ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Απάντηση-κόλαφος για την προεκλογική αθλιότητα για τη διαχείριση των αποβλήτων!

KARBOYNHS PANOSΕΙΝΑΙ ακατανόητο να συνεχίζουν να σπεκουλάρουν πάνω στην διαχείριση των απορριμμάτων ο Θανάσης Πετράκος και ο Οδυσσέας Βουδούρης, παρά τις διαψεύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπουργούς Ανάπτυξης και περιβάλλοντος. Διαψεύδουν υπουργούς, διαψεύδουν την ΕΕ και συνεχίζουν για μικροκομματικούς σκοπούς, μπροστά στην σίγουρη νίκη του Πέτρου Τατούλη και την καταβύθιση Βουδούρη.
Στις ανακοινώσεις τους ο βουλευτής και ο εκλεκτός υποψήφιος περιφερειάρχης της Κουμουνδούρου, για ευνοήτους λόγους δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά στην δήλωση του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνου Καρβούνη (φωτό πάνω δεξιά), στην οποία αναφέρεται:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ
ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Ελληνικό ημερήσιο τύπο που σχετίζονται με την διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα και τα σχετικά κονδύλια που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προβεί μετά τις ευρωεκλογές στην ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 στον τομέα των στερεών αποβλήτων καθώς και στον αποκλεισμό τους από τη χρηματοδότηση 2014-2020, εξαιτίας παραβάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σχετικά διευκρινίζεται ότι:
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ουδέποτε προέβησαν σε τέτοιες δηλώσεις. Αντιθέτως, τα έργα στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων αποτελούν προτεραιότητα για την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 (π.χ. το έργο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων της Αττικής περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 181 έργων προτεραιότητας) καθώς και για την περίοδο 2014-2020.
Τα έργα αυτά θα συμβάλουν επίσης στην πρόοδο της χώρας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα στηρίξουν τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα του περιβάλλοντος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα έργα που προγραμματίζονται στο πλαίσιο των εθνικών και περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων για βέλτιστη χρήση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Παράλληλα, δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καμία ανοικτή διαδικασία για παραβάσεις στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων των έργων που αναφέρονται στις πρόσφατες δημοσιεύσεις.
Τέλος, βάσει της “συμφωνίας εταιρικής σχέσης” με την Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020που εγκρίθηκε σήμερα, κύριος στόχος των ελληνικών αρχών στον τομέα των στερεών αποβλήτων είναι η μείωση των αποβλήτων προς διάθεση, η προώθηση της χωροθέτησης της διαχείρισης αποβλήτων με σύγχρονες και περιβαλλοντικά ορθές υποδομές και με τον καλύτερο συνδυασμό τεχνολογιών και μεθόδων, καθώς και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα απόβλητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι προτεραιότητες βασίζονται σε επικαιροποιημένα σχέδια διαχείρισης, σύμφωνα με την οδηγία 2008/98/ΕΚ».
ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΙΑΤΗ
Οι «Πουαρώ»του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλλον μοιάζουν με τον κακόμοιρο επιθεωρητή «Κλουζώ», ανακάλυψαν ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, βρέθηκε στην Τρίπολη, (φωτό πάνω αριστερά) για να στηρίξει την σύμβαση για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Η αλήθεια, όμως είναι, ότι ο υπουργός έφθασε στην Τρίπολη, για να στηρίξει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της Ελιάς και να ζητήσει ενίσχυση του ψηφοδελτίου της. Ήταν αναπόφευκτο να ερωτηθεί και για το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», που έσπευσε να υιοθετήσει και η «Αυγή».
«Ζήσαμε όλοι ένα απίστευτο τραγέλαφο από το ΣΥΡΙΖΑ και περιμένω συγγνώμη» και από το κόμμα και την εφημερίδα που σπεκούλαρε σε βάρος ενός καυτού θέματος για την χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται στο τελικό στάδιο δημοσιοποίησής της.
Για το δίλημμα των ευρωεκλογών που είναι η πορεία προς τα μπρος από τα μία με προοδευτικό πρόσημο και από την άλλη η οπισθοχώρηση και η απομόνωση μίλησε από την Τρίπολη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης σημείωσε καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν την “Ελιά” πως η χώρα δεν έχει περιθώριο για άλλες θυσίες και δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε όσα πέτυχε ο ίδιος ο λαός με τις θυσίες του. Πρέπει οι πολίτες να ψηφίσουν για μία Ελλάδα της ελπίδας, του νέου παραγωγικού μοντέλου και να πουν ναι στην πρόοδο και όχι σε άλλα δημοσιονομικά μέτρα.
Μιλώντας για τις περιφερειακές εκλογές, σημείωσε πως οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν καθαρά αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, όπως είναι το ψηφοδέλτιο του Πέτρου Τατούλη και όχι κομματικά όπως του Οδυσσέα Βουδούρη.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Στη χθεσινή δήλωσή του ο Θανάσης Πετράκος αναφέρει:
«Ο πανικός της κυβέρνησης έχει χτυπήσει κόκκινο και αυτό αποδεικνύεται από την εσπευσμένη επίσκεψη του Υπουργού ΠΕΚΑ κου Μανιάτη στην Τρίπολη για να δώσει σχεδόν μεσάνυχτα συνέντευξη τύπου με σκοπό να θολώσει τα νερά, να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξει τον εκλεκτό της κυβέρνησης κο Τατούλη.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αντί να ρίχνει λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ και να απαιτεί συγνώμη οφείλει να ζητήσει συγνώμη αυτός και η συγκυβέρνηση του από τον Ελληνικό Λαό και ιδιαίτερα τον λαό της Πελοποννήσου διότι με τα σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων που θέλουν υλοποιήσουν και παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία και οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν πολύ ακριβά τους εργολάβους μέσω των δημοτικών τελών για τα επόμενα 30 χρόνια.
