ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Τηρείται και φέτος το έθιμο του ηρωικού σαϊτοπόλεμου

SAITOPOLEMOSΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Όθωνος, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, μεταφέρεται το έθιμο του σαϊτοπόλεμου, όπως ήταν παλιά. Στόχος είναι να το παρακολουθήσει περισσότερος κόσμος, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.
Ανήμερα το Πάσχα, στις 20.00, στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα (πλησίον πλατείας Όθωνος και έναντι 5ου Δημοτικού Σχολείου «Μπενάκειου»), τα μπουλούκια των σαϊτολόγων θα κάνουν το σαϊτοπόλεμο. Σημειώνεται πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των θεατών. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι οι πολίτες δε θα μπορούν να έχουν σταθμευμένα τα αυτοκίνητά τους την Κυριακή του Πάσχα στο βόρειο parking, καθώς και στα εφαπτόμενα με το parking τμήματα των οδών Νέδοντος και Αρτέμιδος.
Τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 20.30, στην Τοπική Κοινότητα Αιθαίας (κεντρική πλατεία) θα πραγματοποιηθούν σαϊτοπόλεμος και κάψιμο του Ιούδα.
ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ
Για μια ακόμα χρονιά, θα πραγματοποιηθεί ο σαϊτοπόλεμος στον Δήμο Μεσσήνης. Πρόκειται για ένα έθιμο με ρίζες από την επανάσταση του 1821, το οποίο αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα. Το έθιμο αναβιώνει στην Εύα και στην πόλη της Μεσσήνης.
Φέτος, στην πόλη της Μεσσήνης, υπάρχουν έξι μπουλούκια που ετοιμάζουν τις σαΐτες τους και τρία μπουλούκια στην περιοχή της Εύας.
Στην πόλη της Μεσσήνης έχουμε τα μπουλούκια:
«Οι Επαναστάτες» με καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Γεωργούλια, οι «Μπαρουτοκαπνισμένοι» με καπετάνιο τον Τάκη Γερουλά, «Οι Απελευθερωτές» με καπετάνιο τον Μίλτο Λουκάκο, το μπουλούκι του Σταύρου Φαρμάκη, το μπουλούκι του Μάκη Κουφογιάννη και «Τα Παλληκάρια του Μωριά» με καπετάνιο τον Κωνσταντίνο Τάπαρη.
Στην Εύα, έχουμε τα μπουλούκια του Ντίνου Μπουρίκα, του Λεωνίδα Χριστοφιλόπουλου και του Παναγιώτη Σταθακόπουλου. Σημειώνεται, ότι στην Εύα το έθιμο συνοδεύεται από το εντυπωσιακό «Κάψιμο του Ιούδα».
Το έθιμο σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες προήλθε από την χρησιμοποίησή των σαϊτών από τους Έλληνες στον απελευθερωτικό πόλεμο του 1821, ως ένα είδος εκφοβισμού του ιππικού των Τούρκων. Άλλες μαρτυρίες μιλούν για έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και έχει να κάνει με τον ερχομό της άνοιξης.
Να υπενθυμίσουμε ότι η εκδήλωση του σαϊτοπόλεμου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του Πάσχα, στην Μεσσήνη, στα Μπεζεστένια, στις 6.30 το απόγευμα, και στην Εύα την Δευτέρα του Πάσχα, στο γήπεδο του χωριού, στις 6.30 το απόγευμα.
ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου 19 Απριλίου θα τελεσθεί η μεγάλη θρησκευτική εορτή της Ανάστασης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού.
Ανήμερα το Πάσχα, 20 Απριλίου και ώρα 10.15 το πρωί, θα τελεσθεί η Ακολουθία του Εσπερινού του Πάσχα (Αγάπη) στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό. Η πασχαλινή πομπή θα ξεκινήσει από το Επισκοπείο στις 10 το πρωί.
ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ
Τέλος, στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, την Τετάρτη 23 Απριλίου, στις 11.00, θα πραγματοποιηθούν οι ιπποδρομίες στο Πλατύ, ένα έθιμο με ρίζες βαθιές στην ιστορία.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.