ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ευρώπη

Πέντε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για λύσεις στα αγροτικά προβλήματα

PETRAKOS MPOYRNIASΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Πέτρο Βλαχογεωργακόπουλο και πατατοπαραγωγούς στο Μπουρνιά και στη Μεσσήνη, συναντήθηκε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, συνοδευόμενος από το μέλος του αγροτικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Ανδρέα Μανέτα.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και οι αγρότες πατατοπαραγωγοί ενημέρωσαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Συγκεκριμένα τόνισαν ότι, ενώ το κόστος παραγωγής της πατάτας είναι 35 λεπτά το κιλό, η τιμή πώληση δεν ξεπέρασε τα 30 λεπτά το κιλό και το χειρότερο είναι ότι το 30%-40% της παραγωγής κινδυνεύει να μείνει στα χωράφια και να σαπίσει, διότι: Η οικονομική ανέχεια οδήγησε σε μείωση της ζήτησης του προϊόντος, έγιναν ανεξέλεγκτες εισαγωγές και το αυξημένο κόστος παραγωγής έχει μειώσει τις εξαγωγές.
Επεσήμαναν ότι όλοι οι πατατοπαραγωγοί αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλα οικονομικά ανοίγματα αφού τα έξοδά τους είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδά τους. Την άσχημη οικονομική τους κατάσταση έχει επιβαρύνει το γεγονός ότι πολλοί πατατοπαραγωγοί υπέστησαν ζημιές και στη φθινοπωρινή παραγωγή από τις πλημμύρες.
Όπως τόνισαν, η μοναδική λύση αυτή τη στιγμή για να μην σαπίσουν οι πατάτες στα χωράφια και εγκαταλειφτεί πλήρως η καλλιέργεια πατάτας στη Μεσσηνία, είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης να επιδοτήσει τα ψυγεία μεταφοράς για να δοθεί διέξοδος στην προώθηση των αδιάθετων ποσοτήτων πατάτας στο εξωτερικό.
Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι: «Επιβάλλεται ο Λαός με την ψήφο του στις Ευρωεκλογές να δώσει το μήνυμα της ανατροπής της μνημονιακής συγκυβέρνησης και να ανοίξει το δρόμο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς ώστε να υπάρξει μέλλον για τον τόπο και τους αγρότες. Μόνο οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν δώσουν λύσεις στα χρόνια αυτά προβλήματα και προτείνει:
1. Μέτρα και πολιτικές για την μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
2. Δημόσια Τράπεζα Ειδικού σκοπού για να χρηματοδοτεί την αγροτική παραγωγή με φθηνό χρήμα.
3. Αποφασιστικό περιορισμό και έλεγχο των εισαγωγών και στήριξη της ντόπιας παραγωγής.
4. Ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας.
5. Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών δανείων, η οποία να περιλαμβάνει κούρεμα μέρους του κεφαλαίου ίση με το ποσοστό μείωσης του εισοδήματος των αγροτών τα πέντε τελευταία έτη, μείωση των επιτοκίων και απαλλαγή καταβολής των δόσεων για όσους αγρότες η παραγωγική περίοδος είναι ζημιογόνα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Μόνο οι παραπάνω προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν λύσεις για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
Σε σχέση με την αντιμετώπιση των άμεσων οξυμένων προβλημάτων των πατατοπαραγωγών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και θα ζητήσει να υλοποιηθούν οι προτάσεις των πατατοπαραγωγών για την επιδότηση των ψυγείων μεταφοράς για την προώθηση της παραγωγής στο εξωτερικό και να υπάρξει αποζημίωση μέσω του προγράμματος DEMINIMIS ώστε να μην χρεοκοπήσουν και εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους οι πατατοπαραγωγοί».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.