ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»

MPREDHMASΑγαπητοί Συμπολίτες και Συμπολίτισσες, Συνδημότες και Συνδημότισσες
Η παράταξή μας «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας» δίνει στη δημοσιότητα το προγραμματικό της σχέδιο, το όραμά της για το δήμο μας και τα δημοτικά διαμερίσματα Άριος, Θουρίας και Αρφαρών.
Η παράταξή μας μοιάζει με τις άλλες που διεκδικούν το δήμο Καλαμάτας μόνο στο ότι συμμετέχει στην ίδια κάλπη. Κατά τα άλλα, είμαστε μια πολύχρωμη ομάδα ανθρώπων, χωρίς κομματική ή άλλη καθοδήγηση και με πολύ τολμηρές προτάσεις και διαδικασίες. Τα μέλη του συνδυασμού μας είμαστε οι συνηθισμένοι άνθρωποι με τις ασυνήθιστες ανησυχίες. 
Φίλες και Φίλοι
Εμείς λέμε ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στο όνομα των πολιτών, χωρίς την συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Τόσα χρόνια βλέπουμε ο δήμος να είναι απέναντι στους πολίτες. Να είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Στην καλύτερη περίπτωση να τους αγνοεί. Στην χειρότερη να τους λοιδορεί και να τους επιτίθεται. Όμως για μας η απάντηση είναι ο άνθρωπος.
Να λοιπόν η διαφορά μας από τους άλλους. Δεν ποντάρουμε στην αδιαφορία και στην απάθεια των κατοίκων του δήμου μας. Αντιθέτως. Απευθυνόμαστε στην ενεργητικότητά τους. Και την συμμαχία αυτή δεν την ζητάμε μόνο για τώρα, για να πετύχουμε την αλλαγή στον Δήμο. Την ζητάμε και από εκεί και πέρα.
Προτεραιότητες
Ξεκινάμε από το ζήτημα της ασφάλειας. Για την προστασία του δικαιώματος της ασφάλειας όλων των πολιτών υπάρχει μία αναγκαία και μία ικανή συνθήκη. Η αναγκαία συνθήκη είναι η σωστή, οργανωμένη και επαγγελματική αστυνόμευση στις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα. Δεν νοείται η αστυνόμευση να επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στη βιτρίνα της πόλης για το «φαίνεσθαι» και την ίδια στιγμή, το οργανωμένο έγκλημα στις γειτονιές και τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου να απλώνεται ανενόχλητο. Η αστυνόμευση, από αστυνομικούς καλά εκπαιδευμένους, είναι απαραίτητη. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Η ικανή συνθήκη για να έρθει η ειρήνη στο Δήμο, είναι να αναστρέψουμε την εγκατάλειψη των γειτονιών και των κοινοτήτων. Η παρέμβαση του Δήμου θα πρέπει να ξεκινήσει από τη συνεννόηση με τους κατοίκους, που ζουν σ” αυτές. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη λειτουργία του δημόσιου χώρου, τα αναγκαία έργα αστικών αναπλάσεων μικρής κλίμακας και τον ηλεκτροφωτισμό. Όλα τα μέσα που διαθέτουμε δηλαδή για αποκτήσουν η γειτονιά και τα χωριά μας ζωή και να εξαφανίσουμε τις «σκοτεινές γωνίες».
Πάνω απ’ όλα βασική προτεραιότητα μας είναι μία. Οι ανθρώπινες ανάγκες. Δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός, ακόμα και το πιο ελάχιστο. Διαφωνούμε, όμως, κάθετα με την λογική, που μετράει τις κοινωνικές ανάγκες, ανάλογα με την διαθεσιμότητα των χορηγών φιλανθρωπίας. Όταν η κρίση είναι εδώ, ο δήμος οφείλει να έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική απέναντι στο πρόβλημα. Να γίνει ασπίδα προστασίας για όσους υποφέρουν και κινδυνεύουν. Το σύνθημά μας είναι «κανείς μόνος του στην κρίση».
Ο δεύτερος άξονας είναι η μάχη για την ποιότητα ζωής στις γειτονιές και σε όλο τον καλλικρατικό Δήμο. Είμαστε αντίθετοι με την λογική που συγκεντρώνει τους πόρους αποκλειστικά σε «εμβληματικά» έργα του κέντρου, και αφήνει τις γειτονιές στην τύχη τους. Με παρεμβάσεις μικρής κλίμακας μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς πολύ κόπο ακριβές εξωτερικές εργολαβίες. Αξιοποιώντας τους εργαζόμενους του Δήμου, με την αναβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών.
Προτεραιότητά μας είναι επίσης η βελτίωση βασικών υπηρεσιών για τη ζωή της πόλης όπως η καθαριότητα και ο φωτισμός. Προωθούμε, επίσης, την εφαρμογή ενός σχεδίου για ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, μήκους πολλών χιλιομέτρων. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ για να υλοποιηθεί. Είναι ένα φθηνό έργο που μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, με πλακοστρώσεις και σήμανση.
Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την μάχη για την βιώσιμη κινητικότητα. Για τον πεζό, για το ποδήλατο, για την διευκόλυνση και προώθηση των Μέσων Μαζικής μεταφοράς. Περισσότερο για τα άτομα με αναπηρία τα οποία έχουν δικαίωμα στην Πόλη όσο κι όλοι οι άλλοι άνθρωποι. Η πόλη χρειάζεται επιτέλους ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, φιλικό προς το περιβάλλον
Ένας άλλος άξονας των παρεμβάσεών μας αφορά στην οικονομική ζωή, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η Καλαμάτα είναι μία πόλη που ιστορικά βασιζόταν στο εμπόριο. Τα εμπορικά μαγαζιά τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις γειτονιές, έδιναν ζωή στους δρόμους, εξυπηρετούσαν ανάγκες των πολιτών, εξασφάλιζαν εισόδημα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο και τα κατεβασμένα ρολά συνθέτουν την εικόνα της πόλης. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για μια εικόνα. Αυτό που μετράει κυρίως, είναι ότι πίσω από τα κλειστά μαγαζιά κρύβονται προσωπικά και οικογενειακά δράματα.
