ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Στο τραπέζι όλα τα σενάρια της επόμενης ημέρας των εκλογών

ANASXHMATISMOSΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ βρίσκονται όλα τα σενάρια της επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών με τα κυβερνητικά επιτελεία να επεξεργάζονται τα μηνύματα της κάλπης και να προετοιμάζουν τις αποφάσεις που θα διορθώνουν αδικίες και θα επισπεύδουν τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά, στην ελάφρυνση του φορολογικού πακέτου, νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων.
Στην κατεύθυνση των πολιτικών αποφάσεων Σαμαράς και Βενιζέλος φαίνεται ότι έχουν καθορίσει και το πολιτικό timing για ένα δομικό ανασχηματισμό που θα σηματοδοτεί τις αλλαγές και λαμβάνει υπόψη του τη σύνθετη πραγματικότητα που δημιούργησαν στο πολιτικό σκηνικό τα εκλογικά αποτελέσματα.
Παρά τις διαψεύσεις από το Μέγαρο Μαξίμου το σενάριο πρόωρων εκλογών δεν έχει αποκλειστεί, απλά συνδέεται με ευνοϊκή διευθέτηση του χρέους και τη ρευστότητα στην αγορά, κάτι που παραπέμπει στο Νοέμβριο, οπότε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μπορεί να συνδυαστεί και με την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας.
Από την άλλη στο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθώντας να θέτουν το ζήτημα της «δυσαρμονίας» εκλογικού σώματος και κοινοβουλίου, τουλάχιστον για τις πολιτικές εντυπώσεις, ουσιαστικά αναλύουν το εκλογικό αποτέλεσμα και αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους στη νέα μετεκλογική πραγματικότητα.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν να κάνουν με τον επικείμενο ανασχηματισμό που όλα δείχνουν ότι θα έχει επίκεντρο το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το Newpost ο πρωθυπουργός μέχρι τη Δευτέρα θα ανακοινώσει ανασχηματισμό, ενώ οι πληροφορίες που μεταφέρει κάνουν λόγο ότι οι δύο εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν συζητήσει τα ονόματα των προσώπων τα οποία θα απαρτίζουν το νέο υπουργικό συμβούλιο. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν ορισμένα «αγκάθια» κυρίως στην ονοματολογία αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να επαναπροσδιορίσουν για ορισμένα υπουργεία.
Πληροφορίες που έγιναν γνωστές αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει στην αλλαγή της κυβέρνησης το αμέσως προσεχές διαστημα και όπως επισημαίνουν καθημερινοί συνομιλητές του, αμέσως μόλις γυρίσει από την πρωτεύουσα του Βελγίου και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.
Την ίδια ώρα την έντονη δυσαρέσκεια του υπουργού Οικονομικών, από την κριτική που υφίσταται το τελευταίο 48ωρο από κομματικά στελέχη της ΝΔ, εξέφρασαν συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίες διαψεύστηκαν λίγο αργότερα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Στουρνάρας φέρεται τόσο ενοχλημένος, σε σημείο που να μην επιθυμεί την παραμονή του στο υπουργείo Οικονομικών, υπό αυτές τις συνθήκες.
Άλλωστε, οι συνεργάτες του υπενθύμισαν ότι τον κ. Στουρνάρα τον κάλεσαν, στα πρόθυρα της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, τρία διαφορετικά κόμματα της συγκυβέρνησης προκειμένου να εφαρμόσει μια δύσκολη πολιτική για τα αποτελέσματα της οποίας υφίσταται τώρα άδικη κριτική και καταβάλλεται προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών.
Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση του χρέους, βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο, γεγονός που επιτρέπει τον χειρισμό του και από άλλο πρόσωπο και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «ακόμα και από ένα κομματικό στέλεχος».
Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές δεν διέψευσαν ενδεχόμενη μετακίνηση του υπουργού Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι είναι μία απόφαση που θα λάβει μόνο ο πρωθυπουργός.
Πάντως χθες το απόγευμα η διαρροή ακολουθήθηκε από μία δεύτερη που τόνιζε ότι ο κ. Στουρνάρας διαψεύδει τις πληροφορίες που τον έφεραν να θέτει θέμα παραμονής στο ΥΠΟΙΚ. Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας φέρεται να έχει δηλώσει ότι «κριτική πάντα γίνεται αλλά μερικές φορές είναι άδικη», σημείωναν οι ίδιες πηγές.
