ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεσσηνία

«Κόκκινο πανί» για τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Οδυσσέας Βουδούρης

BOYDOYRHSΗ ΦΤΩΧΕΙΑ φέρνει γκρίνια στην Κουμουνδούρου, διαπιστώνουν «Τα Νέα», σημειώνοντας τη «χαμηλή πτήση» του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές. Στο δημοσίευμα αναφέρεται και η επίδοση του Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο, ως εξής:
«Αν ήταν ο Tρωικός Πόλεμος, ο Οδυσσέας Βουδούρης δεν θα είχε ποτέ ξεκινήσει για τη μάχη. Κανένας οιωνός δεν ήταν με το μέρος του: το όνομα του και μόνο προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην Κουμουνδούρου. Στην Κεντρική Επιτροπή ψηφίστηκε σχεδόν εκβιαστικά ως μέρος του «πακέτου» μαζί με τους άλλους 12 υποψήφιους περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Και επί δέκα ημέρες η μία μετά την άλλη οι νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις στην Πελοπόννησο ψήφιζαν… κατά της υποψηφιότητάς του. Ο ίδιος ο γραμματέας του κόμματος κατέβηκε για να εξευμενίσει τα στελέχη. Το αποτέλεσμα αυτής της δυσανεξίας καταγράφηκε στην κάλπη.
Ο Βουδούρης, αν και γιατρός, προερχόμενος από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, και πρώην επικεφαλής όλων των νοσοκομειακών δομών Πελοποννήσου, κατάφερε να μπει στον Β’ γύρο για 1.320 ψήφους -αλλιώς θα τερμάτιζε τρίτος.
Το αναιμικό 15,72% του απέναντι στο 43% του Πέτρου Τατούλη τρόμαξε την Κουμουνδούρου. Ειρωνεία της τύχης πήγε καλύτερα στη Μεσσηνία, που είχε ψηφίσει κατά της υποψηφιότητάς του, από τη Λακωνία η οποία οριακά τον είχε στηρίξει».
Την συντριπτική ήττα του Οδυσσέα Βουδούρη, συμπληρώνει η απέλπιδα προσπάθειά του να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας για τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής, αν και στην αγωνία του έφθασε να συναθροίζει ανόμοια πράγματα και να θεωρεί ότι σύμπασα η αντιπολίτευση θα τον ψηφίσει, προκαταλαμβάνοντας τις επιλογές των πολιτών της Πελοποννήσου, χωρίς να λογαριάζει, καν, την αποχή που λειτουργεί υπέρ του πρώτου, πολύ περισσότερο, όταν η διαφορά εγγίζει τις 30 μονάδες.
Στην άκαμπτη γραμμή του που καταδικάστηκε στην κάλπη συνεχίζει πάντως ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τώρα τον Τατούλη σε τηλεοπτικό διάλογο (σελ. 22), προφανώς ευθυγραμμιζόμενος με τη γραμμή της Κουμουνδούρου, που επιδιώκει την πόλωση και τις εντυπώσεις για το β΄ γύρο σε συνδυασμό με το δημοψηφισματικό χαρακτήρα που θέλει να δώσει στις ευρωεκλογές, ερεθίζοντας τα «αντιμνημονιακά» αισθήματα και την αγανάκτηση των πολιτών. Πάντως στις δηλώσεις του ο Οδ. Βουδούρης, δεν διαχώρισε αν εξαιρεί του «αθροίσματος» τη Χρυσή Αυγή, που έχει πετύχει 10% περίπου σε επίπεδο Περιφέρειας.
ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ
ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ
Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος των «Νέων», την ήττα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε «Κριτική από τη μειοψηφία για επιλογές της ηγεσίας που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησαν σε καθίζηση ποσοστών- «εμφύλιος» και για τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια πασοκογενών στελεχών που είχαν πλειοψηφικό ρεύμα σε πολλά εκλογικά διαμερίσματα».
Στην πρώτη αποτίμηση που κάνουν στελέχη της πλειοψηφίας, πάντως, ανάμεσα στις αιτίες εντάσσουν την ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα που εξακολουθεί να επικρατεί μεταξύ των καθαρόαιμων συριζαίων και των δυνάμεων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως λέγεται κατά κόρον, οι πρώτοι εξακολουθούν να μπλοκάρουν την είσοδο στελεχών στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει ζωηρότατη μουρμούρα για τις επιλογές της ηγεσίας σε ορισμένες περιφέρειες, οι οποίες όχι μόνο δεν τράβηξαν αλλά οδήγησαν σε βουτιά και το κόμμα. Πιο χαρακτηριστικές του Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο αλλά και του Θόδωρου Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία, οι οποίες για διαφορετικούς λόγους η καθεμία αντιμετωπίστηκαν με εχθρότητα από τη βάση του κόμματος. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι την επιλογή Καρυπίδη αναγκάστηκε να την αποσύρει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αποδιοπομπαίος ήλθες δεύτερος, αφήνοντας πίσω τον ρκλεκτό της Κουμουνδούρου. «Πώς περιμένουμε να δημιουργήσουμε ρεύμα στην κοινωνία όταν δεν αφήνουμε κανέναν άνθρωπο να έρθει στο κόμμα;» αναρωτιέται κορυφαίο στέλεχος της πλειοψηφίας με καλή θεώρηση τού τι συμβαίνει στο κόμμα. «Δηλαδή, με το αριστερόμετρο στο χέρι θα είμαστε μια ζωή;».
