ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Αυλαία για το 3ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας και τον 3ο Διαγωνισμό Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης»

FESTIBAL KITHARAS  MikrosDiag-Kath-EpitropiΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ με επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας (24-25-26 Απριλίου 2014), το οποίο οργάνωσε το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού “ΦΑΡΙΣ” του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Σπουδαστών των Σχολών της ΦΑΡΙΣ, με την πανηγυρική εκδήλωση για την απονομή των βραβείων και μικρή συναυλία των διακριθέντων νέων κιθαριστών του 3ου Διαγωνισμού Κιθάρας Καλαμάτας “Γεράσιμος Μηλιαρέσης” (που διεξάγεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ), το Σάββατο 26 Απριλίου το μεσημέρι στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής. 
Η επιτροπή του διαγωνισμού, την οποία φέτος αποτελούσαν ο Κώστας Γρηγορέας, σολίστ κιθάρας, συνθέτης και συνιδρυτής του μουσικού ιστότοπου www.tar.gr (ως Πρόεδρος) και οι Μαίρη Νικολάου, σολίστ κιθάρας, Δημήτρης Κουρζάκης, σολίστ κιθάρας και Άγγελος Μπότσης, σολίστ κιθάρας (ως μέλη), απένειμε ομόφωνα τα πιο κάτω βραβεία, διακρίσεις και επαίνους:
Μικρή Κατηγορία (γεννηθέντες μετά την 1η Ιανουαρίου 2001):
Α΄ Βραβείο: Αποστολόπουλος Δημήτρης
(έπαθλο μια κιθάρα, προσφορά του Μουσικού Οίκου «Παπαγρηγορίου – Νάκας» των Αθηνών)
Β΄ Βραβείο: Κακούρος Δημήτρης
(και δωροεπιταγή από το Σύλλογο Γονέων για μουσικό υλικό αξίας 120,00 ευρώ)
Β΄ Βραβείο: Πολυχρονόπουλος Νίκος
(και δωροεπιταγή από το Σύλλογο Γονέων για μουσικό υλικό αξίας 120,00 ευρώ)
Γ΄ Βραβείο: Μανωλόπουλος Κωνσταντίνος
(και δωροεπιταγή από το Σύλλογο Γονέων για μουσικό υλικό αξίας 80,00 ευρώ)
Διακρίσεις: Τεντζογλίδη Δηδώ & Πετρόπουλος Γιάννης
Έπαινοι: Κοτσομύτης Τάσος, Παναγιωτοπούλου Ερικαίτη,
Αποστολόπουλος Γιώργος, Καλογερόπουλος Δημήτρης,
Καλαμαρά Ειρήνη-Ζωή
Ειδική Διάκριση για την ερμηνεία του υποχρεωτικού έργου του διαγωνισμού στη Μικρή Κατηγορία (Νανούρισμα του Peter Nuttall σε μεταγραφή του συνθέτη και καθηγητή κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας Θόδωρου Παναγόπουλου) : Κακούρος Δημήτρης
Μεγάλη Κατηγορία (γεννηθέντες μετά την 1η Ιανουαρίου 1998):
Α΄ Βραβείο: Πέτρουλας Θάνος
(έπαθλο μια κιθάρα, προσφορά του Μουσικού Οίκου «Παπαγρηγορίου – Νάκας» των Αθηνών)
Β΄ Βραβείο: Λουκάς Αθηναίος-Αθηνάδης
(και δωροεπιταγή από το Σύλλογο Γονέων για μουσικό υλικό αξίας 120,00 ευρώ)
Γ΄ Βραβείο: Μαργέλη Γαβριηλία
(και δωροεπιταγή από το Σύλλογο Γονέων για μουσικό υλικό αξίας 80,00 ευρώ)
Διάκριση: Σιψάς Άκης
Έπαινος: Λάμπου Μάρτζυ
Ειδική Διάκριση για την ερμηνεία του υποχρεωτικού έργου του διαγωνισμού στη Μεγάλη Κατηγορία (Mattina Luminosa του Κώστα Γρηγορέα): Πέτρουλας Θάνος
Το 3ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας περιλάμβανε ακόμα μαθήματα, σεμινάρια που πρόσφεραν ο Κώστας Γρηγορέας και η Μαίρη Νικολάου, καθώς και δύο εξαιρετικές συναυλίες, με διαφορετικό προσανατολισμό στο ρεπερτόριο, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες και από πλευράς προγράμματος και από πλευράς ερμηνευτικής, αμφότερες στη φιλόξενη Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας.
Για τρίτη χρονιά φέτος, η εβδομάδα μετά το Πάσχα στην Καλαμάτα γέμισε με εξάχορδα χαμόγελα. Νέοι κιθαριστές που παρουσιάζονται σε επίπεδο διαγωνισμού με πειστικότητα και ειλικρίνεια, που δίνουν κουράγιο και συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο, καθηγητές που τους προετοιμάζουν και τους εμπνέουν, γονείς που τους καμαρώνουν και τους στηρίζουν, προσκεκλημένοι σολίστ που τους συμβουλεύουν και τους χαίρονται, μουσικόφιλο κοινό που προσέρχεται και χειροκροτεί.
Έλληνες συνθέτες (Κουμεντάκης, Τραυλός, Τζωρτζινάκης, Κυπουργός, Μπουντούνης, Γρηγορέας, Γυφτάκης, Παναγόπουλος) παρουσιάζονται σε υψηλό συναυλιακό επίπεδο δίπλα σε έργα-σταθμούς του κιθαριστικού ρεπερτορίου για τον 20ο αιώνα (Nocturnal του Britten, Σονάτα αρ.3 του Ponce και Σονάτα του Ginastera) από τη Μαίρη Νικολάου και τον Αντώνη Κουφουδάκη (και καθηγητή κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας) την Πέμπτη, 24 Απριλίου και από τον Δημήτρη Κουρζάκη και τον Άγγελο Μπότση, την Παρασκευή, 25 Απριλίου. Ακούστηκαν ακόμα έργα S. Assad, Brahms, Tárrega, Turina, Piazzolla, καθώς και μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου για νέους κιθαριστές στο πλαίσιο του Διαγωνισμού.
Βλέμμα στο μέλλον, προσδοκίες όλων μας, αυτά τα νέα παιδιά, τολμηρά και χαμογελαστά, συγχρόνως όμως συγκεντρωμένα σε μια προσπάθεια με πολύτιμο περιεχόμενο αλλά και επιβράβευση καθημερινή και μακροπρόθεσμη, προσωπική και κοινωνική, ένα χτύπημα στον ώμο που επαναλήφθηκε τόσες φορές αυτές τις τρεις μέρες, όσες και οι ανάσες μας. Οι Μουσικές. Ανάσες ζωής και ελπίδας.
4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας 16-17-18 Απριλίου 2015. Θα είμαστε όλοι εκεί.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.