Οδυσσέας Βουδούρης χαρακτήρισε τον εαυτό του σαν «καταδρομέα» και όχι «αλεξιπτωτιστή». Ενώ, για τις δράσεις είπε ότι το θέμα έχει λήξει με δημοκρατικές διαδικασίες και δεν τίθεται πλέον θέμα συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Συναντάται είναι η αλήθεια αυτές τις ημέρες με τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τον χώρο της συνέντευξης απουσίαζε ο βουλευτής του Νομού Θανάσης Πετράκος και δεν πήρε το μάτι μας κάποιο από τα μέλη που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα. Για να αποφύγουν τις κακοτοπιές προτίμησαν να δοθεί η συνέντευξη στο πατάρι ενός καφέ, με τους συνεργάτες του Οδυσσέα Βουδούρη να είναι περισσότεροι από τα μέλη της Νομαρχιακής.
● Σε ανάλογη ερώτηση, απάντησε ότι δεν βλέπει ηθικό πρόβλημα στο ότι είναι υποψήφιος περιφερειάρχης και δεν έχει παραιτηθεί από βουλευτής. Μάλιστα. ανέφερε ότι σε άλλες χώρες θεωρείται πλεονέκτημα να είσαι περιφερειάρχης και βουλευτής.
Εδώ που τα λέμε, ούτε ο πρώτος διδάξας, υποψήφιος δήμαρχος που παραιτήθηκε, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, θα είχε παραιτηθεί, αν δεν είχε σίγουρη την εκλογή του.
● Αρνήθηκε ότι ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και είπε ότι ψήφισε τις μεταρρυθμίσεις για το σαθρό πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και το νέο παραγωγικό μοντέλο.
Αν δεν κάνουμε λάθος, σαν κυβερνητικός βουλευτής ήλθε στην Καλαμάτα την 28η Οκτωβρίου 2011, όπου συνέβησαν τα γνωστά σε βάρος του επεισόδια. Να του θυμίσουμε ότι μέχρι τότε είχε ψηφίσει την εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων, του Δημήτρη Ρέππα, τους νόμους που διέλυαν τις εργασιακές σχέσεις και τις οριζόντιες περικοπές μισθών καθώς και την πρώτη μεγάλη αύξηση των φόρων από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας, για τα Ναυπηγεία και τα υποβρύχια, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο;
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ»
Το ερώτημα ου θέσαμε, αφορούσε στο υπάρχει μία σύμβαση για την διαχείριση των απορριμμάτων, αν μπορούμε να την ακυρώσουμε και αν υπάρχει χρόνος για την προκήρυξη και κατάρτιση νέας ή θα έλθουν πρόστιμα από την ΕΕ;
Πρώτος απάντησε ο Νίκος Πατσαρίνος, ο οποίος είπε:
«Καλό θα ήταν, ο κύριος Τατούλης, όταν ξεκίναγε αυτό το μεγαλύτερο έργο της Περιφέρειας, να τα είχε σκεφτεί όλα αυτά, γιατί, μάλλον, δεν τον απασχολούσαν αυτά. Τον απασχολούσαν πως θα φτιάξει ένα διαγωνισμό, φωτογραφικό, απέναντι στα συμφέροντα εταιρειών. Το λέω αυτό, διότι, τέτοιους είδους διλήμματα, πάντα προκύπτουν και δεν είναι τυχαίο ότι προκύπτουν στο παρά πέντε, χωρίς όμως να μας λύνουν το πρόβλημα».
Θα πρέπει να είχε σκεφθεί, πριν απαντήσει ο Νίκος Πατσαρίνος, ότι ο Πέτρος Τατούλης ανέλαβε την διοίκηση της Περιφέρειας το 2011. Μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, καθώς το εργοστάσιο πρέπει να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2015, κατάρτισε τους όρους του διαγωνισμού, τον προκήρυξε και τον περάτωσε τον Αύγουστο του 2013. Ασφαλώς, χρησιμοποίησε την πεπατημένη των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών στην κατάρτιση των όρων σύμβασης, η οποία εγκρίθηκε, τελικά, από τα ευρωπαϊκά όργανα.
Ο διαγωνισμός ήταν διεθνής, άσχετα με το ποιοι έλαβαν μέρος, υπό τον έλεγχο της ΕΕ και από τους συμμετέχοντες κανένας δεν υπέβαλε ένσταση. Άρα, τα περί αδιαφάνειας πάνε περίπατο. Μας διαβεβαιώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι δέχονται τον τρόπο σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή, κάποια εταιρεία θα έχει κέρδη. Είναι άλλη η θέση του ΚΚΕ που θέλει κατασκευή και εκμετάλλευση από το δημόσιο και άλλο διαγωνισμός ΣΔΙΤ. Εκτός, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται να προωθήσει μια άλλη, εκλεκτή προς αυτόν, εταιρεία.
ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Για τα πρόστιμα από την Ε.Ε. είπε:
«Δηλαδή, αυτός ο διαγωνισμός εμείς είμαστε πεισμένοι… Θα το πω απλά.. Αν συνεχίσει και αν προχωρήσει, όπως έχει δρομολογηθεί, το πιο πιθανό είναι ότι μπορεί να πέσει, ανά πάσα στιγμή, αλλά μετά από πέντε χρόνια, μη σας πω μετά από τρία χρόνια, θα έχουμε πρόστιμα από την ΕΕ. Άρα αυτό το επιχείρημα, ότι θα φάμε σήμερα κάποια πρόστιμα, επειδή θα καθυστερήσουμε ένα χρόνο για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά, είναι πολύ πιο αδύνατο και πιο ασθενές, μπροστά στο πρόβλημα το κοινωνικό, το πολιτικό, το περιβαλλοντολογικό που έχει να κάνει με τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων για τα επόμενα τριάντα χρόνια, γνωρίζοντας, και το υπογραμμίζω αυτό, ότι θα ακολουθήσουν πρόστιμα, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και του περιφερειακού σχεδιασμού…
Άρα, το όποιο κόστος επικαλείται ο κύριος Τατούλης, για το επόμενο διάστημα, με τα πρόστιμα, τα οποία πρόστιμα οφείλω να πω ότι τ’ ακούμε εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν βλέπουμε να πέφτουνε, γιατί πέφτουν από πίσω τα συμφέροντα κάποιων μεγάλων εταιρειών. Άρα, βάζουμε ένα ερωτηματικό, τελικά, με τα πρόστιμα».
Από που εξάγει το συμπέρασμα ότι, έτσι και αλλιώς, θα φάμε πρόστιμα, δεν το εξήγησε. Άλλωστε η αοριστολογία για την δημιουργία εντυπώσεων είναι η βασική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Για το ότι επί δεκαετίες δεν έχουν κληθεί να πληρώσουμε πρόστιμα, λησμονούν τον Κουρουπητό στην Κρήτη και δεν σημαίνει ότι κάποια στιγμή δεν θα πέσουν. Όσο για το ότι τα συμφέροντα εταιρειών αποτρέπουν τα πρόστιμα, στερείται λογικής. Τις εταιρείες τις ενδιαφέρει να τελειώνουν γρήγορα και να έχουν κέρδη όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αν για κάτι θα πίεζαν οι εταιρείες, θα ήταν να πέσουν τα πρόστιμα και να συμμορφωθούμε και όχι να σέρνεται μια υπόθεση που θα τους φέρει κέρδη επί δεκαετίες.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
Παρέμβαση έκανε ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος είπε:
«Να προσθέσω, Νίκο, το εξής, επειδή η ερώτηση είναι ενδιαφέρουσα, εγώ, βλέποντας την εξέλιξη των πραγμάτων, μου περνάει από το μυαλό μου ότι, στην πραγματικότητα, η χρονοτριβή η οποία υπήρξε και έγινε από την παρούσα περιφερειακή διοίκηση, δεν ήτανε τυχαία, ήτανε ακριβώς για να δημιουργήσει αυτές τις συνθήκες και να χρησιμοποιεί αυτό το ψευδές επιχείρημα, κοιτάξτε ή αυτό ή τίποτα. Αυτό προσπαθεί να μας πείσει η παρούσα διοίκηση: ή πρέπει να δεχθούμε κάτι απαράδεκτο ή θα πρέπει, τότε, να έχουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων. Εμείς ξέρουμε, πάρα πολύ καλά, ότι υπάρχει χρόνος, αν δεν υπάρξει σπατάλη αυτού του χρόνου. Το πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσουμε, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο περιέχει συγκεκριμένες ενέργειες, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένη κοστολόγηση».
Ο Οδυσσέας Βουδούρης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από τον Νίκο Πατσαρίνο και ανακάλυψε υστεροβουλία στην καθυστέρηση. Όχι μόνον δεν έλαβε υπ’ όψη του τα χρονικά περιθώρια που είχε ο Πέτρος Τατούλης, αλλά ανακάλυψε και υστεροβουλία. Όσο για το ότι προλαβαίνουν για νέο διαγωνισμό, φαίνεται, πως δεν έχει αίσθηση του χρόνου. Αν ο Οδυσσέας Βουδούρης εκλεγεί, θα αρχίσει την θητεία του τον Σεπτέμβριο. Μέχρι να καταρτιστούν οι όροι του διεθνούς διαγωνισμού, θα μας έχει βρει το 2015. Με τους καλύτερους οιωνούς, η νέα σύμβαση θα είναι έτοιμη τους πρώτους μήνες του 2016, χρονιά που το εργοστάσιο πρέπει να λειτουργεί. Μέχρι να κτιστεί, θα είμαστε στο 2018, εκτός αν γίνει… λυόμενο και χωρίς προδιαγραφές, οπότε… έχε γεια αγάπη για το περιβάλλον!
Αυτό, όμως, που κάποιος πρέπει να αναγνωρίσει στον Οδυσσέα Βουδούρη, είναι ότι γρήγορα προσαρμόστηκε στο «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ». Ίσως να ήταν ΣΥΡΙΖΑ και να μην το ήξερε, για να θυμηθούμε το αλήστου μνήμης ΚΟΔΗΣΟ…!

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.