Η ΑΤΤΙΚΗ
Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ως παραδείγματα τη συ¬γκρότηση των περιφερειακών ψηφοδελτίων τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιφέρειες, η οποία όπως λέει «αντί να γίνει από τον επικεφαλής, έγινε από την Κουμουνδούρου με γνώμονα τις εσωκομματικές ισορροπίες». Και αναφέρει ως παράδειγμα ότι η Ρένα Δούρου δεν είχε λόγο στην επιλογή των αντιπεριφερειαρχών, ότι ο δημοφιλής πρώην δήμαρχος Καισαριανής Σπ. Τζόκας στάλθηκε στη Δυτική Αθήνα, με αποτέλεσμα να ψάχνει με τον χάρτη να βρει τους δρόμους που ενώνουν το Χαϊδάρι με το Αιγάλεω!
Η συζήτηση για τους «πασόκους» και τον «εισοδισμό τους» δεν είναι καινούργια στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ξεκινήσει από τότε που έκλεισε η κάλπη του Ιουνίου 2012. Για την ανάγκη ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού του κόμματος έχει μιλήσει πολλές φορές στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πλην όμως με πενιχρά αποτελέσματα.
Εάν τα βέλη της πλειοψηφίας στρέφονται κυρίως κατά των «ορθόδοξων ριζοσπαστών» του κόμματος που εμποδίζουν π.χ. αυτοδιοικητικά στελέχη να δώσουν τη μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι επισημάνσεις από την πλευρά της μειοψηφίας και ορισμένων τμημάτων της πλειοψηφίας για επιλογές της ηγεσίας είναι εξίσου δηκτικές. Οδυσσέας Βουδούρης και Θόδωρος Καρυπίδης εισπράτουν το μεγαλύτερο κύμα αυτής της κριτικής.
Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ
Χαμηλές ήταν όμως οι επιδόσεις και σε άλλες περιφέρειες στις οποίες είτε οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να μπουν στον δεύτερο γύρο είτε μπήκαν λαχανιάζοντας. Εξαίρεση η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην οποία ο αυτοδιοικητικός Θεόδωρος Γαλιατσάτος «χτύπησε στα ίσια» τον γαλάζιο Σπύρο Σπύρου και διεκδικεί με αξιώσεις το «γκολ» στην κάλπη του β’ γύρου. Οι χαμηλές πτήσεις προβληματίζουν έντονα την ηγεσία του κόμματος και σε ορισμένες περιπτώσεις που θεωρούσαν δεδομένη την είσοδο στον β’ γύρο και τις προσδοκίες για μάχη επιπέδου Γαλιατσάτου.
Όπως το έθεσε με ειλικρίνεια ο έμπειρος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον (Βήμα FM), «θεωρούμε πολύ σημαντικό αυτό που έγινε στην Αττική και στην Αθήνα και είναι προμήνυμα μιας πολύ σημαντικής αλλαγής, που πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Προβληματιζόμαστε για αποτελέσματα στις περιφέρειες, πέραν της Αττικής και κάποιων, μίας δύο άλλων, που δείχνουν ότι υστερεί ακόμη ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κινηματική ή εκλογική κλίμακα. Ιδιαίτερα με προβληματίζει η Θεσσαλία, η Κρήτη, ενώ στη Μακεδονία πάντοτε είχαμε πρόβλημα. Και στα Ιόνια Νησιά νομίζω ότι μπορεί να κερδηθεί η περιφέρεια, αλλά στις άλλες είναι δύσκολο». Ο ίδιος μάλιστα κράτησε και μικρό καλάθι για την κάλπη των ευρωεκλογών, τοποθετώντας τον πήχη για τον ΣΥΡΙΖΑ στις 5 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ.
Εξαιρετικά συγκρατημένος ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ρωτήθηκε (Βήμα FM) εάν παραμένει το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «τρεις κάλπες, μια επιλογή: να νικήσουμε». Όπως είπε, κάτι τέτοιο «θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα, διότι δεν είναι απλώς μια αντιπολιτευτική κορόνα που θέλει να πολώσει τα πράγματα απέναντι στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση».
Με βάση την κατάσταση που επικρατεί στην Πελοπόννησο, όπου πολλοί «σκληροί» του ΣΥΡΙΖΑ… πέταξαν για ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όχι μόνο, με στόχο να τιμωρήσουν για την επιλογή Βουδούρη, η διαπίστωση των «Νέων» είναι απόλυτα ρεαλιστική όταν αναφέρει:
«Η εσωκομματική ένταση αναμένεται να ενταθεί, μετά τις ευρωεκλογές, καθώς δεν φαίνεται να ευοδώνονται τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για καθαρή νίκη που θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Το σύνθημα «Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν», λειτούργησε σαν μπούμερανγκ και ήλθε να «κουμπώσει» με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που η Κουμουνδούρου προσπάθησε να τα δικαιολογήσει στα χαλκεία των συγκροτημάτων και την μονταζιέρα της ΝΔ, αν και είχαν μεταδοθεί τα αποσπάσματα των δηλώσεών τους».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.