ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Σπέκουλα με αστήρικτα στοιχεία και χωρίς πορίσματα για την διαχείριση των σκουπιδιών!

THOYRIA SKOYPIDIAΜΕ ΠΡΟΦΑΝΗ στόχο την δημιουργία εντυπώσεων, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και τις επαναληπτικές περιφερειακές εκλογές, ο δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας», Αργύρης Δεμερτζής γράφει:
«Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, οδηγούμαστε στην ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως επίσης και από το «νέο ΕΣΠΑ» (ΣΕΣ 2014-2020), λόγω βαρύτατων παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας.
Επίσης θα απαιτηθεί ανατροπή και επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων ή ακόμη και επαναδημοπράτηση έργων, ώστε οι αναθέσεις χωρίς όρους που βγάζουν μάτι, όπως για την εγγυημένη ποσότητα των απορριμμάτων, να γίνουν σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ. Εφόσον ολοκληρωθεί η πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία αυτή, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν με νέους όρους έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα.
Παράλληλα πληροφορούμαστε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει διαμηνύσει αρμοδίως στην Ελλάδα πως έχει ήδη ανοίξει τον φάκελο της χρηματοδότησης των έργων με ΣΔΙΤ, δίνοντας το μήνυμα ότι έχει στη διάθεσή της σοβαρότατα στοιχεία τεκμηρίωσης των παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς επίσης ότι για ευνόητους λόγους θα κινηθούν οι διαδικασίες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές».
Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΠΕΚΟΥΛΑ
Ο δημοσιογράφος επικαλείται επίσημα έγγραφα της ΕΕ, τα οποία παρουσιάζει η εφημερίδα. Όμως το μόνο έγγραφο που δημοσιεύεται είναι το ακόλουθο:
«Αξιότιμε κύριε,
Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η Επιτροπή Αναφορών εξέτασε την αναφορά σας και αποφάσισε ότι τα θέματα που θίγετε είναι παραδεκτά σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εφόσον το αντικείμενο της αναφοράς εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επιτροπή άρχισε να εξετάζει την αναφορά σας και αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις διάφορες πλευρές του προβλήματος. Η επιτροπή θα συνεχίσει την εξέταση της αναφοράς σας μόλις λάβει τις απαιτούμενες πληροφορίες.
Θα σας ενημερώσει εγκαίρως ως προς οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια σχετικά με την αναφορά σας».
Tο έγγραφο-ντοκουμέντο υπογράφει η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών Ε. Μαζόνι.
Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου είναι υποχρεωμένη να δεχθεί αναφορές που στέλνουν φορείς η μεμονωμένα άτομα και να τις στείλει στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, αφού το Ευρωκοινοβούλιο δεν αποφασίζει επί των συμβάσεων έργων που υπογράφουν οι εθνικές κυβερνήσεις.
Προφανώς, φορείς από τις περιοχές όπου θα ιδρυθούν τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, έστειλαν αναφορά ότι δεν τηρήθηκαν οι οδηγίες της ΕΕ για την εγκυρότητα των συμβάσεων. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε μια αναφορά- καταγγελία της κοινοτικής νομοθεσίας, είναι η αποστολή της αναφοράς στις αρμόδιες υπηρεσίες για να αποφανθούν, αν είναι βάσιμη ή όχι. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Με δεδομένο την ανάλογη περίπτωση για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας για το λάδι. Μετά από ενστάσεις, η υπόθεση λιμνάζει επί 1,5 χρόνια στα συρτάρια των ευρωπαϊκών υπηρεσιών.
Η εφημερίδα όμως δεν μας αποκαλύπτει τον αποστολέα της αναφοράς, γιατί έτσι θα αποκαλυφθεί και το κόμμα που βρίσκεται πίσω από την αποστολή της. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ποιο κόμμα βρίσκεται, κατά κανόνα, πίσω από την αμφισβήτησης κάθε επένδυσης και την με κάθε τρόπο, ακόμα και με αστήρικτα επιχειρήματα να ανατρέψει την κυβέρνηση των μνημονίων. Κάτι τέτοιο έκανε και ο Οδυσσέας Βουδούρης, ερμηνεύοντας την ξεκάθαρη θέση του ΤΑΙΠΕΔ ότι η ακτή Σίμου στην Ελαφόνησο θα ιδιωτικοποιηθεί, σαν νίκη του συνδυασμού του.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ
ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ
Ο δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» προβαίνει στην παρουσίαση των γεγονότων, καταθέτοντας τα επιχειρήματα της αναφοράς και, άγνωστο από πού, γράφει ότι αυτά έγιναν δεκτά και βγάζει το πόρισμα ότι οι συμβάσεις θα απορριφθούν. Γράφει:
«Στις Βρυξέλλες όμως οι εξελίξεις κινήθηκαν ραγδαία. Συλλέχθηκαν στοιχεία από διάφορες πηγές στις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφού διαπιστώθηκε ότι οι διαγωνισμοί έχουν προωθηθεί με διαδικασίες και όρους καρμπόν, γενικεύτηκαν τόσο η έρευνα όσο και τα μέτρα ανατροπής της χρηματοδότησης των έργων για το σύνολο των 14 έργων με ΣΔΙΤ». Ούτε να συμμετείχε στις συνεδριάσεις των διευθύνσεων.
Και συνεχίζει:
«Παράλληλα έχουν ήδη επιληφθεί οι γενικές διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι αρμόδιοι επίτροποι Περιβάλλοντος, Γιάνεζ Ποτότσνικ και Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ. Κινούνται ήδη οι διαδικασίες που οδηγούν το προσεχές διάστημα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, στην ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως επίσης και τον αποκλεισμό της χρηματοδότησής τους από το «νέο ΕΣΠΑ» (ΣΕΣ 2014-2020), λόγω βαρύτατων παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας».
Τελικά, αποφαίνεται: «Κατάφωρη παραβίαση του ανταγωνισμού». Παραγνωρίζει το γεγονός ότι ο αρμόδιος επίτροπος Χαν συνεχάρη τον Πέτρο Τατούλη για την υπογραφή της σύμβαση, την οποία βρήκε ότι πληροί την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Είναι από τα περίεργα του καιρού μας, ένας δημοσιογράφος να γνωρίζει καλύτερα από τον αρμόδιο επίτροπο.
Η πρόθεση όμως του δημοσιογράφου αποκαλύπτεται, γράφοντας: «Στο μεταξύ, στην Πελοπόννησο μαίνονται οι αντιδράσεις για τη χωροθέτηση εργοστασίων και χώρων ταφής των υπολειμμάτων στις περιοχές Παλαιοχούνη Αρκαδίας, Καλλιρρόη Μεσσηνίας και Σκάλα Λακωνίας. Φαίνεται ότι τον αφήνει αδιάφορο ότι η κοινωνία της Σκάλας έχει αποδεχθεί την ανέγερση του εργοστασίου και θέλει να παραγνωρίζει το γεγονός ότι στις περιοχές των εργοστασίων ο Πέτρος Τατούλης άφησε μακράν πίσω του, σε ψήφους, τους αντιπάλους του.
Είναι φανερή η προσπάθεια της εφημερίδας και του δημοσιογράφου να δημιουργήσουν εντυπώσεις εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.