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΔΟΜΙΚΟΣ ή ΕΥΡΥΣ
Η έννοια δομικός ή ευρύς ανασχηματισμός ξεκινά από το υπουργείο οικονομικών και τον υπουργό που εκφράζει εν πολλοίς την κυβερνητική πολιτική. Ακολουθούν τα πρόσωπα που προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους ή δυσαρέστησαν με τις επιλογές τους πολίτες και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
Στο ρεπορτάζ του Γ. Γιαννόπουλου χθες στο Newpost είδαν το φως σενάρια και ονόματα για τον αναμενόμενο ανασχηματισμό. Ιδού:
«Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο ο Γιάννης Στουρνάρας πρέπει να ετοιμάζει την αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών. Για την θέση αυτή ακούγεται έντονα το όνομα του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου που δεν είχε χάσει ούτε λεπτό από την διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ωστόσο οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει θέλουν υπουργό Οικονομικών ένα αμιγώς πολιτικό πρόσωπο. Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να σταθμίσει και την άποψη του Βαγγέλη Βενιζέλου που δεν διατηρούσε και τις καλύτερες των σχέσεων με τον Γιάννη Στουρνάρα, ήδη έχει αρχίσει να ακούγεται έντονα το όνομα του Χρύσανθου Λαζαρίδη.
Τον δρόμο της αντικατάστασης φαίνεται ότι παίρνει και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης καθώς το ΠΑΣΟΚ δείχνει να επιμένει στην αντικατάστασή του. Το λάθος που καταλογίζουν στον υπουργό Ανάπτυξης είναι η πλήρης προσήλωση στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που έφερε αντιμέτωπη την κυβέρνηση με πολλές κοινωνικές ομάδες.
Οι πρώτες πληροφορίες γύρω από τον ανασχηματισμό θέλουν αντικατάσταση και του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και την πιθανή μετακίνησή του στο υπουργείο πολιτισμού. Για την ίδια θέση πάντως ακούγονται και τα ονόματα του Άρη Σπηλιωτόπουλου που παραιτήθηκε από βουλευτής όταν διεκδίκησε τον δήμο της Αθήνας , ενώ ακούγεται και το όνομα του Γιώργου Κουμουτσάκου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ «ΕΛΙΑ»
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να δούμε περισσότερα πρόσωπα από την «Ελιά» με πρώτο όνομα που συζητείται έντονα αυτό του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Εδώ ενδεχομένως να υπάρξουν καραμπόλες καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα ήθελε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ωστόσο άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για τοποθέτησή του στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης.
Και αν συμβεί κάτι τέτοιο ο επιτυχημένος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον θα ετοιμάζει τα πράγματά του για το υπουργείο Υγείας.
Από την κυβέρνηση είναι πιθανόν να αποχωρήσει και ο Νίκος Δένδιας από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενώ σίγουρα εκτός κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί ο υπουργός παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος. Την θέση ενός εκ των τριών αναμένεται να πάρει ο Μάκης Βορίδης που θεωρείται δεδομένο ότι εισέρχεται στο κυβερνητικό σχήμα.
ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡ
Νέα πρόσωπα που ενδέχεται να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα είναι και αρκετοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με τις περισσότερες ενδείξεις μέχρι στιγμής να συγκεντρώνουν οι κύριοι Λύκούδης και Οικονόμου.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
Ο χρόνος που θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός αποτελεί γρίφο για δύσκολους λύτες. Ωστόσο ένα είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός έχει στο γραφείο του δύο εισηγήσεις. Η πρώτη κάνει λόγο για ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες (ίσως και τη Δευτέρα) και η δεύτερη για αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ».
«ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ» ΚΑΙ
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ
Τη νέα και ιδιαίτερα σύνθετη πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά τις ευρωεκλογές, θα αναλύσουν τις επόμενες ημέρες τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαδικασία που σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Η πρώτη απόφαση που ήδη εφαρμόζεται στην πράξη είναι η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με στόχο να εμποδίσει «αντιλαϊκές πολιτικές» και την εφαρμογή νέων μέτρων, επισημαίνουν κομματικά στελέχη. Όσον αφορά τη θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας για τη δυσαρμονία μεταξύ εκλογικού σώματος και κοινοβουλίου, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για μια «οφθαλμοφανή πολιτική διαπίστωση που μόνον οι κυβερνητικοί εταίροι δεν θέλουν να αποδεχθούν».
Αύριο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για μια πρώτη συζήτηση , όχι μόνο για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα , αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ενώ αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.
Κορυφαία κομματικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας, την απουσία ανάπτυξης και την διολίσθηση πολλών κυβερνήσεων στον αυταρχισμό, η ΕΕ εισέρχεται σε κρίσιμη καμπή.
Υπό αυτό το πρίσμα αναμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι πλέον η ισχυρότερη φωνή αντίστασης σε αυτές τις πολιτικές θα δεχθεί οξύτατες επιθέσεις από το ευρωπαϊκό κατεστημένο και θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα για να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.