ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Με πολλαπλές εκδηλώσεις θα τιμήσει ο Δήμος την επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας

NIKAS ANAPASTASHΛΑΜΠΡΕΣ και πολλές εκδηλώσεις έχουν ετοιμάσει ο Δήμος Καλαμάτας και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής μας, για να τιμήσουν την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, πρώτης στον ελλαδικό χώρο.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, ο δήμαρχος Παν. Νίκας επεσήμανε πως θα διοργανωθούν ποικίλες και φροντισμένες εκδηλώσεις, κάλεσε δε το κοινό να τις παρακολουθήσει.
Στον εορτασμό για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού περιλαμβάνονται, πέραν της Αναπαράστασης και της Παρέλασης το απόγευμα της Κυριακής 23 Μαρτίου, εορταστική συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, τραγούδια από τους εθνικούς μας αγώνες στην πλατεία Όθωνος, καθώς και μια επετειακή θεατρική εκδήλωση στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο. Επίσης, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους επαναστάτες του 1821 από την περιοχή της Γιάννιτσας θα γίνει στο Ελαιοχώρι.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως ακολούθως:
● Σήμερα το βράδυ, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η ∆ηµοτική Φιλαρµονική Καλαµάτας και η παιδική χορωδία της Φιλαρμονικής θα ερμηνευσουν έργα Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Χρήστου Λεοντή, Σπύρου Μαυρόπουλου, Σταύρου Κουγιουµτζή και ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Μαριανίνας Κριεζή, Σώτιας Τσώτου. Τραγούδι: Μαρία Κρασοπούλου, διδασκαλία παιδικής χορωδίας: Ευτυχία ∆ηµητρακοπούλου, απαγγελία κειµένων: Παναγιώτα Ηλιοπούλου, μουσική διεύθυνση: Κώστας Νικολέας.
● Αύριο το βράδυ, στις 8:30, στην Πλατεία Όθωνος, θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με «Τραγούδια από τους αγώνες του λαού µας». Συµµετέχουν: Η ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «ΤΑΞΙΜ», κλέφτικα τραγούδια θα αποδώσει ο Βαγγέλης Κώτσου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεατρικό δρώμενο με τη συμμετοχή των οπλαρχηγών – καπεταναίων, Παραδοσιακοί Χορευτικοί Σύλλογοι της Καλαμάτας.
● Την Κυριακή το μεσημέρι, στις 2:00, στο Κάστρο Καλαμάτας ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, μετά από δοξολογία και αρτοκλασία στο Εκκλησάκι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, θα παρουσιάσει μικρή ιστορική ανασκόπηση για τους αγωνιστές του 1821 και για τη ζωή του Νικηταρά και του Κολοκοτρώνη. Επίσης, θα διαβαστεί ο «Λόγος του Κολοκοτρώνη», τον οποίον εκφώνησε στην Πνύκα μπροστά σε μαθητές και δασκάλους. Η εκδήλωση, θα κλείσει με δημοτικούς χορούς. Στη συνέχεια, τα μέλη του Μορφωτικού θα μετάσχουν στην Αναπαράσταση.
Συμμετέχουν: Λαογραφικός Όμιλος Χώρας, Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας.
Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
● Στις 15:00, θα γίνει παράταξη των σηµαιών των σχολείων της πόλης προ του Ηρώου στην Πλατεία 23ης Μαρτίου. Θ’ ακολουθήσει η προσεύλεση των επισήμων. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γ. Γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, του Υπουργείου Εσωτερικών, Ευάγγελος Συρίγος.
● Στις 15.20, Tερµατισµός του ∆ρόµου Θυσίας.
● Στις 15.30, άφιξη του σκυταλοδρόµου που µεταφέρει την Ιερή Φλόγα από την Ι. Μονή Βελανιδιάς. Άφιξη στην Πλατεία 23ης Μαρτίου της Σηµαίας της Επανάστασης, αφή της Φλόγας στον βωµό και έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης.
● Στις 16.00, θα τελεστεί Τρισάγιο στη µνήµη των Ηρώων του Εικοσιένα. Θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ηµέρας από τον Αθανάσιο Χρήστου, επίκουρο καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής, στη µνήµη των Ηρώων του 1821. Θα γίνει προσκλητήριο οπλαρχηγών που συµµετείχαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας. Μετά την ανάκρουση του Eθνικού Ύµνου, θα γίνει η αναπαράσταση της κατάληψης της Kαλαµάτας.
Συµµετέχουν: Λύκειο Ελληνίδων Καλαµάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαµάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαµάτας, Χορευτικός Όµιλος «Λεύκιππος», Σύλλογος «Ελληνοµνήµονες», – Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας «Αργώ», Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αµφιείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Σώµα Ελληνικού Οδηγισµού, Τµήµα Παραδοσιακής Μουσικής ∆ηµοτικού Ωδείου Καλαµάτας, Ιππικός Όµιλος Καλαµάτας, Λαογραφικός Όµιλος Χώρας.
Aφηγητής: ∆ηµήτρης Hλιόπουλος
● Στις 15.40, θα τελεστεί ∆οξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόµου.
● Στις 17.00, παρέλαση µαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.
● Στις 17.30, στο Δημαρχείο Καλαµάτας θα γίνει υποδοχή του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης και των αρχών της πόλης. Θα απονεμηθούν οι τιµητικές διακρίσεις στους πρωτεύσαντες στο ∆ρόµο Θυσίας και θ’ ακολουθήσει μικρή δεξίωση.
ΚΥΡΙΑΚΗ
Στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 20:00, το ΔΗΠΕΘΕΚ θα παρουσιάσει το δρώμενο « … Ήταν και τότε Άνοιξη …».
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης
ΔΕΥΤΕΡΑ
Στις 18.30, στην πλατεία Ελαιοχωρίου, θα παρουσιαστεί το δρώμενο «Σάλπισµα Λευτεριάς», μια εκδήλωση τιµής και µνήµης στους πεσόντες της Γιάννιτσας το 1821.
Οργάνωση Εκδήλωσης: Σύλλογος Νέων «Η ∆ηµιοβίτισσα».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.