ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Τουριστικές επενδύσεις συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ «τρέχουν» σε όλη την Ελλάδα

Επενδυτικά προγράμματα, τα οποία εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, σχεδιάζουν να υλοποιήσουν εγχώριοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου τουριστικών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανικός όμιλος Qaktree Capital Group, σε συνεργασία με τη Σάνη Α.Ε., έχει στόχο την ανάπτυξη μιας νέας αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων σε δημοφιλείς προορισμούς, επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ για αγορά ή κατασκευή. Tα δύο πρώτα ξενοδοχεία που εντάχθηκαν στην αλυσίδα είναι το Oceania Club και το Gerakina Beach στη Χαλκιδική. 
Επέκταση Costa Navarino 
Η ΤΕΜΕΣ σχεδιάζει την υλοποίηση νέων επενδύσεων στην Costa Navarino, οι οποίες, κατ’ ελάχιστον, μόνο, την επόμενη τριετία θα φθάσουν στα 100 εκατ. Ειδικότερα, σχεδιάζει τρία νέα γήπεδα και την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή και τρίτου πολυτελούς ξενοδοχείου 300 κλινών, καθώς και τουριστικών κατοικιών. Στη Μεσσηνία, όμως, δρομολογούνται και άλλες επενδύσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες, ύψους 80 εκατ. ευρώ, από τη ξενοδοχειακή αλυσίδα Grace Hotels για τη δημιουργία υπερπολυτελούς ξενοδοχείου 125 δωματίων (Grace Kalamata) με ορίζοντα λειτουργίας το 2017. Επιπλέον, η αλυσίδα θα προχωρήσει στην κατασκευή του Grace Kea στη Κέα. Στο μεταξύ, έπειτα από πολυετή μάχη με την ελληνική γραφειοκρατία, η τουριστική επένδυση, ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, «Ιτανος Γαία», στο Λασίθι της Κρήτης από τη βρετανική εταιρεία Loyalward Ltd, θυγατρική του ομίλου Minoan βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έναρξη των εργασιών για την υλοποίησή της. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία 5 ξενοδοχείων και 1 γηπέδου γκολφ.
 
Επιπλέον, στην Κρήτη ο όμιλος της Grecotel ολοκλήρωσε επενδυτικά προγράμματα για τη λειτουργία δύο πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, του Caramel Grecotel Boutique Resort και του White Palace Grecotel Luxury Resort στην περιοχή του Ρεθύμνου. Στην ξενοδοχειακή αγορά της Κρήτης τοποθετήθηκε τη φετινή χρονιά και η Vita Hotels η οποία εξαγόρασε τις μονάδες Fedra Beach, Sun Beach στα Μάλια και Zorbas Village στον Aνισσαρά. Η επένδυση μαζί με ανακαινίσεις και επεκτάσεις φθάνει σε 44 εκατ. ευρώ. Στην Κρήτη, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Minos Imperial Luxury Beach Resort and Spa, στην περιοχή του Λασιθίου, θα υλοποιήσει σταδιακά εκσυγχρονισμό της μονάδας ύψους 8,5 εκατ. ευρώ προκειμένου από το 2016 να λειτουργήσει με τη νέα της επωνυμία Radisson Blu Beach Resort. Εξάλλου, με ταχύτερους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων για το επενδυτικό πρόγραμμα Atallanti Hills ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Αταλάντη, που μεταξύ άλλων, μετά την αναθεώρηση των σχεδίων, περιλαμβάνει την κατασκευή 3 ξενοδοχείων 5 αστέρων, 3 γηπέδων γκολφ και 3.300 τουριστικών κατοικιών. Στην Ιθάκη, ο διεθνής Ομιλος Portfolio International Holding Limited έχει ανακοινώσει τη πρόθεσή του για την υλοποίηση του επενδυτικού έργου Iliad Resort, το οποίο περιλαμβάνει 6 ξενοδοχεία, γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα 200 θέσεων κ.ά. Επίσης, στην Ιθάκη η εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε. προχωρεί τις διαδικασίες για την υλοποίηση σύνθετης τουριστικής επένδυσης με την ονομασία Ιthaka Resort.
 
