ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα ζήτησαν οι Σαμαράς και Βενιζέλος

NEA KYBERNHSHΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ στραμμένα πάνω στον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον πρωθυπουργό, τελέστηκε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, την οποία απαρτίζουν 46 άτομα, με 17 νέα πρόσωπα, εκ των οποίων οι οκτώ είναι υπουργοί (Χαρδούβελης Οικονομικών, Λοβέρδος Παιδείας, Κικίλιας Δημόσιας Τάξης, Βορίδης Υγείας, Τασούλας Πολιτισμού, Καρασμάνης Αγρ. Ανάπτυξης, Ντινόπουλος Εσωτερικών, Ορφανός Μακεδονίας-Θράκης). Δεκατρία άτομα του νέου κυβερνητικού σχήματος προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Στην τελετή ορκωμοσίας δεν παρέστη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος,, ο οποίος πριν από λίγη ώρα είχε πάρει εξιτήριο από το νοσκομείο έπειτα από αδιαθεσία που αισθάνθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
ΠΟΙΟΙ ΕΦΥΓΑΝ
ΠΟΙΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ
Εκτός κυβέρνησης έμειναν οι Υπουργοί: Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Στα υπουργεία τους έμειναν οι: Ευάγγελος Βενιζέλος (Εξωτερικών), Δημήτρης Αβραμόπουλος (Άμυνας), Κυριάκος Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Υποδομών), Γιάννης Μανιάτης (Περιβάλλοντος), Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας), – Χαράλαμπος Αθανασίου (Δικαιοσύνης), Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Ναυτιλίας) και Δ. Σταμάτης (Επικρατείας).
Επίσης, μετακινήθηκε ο Νίκος Δένδιας από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αμέσως μετά την ορκωμοσία, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία μετείχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα συμβολίζει μια νέα ημέρα στη μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης των τελευταίων ετών, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην πρώτη ομιλία του προς το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Προανήγγειλε ότι το φθινόπωρο θα γίνουν ανακοινώσεις για φορολογικές μειώσεις, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει στόχο να εξαντλήσει την τετραετία. Προτεραιότητα η αποκατάσταση των αδικιών, ανέφερε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Απέδωσε εύσημα στα μέλη του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου που δεν μετέχουν πια στην κυβέρνηση, λέγοντας πως όλοι παρήγαγαν σημαντικό έργο. «Δεν ήταν εύκολο να είσαι υπουργός, να στηρίζεις δύσκολες αποφάσεις και να δέχεσαι επιθέσεις, συχνά άδικες» ανέφερε.
«Επιτελέστηκε πολύ σύντομα πολύ σημαντικό έργο. Μόλις πριν από δύο χρόνια, λίγοι πίστευαν θα τα καταφέρουμε. Σήμερα όλοι βλέπουν ότι η χώρα έχει κάνει άλματα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι μόνο κάποιοι μικρόψυχοι ακόμη αρνούνται την πρόοδο, «αλλά όσο περνά ο καιρός θα μένουν μόνοι».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως ό,τι πετύχαμε οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού, στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, αλλά και στους βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση σε δύσκολες στιγμές.
«Φυσικά φάνηκαν και αδυναμίες, αλλά το συνολικό θετικό αποτέλεσμα το πιστώνεται η χώρα κι όχι μόνο κυβέρνηση. Η χώρα αντιμετωπίζει πλέον το μέλλον με αισιοδοξία. Τώρα μιλάμε για το μέλλον, πριν από δύο χρόνια αποτρέπαμε την καταστροφή, κουβαλούσαμε ακόμη τις αμαρτίες του παρελθόντος».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος είναι πάντα η έξοδος από την κρίση και το τέλος των μνημονίων, που θα επιτευχθεί με διαρθρωτικές αλλαγές και ανάπτυξη.
«Η ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει, αλλά πρέπει να τεθεί σε στέρεες βάσεις, χωρίς ελλείμματα και ύφεση. Τα ελλείμματα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια είπε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις και να διορθωθούν οι αδικίες, όπου είναι δυνατόν, χωρίς όμως να κινδυνεύσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ
ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΑ
Ήδη, συνέχισε, από τις αρχές Ιουλίου θα ισχύσουν σειρά αλλαγών που κλείδωσαν από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα: Συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, αλλά και μεταξύ ιδιωτών, Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ασφαλιστικού κόστους στον αγροτικό τομέα.
