ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Παρουσίαση θέσεων και των πρώτων υποψηφίων από τον Μανώλη Μάκαρη

MAKARHS YPOPSHFIOIΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ των θέσεων της παράταξης «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» και τους πρώτους 36 υποψηφίους έκανε το Σάββατο ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης.
Δίνοντας το στίγμα της παράταξης είπε ότι: «Ξεκινάμε απόψε την προσπάθεια για να μεταμορφώσουμε το Δήμο Καλαμάτας σε έναν “Ανοιχτό Δήμο” με πρωταγωνιστές όλους εσάς, τους “Ενεργούς Πολίτες”. Στόχος μας ένας δήμος χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς εγωκεντρισμούς, ένας δήμος ανοιχτός, δημοκρατικός, συμμετοχικός, με τους πολίτες του ενεργούς. Ένας δήμος που κινητοποιεί και διαβουλεύεται με όλους, με ισοτιμία, χωρίς αποκλεισμούς, που λειτουργεί αποτελεσματικά και με διαφάνεια, διευρύνοντας τους θεσμούς της κοινωνικής συμμετοχής, της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού».
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις τις λιτότητας στα οικονομικά των Δήμων, στις απολύσεις, την κατάργηση υπηρεσιών και την σταδιακή μεταφορά τους σε ιδιώτες, είπε για την απερχόμενη δημοτική αρχή:
«Στις ιδιαίτερα σκληρές εποχές που ζούμε, μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, των συνδημοτών μας, μένει παγερά αδιάφορο στις εξαγγελίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής για… επέκταση του διαδικτύου, τη στιγμή που στα προηγούμενα χρόνια δεν έπραξε τίποτα επί της ουσίας για να προστατέψει από τις πλημμύρες γειτονιές της πόλης. Η απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και εξασφαλισμένους πόρους, δεν μπορεί να ισοσταθμιστεί με τη μετατροπή σε Δημαρχείο του παλιού νοσοκομείου. Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις δεν μπορούν αντισταθμίσουν την έλλειψη μιας στοιχειώδους κυκλοφοριακής μελέτης, τόσο απαραίτητης -ιδίως με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο περιφερειακός της Καλαμάτας. Η απερχόμενη δημοτική αρχή αδυνατεί να δικαιολογήσει με στοιχειώδη επιχειρήματα την καρατόμηση του ψηλού πράσινου σε πάμπολλα σημεία της πόλης. Αδυνατεί επίσης να δώσει εξηγήσεις για τον λόγο που επιμένει να κρατά κλειστή τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, πρακτική που όχι λίγες φορές έφερε τον δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν προέκυψαν προβλήματα στη διαχείριση των σκουπιδιών.
Απ’ όλα όσα ανέφερα είναι χαρακτηριστική η απουσία των δημοτών, για τίποτα δεν ρωτήθηκαν, ενώ όταν εξέφρασαν διαφωνίες, είτε αυτές απαξιώθηκαν, είτε δεν λήφθηκαν υπόψη». είπε ότι αυτό θ’ αλλάξει από την παράταξή του, με την ανατροπή του καθεστώτος του «Καλλικράτη» και των μνημονίων.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
Μιλώντας για τις δράσεις είπε ότι: «Στον Ανοιχτό Δήμο των Ενεργών Δημοτών της Καλαμάτας, κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του στην κρίση. Δεν πρέπει και δεν μπορεί κανείς να πεινάει, κανείς να μένει χωρίς φάρμακα και γιατρούς, να μένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα όταν αιτιολογημένα δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Κι αυτό θα γίνει με την κινητοποίηση των δυνάμεων της αλληλεγγύης, την ενίσχυση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων δομών αλληλεγγύης και αντιμετώπισης της φτώχειας».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε εξαγγελία μιας σειράς έργων υποδομής, στο λιμάνι, στην παραλιακή ζώνη και αναβάθμιση όλων των αθλητικών χώρων.
Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω, όσον αφορά τις υποδομές. Στην παραθαλάσσια ζώνη:
Για τον πολιτισμό είπε: «Η Καλαμάτα αποτελεί πολιτιστικό κέντρο και την ιδιότητά της αυτή θα ενισχύσουμε περαιτέρω, βοηθώντας στην πράξη τον πολιτισμό, την καλλιτεχνική δημιουργία. Βασική μας προτεραιότητα να λειτουργήσει το Μέγαρο Χορού, καθώς επίσης η προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου, όπως προκύπτει από τα ευρήματα, αρχαιολογικού χώρου της Θουρίας -και παράλληλα υποστήριξη με κάθε τρόπο της συνέχισης των ανασκαφών με την εξασφάλιση σταθερής και διαρκούς χρηματοδότησης».