Επαναλαμβάνουμε το βασικό ερώτημα που θέσαμε χθες: Διεξάγονται ναι ή όχι αυτή την στιγμή έρευνες σε τρία διαφορετικά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντικείμενο τις συμβάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Ελλάδα στις οποίες ερευνάται η παραβίαση της Κοινοτικής Νομοθεσίας.
Όσες ανακρίβειες και να λένε γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι έχουμε δίκιο. Και πάνω από όλα οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι με τα σχεδία τους θα πληρώσουν ακριβά το μάρμαρο και αυτοί και το περιβάλλον».
ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΔΟΥΡΗ
Κρατώντας το μαντίλι στον χορό της σπέκουλας, ο Οδυσσέας Βουδούρης γράφει σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του συνδυασμού του:
«Μετά τον υπουργό κ. Χατζηδάκη και τον απερχόμενο Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, εμφανίσθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης για να αναμασήσει τα ίδια ασύστολα ψέματα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Συνεχίζουν και οι 3 «υπεύθυνοι» να παραποιούν τα γεγονότα, υποστηρίζοντας ότι δήθεν η ΕΕ έχει αποφανθεί για την καταγγελία που έχει κατατεθεί. Για ακόμη μια φορά ξεκαθαρίζουμε ότι η απάντηση της ΕΕ την οποία επικαλούνται, αφορά σε διαφορετική καταγγελία που είχε κατατεθεί στην Α΄ φάση του διαγωνισμού (αφορούσε στις οδηγίες 2004/18 και 85/337, σε ζητήματα σχετικά με τον κύριο του έργου και το θέμα της ιδιωτικής χωροθέτησης).
Οι επίμαχες καταγγελίες για την μη τήρηση των Περιβαλλοντικών Όρων και για την «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων» (αφορούν στην οδηγία 2008/98/ΕΚ) που κατατέθηκαν στην εξέλιξη της Β2 φάσης του διαγωνισμού, δεν έχουν απαντηθεί.
Κυβέρνηση και Τατούλης βρίσκονται σε δεινή θέση γι’ αυτό και με μια «καρμπόν» ανακοίνωση που διοχετεύθηκε και διακινείται από χθες, επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο.
Δεν απαντούν συγκεκριμένα, παραπλανούν επικαλούμενοι ένα άσχετο ευρωπαϊκό έγγραφο. Ταυτόχρονα προσπαθούν να φοβίσουν την κοινωνία της Πελοποννήσου, επικαλούμενοι τα πρόστιμα και τις ποινές που έρχονται από την Ευρώπη, προσπαθώντας να αποκρύψουν όμως ότι ο κίνδυνος αυτός ανακάμπτει εξ αιτίας της δικής τους ανικανότητας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αυτόκλητος συνήγορος του κ. Τατούλη, ο κ. Μανιάτης αυτοδιαψεύδεται. Θυμίζουμε ότι στις 31/10/2013 είχε δεσμευτεί: «Τέρμα η μεταφορά των σκουπιδιών της Τρίπολης και της Ερμιονίδας στην Φυλή» και άνοιγε δήθεν το δρόμο για τη μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου. Στις 21/3/2014 ελήφθη απόφαση για συνέχιση εναπόθεσης 6.000 τόνων απορριμμάτων των δύο δήμων στην Φυλή, δίχως χρονικό ορίζοντα, στέλνοντας τη δέσμευση Μανιάτη στη ΧΩΜΑΤΕΡΗ
ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ…
Βιάζονταν πολύ να προλάβουν τις προθεσμίες υπογραφής της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ, γι’ αυτό το «πρωτοποριακό», το «πιλοτικό για όλη τη χώρα», το «υπερσύγχρονο» μεγάλο έργο, όπως κόμπαζαν δημοσίως. Κι όμως καθυστερούν επί μήνες να εγκρίνουν τους Περιβαλλοντικούς όρους. Έχουν περάσει ήδη 2 μήνες από τότε που οι ίδιοι έλεγαν πως είχαν πέσει οι υπογραφές. Μήνες τώρα οι Περιβαλλοντικοί Όροι βρίσκονται στο… τελικό στάδιο! Κι ωστόσο «ξηλώθηκε» ένα κομμάτι της υπηρεσιακής ιεραρχίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, διότι δεν… συνεμορφώθη για τις υπογραφές (!!!).
Η υπόθεση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου αποκαλύπτει πως κυβέρνηση και Τατούλης λειτουργούν ως ένα ενιαίο Σύστημα Ντροπής και Διαπλοκής. Ο κατήφορός τους συνεχίζεται…
Μοναδικό τους μέλημα είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, οι οποίοι τώρα τους εγκαλούν και τους «στολίζουν» ως ανίκανους να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.
Η διαχείριση τέτοιων κορυφαίων θεμάτων δημόσιου συμφέροντος απαιτεί διαφάνεια, συμμετοχή, αξιοπιστία, γνώση και αποτελεσματικότητα. Τίποτα από αυτά δεν διαθέτει το σύστημα Τατούλη. Την Κυριακή η Πελοπόννησος να γυρίσει σελίδα!».
(Διατηρείται η ορθογραφία του πρωτοτύπου. Δύσκολα τα ελληνικά. Που θα πάει; Θα τα μάθουν).
● Πάντως, για καλό και για κακό ας ρίξουν και μια ματιά στην οδηγία 2088/98/ΕΚ, που αναφέρει ο Πάνος Καρβούνης.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.