ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Τον Μάιο αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους!

SAMARAS PASXAΣΗΜΕΡΑ επισημοποιεί η Eurostat την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2013 εκτιμάται στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ.
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ουσιαστικά επισημοποιεί και την έναρξη της συζήτησης για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, η οποία δεν θα αρχίσει πριν από το καλοκαίρι. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.
Αύριο στη συνεδρίαση του Εurogroup Working Group αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης θα καταβληθεί μέσα στον Απρίλιο (6,3 δισ.), ενώ από 1 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, εν όψει της συζήτησής του στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό σκέλος του εθνικού σχεδίου, αυτό θα επιδιωχθεί να στηρίζεται στην υγιή χρηματοδότηση και όχι μόνο σε δανεισμό με τη στήριξη του τραπεζικού τομέα και μη τραπεζικών χρηματοδοτικών εργαλείων που απορρέουν από το ΕΣΠΑ.
Το νέο παραγωγικό μοντέλο θα στηριχθεί στα πλεονεκτήματα της χώρας -στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία τροφίμων και την τουριστική βιομηχανία, στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην έρευνα και την καινοτομία.
Τέλος, όσον αφορά στο κοινωνικό κράτος, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Το εθνικό σχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμη προβλέψεις για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ ή τον καθολικό συμψηφισμό όλων των απαιτήσεων έναντι όλων των οφειλών του πολίτη σε σχέση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Η ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ
ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Η αναμενόμενη επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, αναμένεται να θέσει σε κίνηση τις διεργασίες για το ελληνικό χρέος, με αφετηρία το Eurogroup της 5ης Μαΐου και πιθανή κατάληξη το φθινόπωρο.
Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, στην πραγματικότητα οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η «παραμετρική βελτίωση του χρέους», όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Με άλλα λόγια, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η επιμήκυνση με μετάθεση των λήξεων όσο το δυνατόν πιο μακριά στο μέλλον και η μετατροπή των χαμηλών κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια στήριξης σε σταθερά.
Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι τα δύο αυτά στοιχεία καθιστούν το χρέος βιώσιμο και τη χώρα «χρηματοδοτήσιμη».
Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να εμφανίστηκε έτοιμη να ξεκινήσει με δική της πρωτοβουλία η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012 στο Eurogroup.
Όταν το θέμα τέθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κ. Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος απάντησε, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής: «Θα περιμένουμε την έκθεση της Eurostat και θα προχωρήσουμε». «Μην ανησυχείτε. Θα τηρήσουμε το δικό μας μέρος της συμφωνίας» φέρεται να είπε.
Εντούτοις, όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, από την πλευρά των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα δε του Βερολίνου, κεντρική επιδίωξη είναι «να μην χαθεί η εποπτεία», καθώς θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος νέας δημοσιονομικής χαλάρωσης. Στη συζήτηση λοιπόν θεωρείται θα τεθούν ντα πάντα: Εάν θα υπάρξει νέο είδος μνημονίου, εάν θα υπάρχει ή όχι συμμετοχή του ΔΝΤ, αν ο έλεγχος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αν θα ανοιχτεί ή όχι γραμμή χρηματοδότησης (stand by facility), και με ποιους όρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Σύμφωνα πάντως με κοινοτικές πηγές, οι Ευρωπαίοι και ειδικότερα το Βερολίνο θεωρούν ότι «δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς stand by facility».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΣΤΟ BLOOΜBERG
Την εκτίμηση ότι από το 2015 η Ελλάδα θα έχει όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα διατυπώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα δεν βιάζεται να επανέλθει στις αγορές και τονίζει πως πλέον αναμένει από τους ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τα συμπεφωνημένα σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι αναμένει οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να μειωθούν περαιτέρω και επισημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσα σχέδια να πουλήσει περισσότερο χρέος. «Δεν θέλουμε να δανειστούμε περισσότερα από ό,τι χρειάζεται» λέει, προσθέτοντας πως «στο μέλλον, θα ζητήσουμε τα χρήματα που θέλουμε, σε χαμηλότερη τιμή».
Ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα από τον επίσημο τομέα. «Δεν έχουμε κανένα δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε κενό χρηματοδότησης και, πάνω από αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, αν είναι απαραίτητο», σημειώνει.
Αναφορικά με το ελληνικό χρέος ο πρωθυπουργός λέει πως αναμένει οι εταίροι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ να τηρήσουν τη συμφωνία του 2012 και να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αν και δεν αναφέρεται στο είδος της ελάφρυνσης του χρέους που ζητάει η Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και οι αλλαγές στις αγορές εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
«Αναμένουμε από το 2015 πως θα έχουμε όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά ότι θα πάμε σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση από μόνοι μας να πληρώσουμε το χρέος μας, χωρίς δανεισμό. Υπάρχουν πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες που μπορούν να το κάνουν αυτό σήμερα» τονίζει.
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στην έλευση επενδυτών στην Ελλάδα όπως οι Hewlett Packard, IBM, Huawei και η ZTE, ενώ τονίζει πως πάνω από 600 στρέμματα αστικής γης θα αναπτυχθούν στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας από Έλληνες και ξένους επενδυτές, γεγονός που συνεπάγεται επενδύσεις 7 – 8 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ακόμη, επισημαίνει πως η Ελλάδα ποντάρει στον τουρισμό και τους φυσικούς της πόρους για την ενίσχυση της ανάκαμψης, ενώ χαρακτηρίζει τη χώρα ως ιδανική τοποθεσία για τη μεταφορά προϊόντων από το Σουέζ στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την έλλειψη ρευστότητας ως την άμεση πηγή ανησυχίας του, λέγοντας πως είναι «τρελό» να υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν πραγματικά να πετύχουν, αλλά να μην έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Υποστηρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στις αγορές και ότι η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα βελτιώσει την ψυχολογία και θα επιτρέψει να αυξηθεί η ρευστότητα.
Αναφερόμενος στον πολιτικό κίνδυνο δηλώνει εμφατικά πως αυτό που τον «κρατά ξύπνιο» είναι η διαφύλαξη της δημοκρατίας, η μείωση της ανεργίας και η καταπολέμηση του εξτρεμισμού. «Αυτά τα τρία πράγματα μπορούν να σας κάνουν να έχετε άγρυπνες νύχτες» τόνισε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και την πολιτική αστάθεια.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ
Κατά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:
«Στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει τι άφησε πίσω του το μνημόνιο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κάποιοι μιλάνε για πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει πλεόνασμα απελπισίας, υγειονομικής φτώχειας και απανθρωπιάς. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση, τρεις κάλπες, αλλά μια επιλογή. Να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η ζωή μας, το μέλλον μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλο μνημόνια και τρόικα και τις κυβερνήσεις που τα υλοποιούν να καταστρέφουν τη ζωή μας. Γι’ αυτό εμείς βάζουμε τον πήχη στο να φύγει αυτή η κυβέρνηση της καταστροφής και να οικοδομήσουμε από την αρχή, με δυσκολίες αλλά με αυτοπεποίθηση μια Ελλάδα που μας αξίζει, μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια και κοινωνική συνοχή».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.