Αμερικανοί στην Κέρκυρα 
Η αμερικανική NCH Capital σχεδιάζει στην Κέρκυρα τη δημιουργία ξενοδοχείου, και συμπληρωματικών τουριστικών εγκαταστάσεων σε έκταση που αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, στην Κέρκυρα επενδυτικά προγράμματα θα υλοποιηθούν για την επαναλειτουργία ξενοδοχείων και τη δημιουργία συμπληρωματικών εγκαταστάσεων από την ιδιοκτήτρια ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Corfu Gardens ΑΚΤΞΕ του πρώην Club Μed και από την ιδιοκτήτρια της μονάδας San Stefano. Στη Σαντορίνη θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία του δεύτερου Intercontinental, δυναμικότητας 120 δωματίων, στην Ελλάδα από την εταιρεία Αθήναιον Α.Ε. Πρόκειται για μία επένδυση, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία AXSITE Aγροτουριστική Τουριστική Α.Ε. προγραμματίζει τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος δυναμικότητας 216 κλινών στη Μήλο το ύψος της οποίας σε πρώτη φάση θα ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ. Επίσης, στην Ιο η εταιρεία 105 Ανώνυμη Τουριστική Τεχνική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων σχεδιάζει την υλοποίηση σύνθετης τουριστικής επένδυσης.
 
Η Χαλκιδική κλέβει την παράσταση στη βόρεια Ελλάδα
Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον όμως αναμένεται και στη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί, εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη αναμένεται να υλοποιήσουν επενδύσεις σε έκταση στο Παλιούρι της Χαλκιδικής, και επενδύσεις που θα αφορούν τον εκσυγχρονισμό του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς». 
Στο μεταξύ, η εταιρεία Pravita Estate Ηolding προωθεί τουριστική επένδυση ύψους 726,4 εκατ. ευρώ στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής σε έκταση περίπου 12.500 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 4 γήπεδα γκολφ, 3 ξενοδοχεία 5 αστέρων και τουριστικές κατοικίες.
 
Επιπλέον, στη Χαλκιδική και πάλι η κατασκευαστική εταιρεία «Μεντεκίδης Α.Ε.» προωθεί τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος σε έκταση 253 στρεμμάτων. Η επένδυση γίνεται από τη ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Med Sea and Health Α.Ε. και αφορά τη δημιουργία ξενοδοχείου 640 κλινών και περίπου 150 τουριστικών κατοικιών. Παράλληλα κινείται και η εταιρεία Eurotel, για τη δημιουργία ξενοδοχείου 5 αστέρων. Εξάλλου, πρόσφατα, ρωσικών συμφερόντων επιχειρηματικός όμιλος εκσυγχρόνισε μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων και μάλιστα τη λειτούργησε κιόλας, με τη νέα της επωνυμία Pomegranate Wellness Spa Hotel. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο βρίσκεται στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής.
 
Ο Αστέρας Βουλιαγμένης 
Νοτιότερα και πάλι και συγκεκριμένα στην Αττική, η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP που πλειoδότησε στον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας και αποτελεί προτιμητέο επενδυτή για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης αναμένει τις εξελίξεις για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πιθανότατα έως το Φθινόπωρο. Το συνολικό τίμημα για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών και την ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεων της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής «ναυαρχίδας» του λεκανοπεδίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού το επενδυτικό σχήμα αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων περιλαμβανομένων έως 15 υπερπολυτελών βιλών που ανάλογα με τον τελικό σχεδιασμό μπορεί να κυμανθούν από 200 έως και 250 εκατ. ευρώ.
 
Τέλος, ο όμιλος της Dolphin Capital Investors (DCI) υπολογίζει μέσα στην επόμενη τριετία να ξεκινήσει την υλοποίηση σύνθετων τουριστικών επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, σε πέντε προορισμούς της χώρας μας.
 
Επενδύοντας στη Σητεία 
H DCI έχει προγραμματίσει επένδυση συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ σε μια έκταση 3.000 στρεμμάτων στη Σητεία, επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ στην Κέα -σύμφωνα με τον τροποποιημένο προϋπολογισμό-, 150 εκατ. ευρώ στη Βοιωτία, 450 εκατ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή του Κρανιδίου, ενώ ολοκληρώνει στο Πόρτο Χέλι επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του πρώτου Nikki Beach στη χώρα μας. Και όλα δείχνουν ότι έπεται και συνέχεια...

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.