ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

greece

Εντυπωσιακός ο σαϊτοπόλεμος

SAITOPOLEMOS2ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ της Φιλαρμονικής Καλαμάτας έψαλαν το Χριστός Ανέστη, όσοι παρακολούθησαν την λειτουργία της Αναστάσεως στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος, στην Καλαμάτα, ενώ τα βεγγαλικά έδιναν πάνδημο εορταστικό χαρακτήρα στο Χαρμόσυνο Άγγελμα.
Το πρωί της Κυριακής, στον Εσπερινό του Πάσχα, γνωστό με την ονομασία Αγάπη, διαβάσθηκε στο Ναό της Υπαπαντής σε 8 γλώσσες, στην ελληνική, τη λατινική, την αγγλική, την αραβική, την ισπανική, την τουρκική, την ιταλική και τη γαλλική, το Ευαγγέλιο, που αναφέρεται στην πρώτη φορά κατά την οποία εμφανίσθηκε στους μαθητές Του ο Χριστός αναστημένος.
Οι κληρικοί, οι αιρετοί, οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και ο λαός, μετέβησαν με πομπή από το Επισκοπείο στο Ναό της Υπαπαντής, έχοντας στο κέντρο της παρατάξεως την Εικόνα της Αναστάσεως, ενώ προπορευόταν παιανίζοντας θριαμβικά μαρς η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
Ο ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΣ
Το έθιμο του σαϊτοπόλεμου πραγματοποιήθηκε φέτος, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, στο κέντρο της Καλαμάτας, στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα, με μεγάλη συμμετοχή σαϊτολόγων και κοινού, Καλαματιανών και επισκεπτών. Εντυπωσιακό ήταν το θέαμα και η συμμετοχή λιλιπούτειων μπουλουκιών επιβεβαίωσε το μέλλον του εθίμου.
Οι ετοιμασίες των σαϊτολόγων είχαν ξεκινήσει από καιρό και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, στο λημέρι τους κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Αγορά, έφθασαν στο αποκορύφωμα. Υπό τους ήχους της τελετής της Αποκαθήλωσης που μεταδιδόταν από την Αθήνα μέσω ραδιοφώνου, οι πρωτεργάτες του εθίμου έκαναν τα γεμίσματα της σαΐτας. Σαΐτες έριξαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στον Αβραμόγιαννη στη Ράχη, στη Φυτειά και σε άλλα σημεία της Καλαμάτας, μαζί με το κάψιμο του Ιούδα. Την τέχνη τους, όμως, την έδειξαν οι σαϊτολόγοι στο σαϊτοπόλεμο το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα, πλησίον της πλατείας Όθωνος.
Λάμψεις και ήχοι, φωτιές και η χαρακτηριστική οσμή της σαΐτας που καίγεται, οι στροβιλιζόμενοι σαΐτολόγοι, όλα συνηγόρησαν υπέρ του χαρακτηρισμού «το ζεϊμπέκικο της φωτιάς», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της «Φάρις» Νίκος Μπασακίδης, που παρουσίασε τα μπουλούκια.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας καλωσόρισε το κοινό, απηύθυνε το Χριστός Ανέστη προς όλους και έδωσε Πασχαλινές ευχές. Επίσης, επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Κούλη Ζησιμάτο, καπετάνιο του μπουλουκιού «Κρυφό Σχολειό» από τη Ράχη, για τη διαχρονική συμβολή του στην επιτέλεση του εθίμου.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.