ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Ψηφίστηκε ο νόμος για την ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους από ιδιώτες και επιχειρήσεις

MIXELAKHS GIANNHSΣΤΟ ΝΟΜΟ που αφορά σε επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, με έμφαση σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνονται διατάξεις, με τις οποίες ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς τους Δήμους δύναται να ρυθμίζονται με πολλές δόσεις. Πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος στη διαμόρφωση των ρυθμίσεων του Μεσσήνιου βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου, ο οποίος με ερώτησή του είχε ζητήσει τη ρύθμιση οφειλών, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στη διαμόρφωση των ρυθμίσεων.
Οι υποθέσεις διαχωρίζονται σε εκείνες για τις οποίες οι οφειλές έχουν βεβαιωθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2009 (θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες τη Μεγάλη Δευτέρα), οι οποίες υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3801/2009, καθώς και σε εκείνες για τις οποίες βεβαίωση των οφειλών πραγματοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2010 και εντεύθεν, στις οποίες αναφέρεται ο νέος νόμος.
Στο άρθρο 51 του ψηφισθέντος χθες, Πέμπτη 10 Απριλίου 2014, νόμου, αναφέρονται τα ακόλουθα:
«1. Ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τους δήµους δύνανται να ρυθµίζονται και να καταβάλλονται ως ακολούθως:
Α) Όσες ληξιπρόθεσµες οφειλές έχουν βεβαιωθεί έως 31.12.2009 υπάγονται στις ρυθµίσεις των σχετικών διατάξεων του ν. 3801/2009.
Β) Όσες ληξιπρόθεσµες οφειλές έχουν βεβαιωθεί από 1.1.2010 δύνανται να ρυθµίζονται ως ακολούθως:
α) Εφάπαξ, µε απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσµης καταβολής και των προστίµων.
β) Για οφειλές µέχρι 5.000,00 ευρώ σε είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, µε απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσµης καταβολής και των προστίµων και υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι µικρότερη των 100 ευρώ.
γ) Για οφειλές από 5.000,01 ευρώ µέχρι 10.000,00 ευρώ σε σαράντα οκτώ (48) δόσεις µε απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσµης καταβολής και των προστίµων.
δ) Για οφειλές από 10.000,01 ευρώ µέχρι 20.000,00 ευρώ σε εβδοµήντα δύο (72) δόσεις µε απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσµης καταβολής και των προστίµων.
ε) Για οφειλές από 20.000,01 ευρώ και πάνω σε εκατό (100) δόσεις µε απαλλαγή κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσµης καταβολής και των προστίµων.
Είναι δυνατή η καταβολή των οφειλών σε λιγότερες των ανωτέρω προβλεπόµενων δόσεων ύστερα από σχετική αίτηση του οφειλέτη και κατά τη διαδικασία της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Οι δόσεις είναι µηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που µπορεί να είναι µικρότερη των υπολοίπων και επιβαρύνονται µε προσαυξήσεις εκπρόθεσµης καταβολής, οι οποίες υπολογίζονται µε βάση το ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηµατοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την ηµεροµηνία της αίτησης υπαγωγής, πλέον οχτώ εκατοστιαίων µονάδων ετησίως υπολογισµένο, το οποίο και παραµένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθµισης.
2. Στην παρούσα ρύθµιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωµένων και ληξιπρόθεσµων οφειλών µέχρι τη δηµοσίευση του παρόντος νόµου, συµπεριλαµβανοµένων των µισθωµάτων µε τις προσαυξήσεις εκπρόθεσµης καταβολής, τόκους υπερηµερίας, ή τυχόν προβλεπόµενες λοιπές ρήτρες που τις επιβαρύνουν µέχρι την ηµεροµηνία αυτή, χωρίς δικαίωµα του οφειλέτη να ζητήσει την εξαίρεση µέρους αυτών.
Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθµιση:
α) οφειλές από κάθε είδους πρόστιµα αυθαίρετων κατασκευών,
β) οφειλές υπαγόµενες σε καθεστώς ειδικότερων, ευνοϊκότερων προβλέψεων περί καταβολής σε δόσεις.
Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω εξαίρεση δεν ισχύει στην εφάπαξ εξόφληση των οφειλών µε απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) των κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεων εκπρόθεσµης καταβολής.
3. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθµιση υποβάλλεται στον οικείο Δήµο, το αργότερο εντός τεσσάρων (4) µηνών από τη δηµοσίευση του παρόντος νόµου. Για την υπαγωγή στη ρύθµιση το αίτηµα εξετάζεται από την οικονοµική επιτροπή του δήµου, η οποία αποφαίνεται µετά από σχετική εισήγηση του προϊσταµένου της οικονοµικής υπηρεσίας του δήµου.
4. Η εξόφληση ή η πρώτη δόση της ρυθµιζόµενης οφειλής καταβάλλεται εντός τριών εργάσιµων ηµερών από την ηµέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθµιση και σε περίπτωση µη καταβολής τους η αίτηση θεωρείται ως µη υποβληθείσα, µη επιτρεποµένης της υποβολής νέας αίτησης. Οι επόµενες δόσεις καταβάλλονται µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα των επόµενων µηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
5. Εφόσον ο οφειλέτης επιθυµεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθµισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθµισµένων οφειλών, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης απαλλαγής κατά ποσοστό επί του εναποµείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσµης καταβολής, ίσο µε αυτό που αντιστοιχεί στον αριθµό των µηνιαίων δόσεων που τελικά διαµορφώνεται, µε απόφαση του αρµόδιου οργάνου της παραγράφου 3 της παρούσας.
6. Στη ρύθµιση υπάγονται, µετά από επιλογή του οφειλέτη και:
α) ληξιπρόθεσµες οφειλές που τελούν, µέχρι την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθµιση, σε διοικητική ή δικαστική αναστολή,
β) ληξιπρόθεσµες οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τµηµατικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 του ν. 2648/1998 (Α΄ 238) ή άλλη ρύθµιση, των οποίων οι όροι τηρούνται κατά την υποβολή του αιτήµατος για υπαγωγή στην παρούσα ρύθµιση,
γ) οφειλές που µέχρι την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθµιση εκκρεµούν στα δικαστήρια µετά από άσκηση προσφυγής ή έφεσης από τον υπόχρεο, καθώς και οφειλές οι οποίες εκκρεµούν ενώπιον των Επιτροπών Επίλυσης Φορολογικών διαφορών του άρθρου 32 του ν. 1080/1980 ή έχουν συζητηθεί και οι προτάσεις δεν έχουν εισαχθεί προς συζήτηση στο οικείο δηµοτικό συµβούλιο µέχρι τη δηµοσίευση του παρόντος νόµου.
7. Κατά τη διάρκεια της ρύθµισης, εφόσον τηρούνται µε συνέπεια οι όροι αυτής και ο οφειλέτης έχει καταβάλλει το τριάντα τοις εκατό (30%) της ρυθµιζόµενης οφειλής του:
α) Ο δήµος προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσµευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενηµερότητας προς την αρµόδια Δ.Ο.Υ. και σε εντολή για επαναδέσµευση αυτής σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και µίας εκ των δόσεων.
β) Ο οφειλέτης καθίσταται δηµοτικά ενήµερος κατά την έννοια του άρθρου 285 του ν. 3463/2006 (ΚΔΚ).
Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων µε την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά µόνο χρέη που ρυθµίζονται µε µε τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόµενα όµως ποσά από αυτές λαµβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθµισης, εφόσον δεν πιστώνονται µε άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθµιστεί. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτηµα της ρύθµισης, τα µέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
8. Η παραγραφή των χρεών, για τα οποία υποβάλλεται σχετική αίτηση υπαγωγής τους στη ρύθµιση της παρούσας παραγράφου, αναστέλλεται από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης αυτής και για ολόκληρο το χρονικό διάστηµα που αφορά η ρύθµιση, ανεξαρτήτως καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συµπληρώνεται πριν παρέλθει ένα (1) έτος από τη λήξη της τελευταίας δόσης αυτής.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.