ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Φθηνότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι

pasxalino trapeziΦΘΗΝΟΤΕΡΑ σε σχέση με πέρυσι μπορεί να στοιχίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι, με την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν στην “παγίδα” των μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στις ανώτερες και τις κατώτερες τιμές στα ίδια προϊόντα.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το ΚΕΠΚΑ φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για 8-10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα θα στοιχίσει από 65,65 ευρώ έως 146,27 ευρώ, δηλαδή από 7,79% έως 12,85% φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι, που στοίχισε από 75,33 ευρώ μέχρι 155,64 ευρώ.
Από την έρευνα του ΚΕΠΚΑ (η τιμοληψία έγινε τη Μ. Δευτέρα) προκύπτει ακόμη ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις ανώτερες και κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής, που δεν θα προχωρήσει σε έρευνα αγοράς προτού προμηθευτεί τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι, θα κληθεί τελικά να πληρώσει υπερδιπλάσιο ποσό.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΠΚΑ συστήνει στους καταναλωτές να μην κάνουν υπερβολές στις ποσότητες που αγοράζουν και τους υπενθυμίζει ότι “η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει πάντοτε και καλύτερη ποιότητα”.
Η ΕΣΕΕ
Στα ίδια , περίπου, συμπεράσματα κατέληξε και η έρευνα της πασχαλινής αγοράς, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, ενώ σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της τοπικής αγοράς και στη Μεσσηνία ισχύουν οι γενικές εκτιμήσεις για μειωμένες τιμές, ενώ οι προσφορές προϊόντων και οι εκπτώσεις μειώνουν περαιτέρω το κόστος του Πασχαλινού Τραπεζιού στη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ «όπως κάθε χρόνο, προέβη σε διερεύνηση του κόστους του φετινού πασχαλινού τραπεζιού. Όπως προκύπτει, το κόστος αναμένεται να κυμανθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε Σούπερ Μάρκετς, Λαϊκές Αγορές αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 4,51% κατά μέσο όρο, με την τιμή του αρνιού να υποχωρεί κατά 5,26%, ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων καταγράφουν οριακές πτωτικές τάσεις της τάξεως του 2,18%.
Οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων το 2014 παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις, με τα πορτοκάλια (-27,94%), τις πατάτες (-20,41%) και τις ντομάτες (-19,89%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση, ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2013, παρατηρήθηκαν στα κρεμμύδια (67,35%) και στο λάχανο (21,15%). Αντίθετα, παρατηρείται μία μεσοσταθμική άνοδος περίπου κατά 11% (10,91%) των διαφόρων ειδών/προϊόντων Supermarket, όπως τα συσκευασμένα αυγά (η εξάδα), η μουστάρδα και η φέτα. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 8 με 15 Απριλίου 2014 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών – φρούτων όσο και σε αυτή των κρεάτων.
Με βάση, λοιπόν, τα προαναφερθέντα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τιμοληψίες της Ε.Σ.Ε.Ε. σε Σούπερ Μάρκετς, Λαϊκές – Δημοτικές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού προσιδιάζει στο αντίστοιχο περυσινό, αφού αναμένεται να διαμορφωθεί 99,04 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν στα 99,23 ευρώ (-0,19%), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 3,37%.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Για την γενικότερη εικόνα της αγοράς, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασ. Κορκίδης, δήλωσε πως «η εμπορική κίνηση της εφετινής πασχαλινής εορταστικής περιόδου σε πολλές πόλεις της χώρας κατέγραψε μία πτώση της τάξεως του 10%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ στις τουριστικές περιοχές παρατηρήθηκε ικανοποιητική κίνηση λόγω του Καθολικού Πάσχα αλλά και της προγενέστερης έναρξης της τουριστικής περιόδου. Παρόλα αυτά, για τον τζίρο των καταστημάτων δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αφού αυτή είναι η πρώτη Κυριακή των Βαΐων με ανοικτά τα μαγαζιά και χωρίς να έχει καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα. Εάν θεωρήσουμε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε ουσιαστικά η εορταστική Πασχαλινή κίνηση, τότε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν λίγοι ευχαριστημένοι και πολλοί δυσαρεστημένοι, αφού στην καλύτερη περίπτωση η κατανάλωση κινήθηκε στα περυσινά χαμηλά επίπεδα».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.