Εμείς δεν θα συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση. Θα δώσουμε μάχη να αναζωογονήσουμε το εμπόριο στην πόλη, Γιατί εμείς ξέρουμε καλύτερα από όλους τα προβλήματα των μικροεπιχειρηματιών και τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.
Για αυτό προτείνουμε: Εξορθολογισμό των δημοτικών τελών, ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα μικρές επιχειρήσεις με μικρό τζίρο, αποκλειστικά και μόνο με βάση το εμβαδόν του καταστήματος.
Δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο, ώστε και να εισπραχθούν σταδιακά, αλλά και να λαμβάνουν υπόψη τη δυνατότητα αποπληρωμής από τους επιχειρηματίες.
Κίνητρα για άνοιγμα νέων μαγαζιών σε υποβαθμισμένες περιοχές. Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, τα Κοινοτικά Συμβούλια και τους κατοίκους θα επιλεγούν περιοχές για ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας, Με απαλλαγή των καταστημάτων από τα δημοτικά τέλη για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, έως ότου να αναπτυχθεί η εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή. Με γρήγορη αδειοδότηση καταστημάτων μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Η μεγάλη έμφαση θα δίνεται στις διαδικασίες ελέγχου των καταστημάτων από τις δημοτικές υπηρεσίες.
Να μπει ένα τέρμα στην κατασκευή πολυκαταστημάτων τα οποία ερημώνουν τις τοπικές εμπορικές αγορές. Και εδώ θα είμαστε κάθετοι. Όχι γιατί είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη, Αλλά επειδή θέλουμε μία δίκαιη ανάπτυξη που θα διαχέεται σε όλη την κοινωνία και δεν θα αφήνει πίσω της συντρίμμια και λουκέτα.
Διασφάλιση της Κυριακάτικης αργίας. Ούτε οι έμποροι, ούτε οι εμποροϋπάλληλοι δέχονται να ανοίγουν τα μαγαζιά τις Κυριακές. Άλλωστε είναι αυτονόητο ότι αυτό που λείπει στους καταναλωτές, δεν είναι ο χρόνος αλλά τα χρήματα. Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές ευνοεί μόνο τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, που μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους λειτουργίας, αλλά όχι τα εκατοντάδες χιλιάδες μικρομάγαζα. Ειδικά για τις τουριστικές ζώνες, μπορεί να υπάρχει καθορισμός ειδικού ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων σε συνεννόηση με επιχειρηματίες, εργαζόμενους και κατοίκους. Και τέλος για το παραεμπόριο θα αναλάβουμε συγκεκριμένες και άμεσες δράσεις
Όμως παραδοσιακό πόλο ανάπτυξης αποτελούσε διαχρονικά και ο τουρισμός. Η ανάπτυξή του πρέπει να μπει σε εντελώς διαφορετική βάση. Για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική της γραφικότητας. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πόλη, που θα υπερβαίνει τα όρια του ιστορικού κέντρου και της κεντρικής πλατείας.
Τέλος βασικός άξονας είναι η δράση του δήμου στο πεδίο της δημοκρατίας, της συμμετοχής και των δικαιωμάτων. Με την ευκαιρία αυτή επαναφέρουμε το αίτημα για την «ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ» και τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα του Δήμου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιδίωξή μας είναι να συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου, κάθε αίτημα που υπογράφεται από ένα αριθμό κατοίκων, ή το ζητάει μια δημοτική κοινότητα και δεν αντιβαίνει στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αντίστοιχα, μια κοινότητα υποχρεούται να συζητήσει οποιοδήποτε αίτημα, εφόσον αυτό υπογράφεται.
Στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης εντός του δήμου, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας. Με διαδικασίες συμμετοχής των πολιτών, και παράλληλα με εκχώρηση στα συμβούλια ουσιαστικών αρμοδιοτήτων ελέγχου και συναπόφασης.
Δέσμευσή μας είναι επίσης η μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και ρόλων, με παράλληλη αναβάθμιση των προέδρων δημοτικών κοινοτήτων.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε μορφή επισφαλών εργασιακών σχέσεων στον Δήμο – αντίθετα θα συνεργαστούμε με τους εργαζόμενους για να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και δικαιώματα. Είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο απολύσεων που προωθούν η κυβέρνηση και η τρόικα, και θα ασκήσουμε κάθε πίεση για την ματαίωσή τους.
Αυτές είναι οι βασικές δεσμεύσεις του προγράμματός μας. Όμως δεν υπάρχουν καλά προγράμματα αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την εφαρμογή τους. Και οι εγγυήσεις είναι οι άνθρωποι.
Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν έχουμε γραμμάτια που πρέπει να ξεπληρώσουμε. Εμάς δεν μας τραβάνε από τα μανίκια τα συμφέροντα. Και με την ευκαιρία τη σημερινή να ξεκαθαρίσουμε ότι ο συνδυασμός μας σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εκλογές δεν ταυτίζεται με κανέναν. Οι πολίτες, οι φίλοι και οι φίλες μας είναι απολύτως ελεύθεροι να κάνουν τις δικές τους επιλογές.
Θόδωρος Μπρεδήμας
Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο
Υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμάτας

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.