Για τον τουρισμό τόνισε ότι θα δοθεί βάρος στον θεματικό τουρισμό, με έμφαση στην κρουαζιέρα, στον συνεδριακός, τον αθλητικό και τον θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και τον αγροτουρισμό στην ύπαιθρο.
Για την λειτουργία του Δήμου εξήγγειλε ότι θα προωθήσει «τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη διαφάνεια με δράσεις μεταξύ των οποίων, η καθιέρωση θεσμού εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για τον έλεγχο των δαπανών και της οικονομικής διαχείρισης, ο όποιος θα ορίζεται υποχρεωτικά από την αντιπολίτευση κι ακόμα α) η αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ώστε να είναι ουσιαστική η λειτουργία της, β) η θεσμοθέτηση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, γ) η δημιουργία θεσμών λαϊκής συμμετοχής στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβούλιου, δ) η καθιέρωση απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής και σε επίπεδο Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας, ε) η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων και στ) η αξιοποίηση δυνατοτήτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».
Επίσης, ότι ειδικό βάρος θα δοθεί, είπε, στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής και κατέληξε:
«Οι δράσεις μας ως δημοτική αρχή θα είναι πολυσχιδείς, με βασική μας επιδίωξη να “ξεκολλήσει” η Καλαμάτα και ο δήμος της από το τέλμα που βρίσκεται, να αναδείξουν και να αναπτύξουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα.
Ολα αυτά που περιέγραψα -και άλλα πολλά που έχουμε σχεδιάσει- να είστε βέβαιοι ότι θα γίνουν πραγματικότητα.
Οπως επίσης να είσαστε βέβαιοι ότι η υλοποίησή τους θα προκύψει όχι μέσω των προειλημμένων αποφάσεων ενός ανθρώπου -ή έστω μιας κλειστής ομάδας-, αλλά μέσα από διαβούλευση, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, μέσα από τη συμμετοχή των δημοτών.
Τη συμμετοχή όλων εσάς, των ενεργών πολιτών ενός ανοιχτού δήμου, ενός δήμου ανοιχτού σε ένα πιο φωτεινό και πιο ανθρώπινο αύριο».
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Οι πρώτοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που ανακοινώθηκαν είναι:
Αλεξίου Κωνσταντίνος, Αλεξόπουλος Ιωάννης, Αλούπης Παναγιώτης, Αναγνωστόπουλος Κυριάκος, Βασιλάκης Χρήστος, Βέλης Λεωνίδας, Βεργινάδη, Γεωργακίλας Κωνσταντίνος, Γιαννόπουλος Γεώργιος, Θεοφιλόπουλος Ιωάννης, Κανέλης Γεώργιος, Καλφακάκος Ηλίας, Κουτίβα Ευαγγελία, Κουτίβας Μιχάλης, Λαγωνικάκου Ναυσικά, Μητσέας Στυλιανός, Μπεχράκης Σταμάτης, ο επικεφαλής του Δικτύου Ενεργών Πολιτών, Μπουκέα Καλλιόπη (Κέλυ), Μουργής Σπυρίδων, Ξεπαπαδέα Μαρία, Παναγιωτόπουλος Ηλίας, Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, Πολυχρονόπουλος Αναστάσιος, Πλατανιά Κωνσταντίνα- Μαστοράκη, Πλαγιανός, Δημήτριος, Σακκάς Ιωάννης, Σερπάνου Γεωργία, Σκαφιδάς Αλέξανδρος, Σμυρλής Γεώργιος, Σπηλιωτόπουλος Αναστάσιος, Στέλιος Ηλίας, Τσέλιος Στέφανος, Τσίχλης Κυριάκος, Φάσσου Γεωργία, Φράγγος Γιώργος, Ψυχογιάννης Γεώργιος,
Σύμφωνα με την δήλωση του Μανώλη Μάκαρη: «Oι υποψήφιοι του συνδυασμού που δραστηριοποιούνται στη περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας θα ανακοινωθούν σε ξεχωριστή εκδήλωση υπογραμμίζοντας τη θέση μας για ισότιμη εκπροσώπηση και αντιμετώπιση των πρώην καποδιστριακών Δήμων Θουρίας, Αριος και Αρφαρών».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.