Αναφερόμενος στις αποδώσεις των πενταετών ομολόγων της Ελλάδας είπε ότι σήμερα βρέθηκαν κάτω από 5% και ότι το κόστος δανεισμού μειώνεται συνεχώς.
ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ
Ακολούθως ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη θα ανακοινώσουν το φθινόπωρο σειρά φοροελαφρύνσεων, μέσα στα επόμενα χρόνια, γιατί «πρέπει να ξέρει ο λαός πότε θα υποχωρήσουν φορολογικοί συντελεστές μέσα στα επόμενα χρόνια χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα».
Σημείωσε ακόμη πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ολοκληρώσει και την τελευταία σημαντική διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την βιωσιμότητα του χρέους και μετά από αυτό το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί βιώσιμο ενισχύοντας την αίσθηση σταθερότητας.
Για την ανεργία ανέφερε πώς έχει σταματήσει να ανεβαίνει, τους τελευταίους μήνες έχει τάση να μειώνεται. Πρέπει να επιτύχουμε νέες θέσεις εργασίας, τα άνεργα ελληνόπουλα είναι το πρώτο μας μέλημα, σημείωσε.
ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ
ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥΣ
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει αίσθηση συνέχειας στο κυβερνητικό έργο και συνέχισε προτρέποντας τους νέους και τους παλαιούς υπουργούς.
Απευθυνόμενος στους νέους, τους κάλεσε να δώσουν ώθηση στην συλλογική προσπάθεια, ως πιο ξεκούραστοι, αλλά και να είναι σε επαφή με τους προκατόχους τους για να ενημερωθούν για τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.
Απευθυνόμενος στους παλαιούς τους κάλεσε να συνεχίσουν με την ίδια αποφασιστικότητα και ένταση την προσπάθεια για να ανέβουν οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου.
«Πάμε να εξαντλήσουμε την τετραετία, χρειάζεται σοβαρότητα, πολύ δουλειά και λίγες κουβέντες» είπε και συμπλήρωσε πως ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου θα γίνεται από τον ίδιο.
«Σάς θέλω μάχιμους και σε ετοιμότητα, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο» σημείωσε και προανήγγειλε αλλαγές στη διοίκηση του Δημοσίου με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματικό.
ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και όσοι περιμένουν νέο μνημόνιο θα απογοητευτούν πολύ, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του.
Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας και ότι όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο θα διαψευστούν, ενώ υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση των αδικιών.
Όπως τόνισε, το πρωτογενές πλεόνασμα γίνεται ήδη κοινωνικό μέρισμα, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του χρέους τόνισε ότι στόχος είναι η επιβεβαίωση της βιωσιμότητάς του, επισημαίνοντας ότι «έχει ήδη κουρευτεί χάρη στη δική μας προσπάθεια».
Και πρόσθεσε: «Και οι εταίροι μας όμως πρέπει να καταλάβουν ότι μετά από τις θυσίες του λαού και τις προσπάθειες που γίνονται, η χώρα αλλάζει φάση. Το θέμα μιας διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα δεν βοηθάει».
Ανέφερε, επίσης, ότι χρειάζεται να υπάρξει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και συναίνεσης στα βασικά. «Είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης να συμβάλει στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση» είπε.
Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει το χρόνο της για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
«Πρέπει να ξαναενώσουμε το έθνος κόντρα σε όσους υποστηρίζουν το διχασμό» υπογράμμισε.
Όπως είπε, ο ανασχηματισμός εντάσσεται σε μια δέσμη πολιτικών πρωτοβουλιών, μετά από αυτό που εξέφρασαν οι πολίτες στις εκλογές, επισημαίνοντας πως ο λαός στις κάλπες επέλεξε τη σταθερότητα.
Ευχήθηκε, τέλος, «αντοχή και επιτυχία» στους νέους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης κατέληξε λέγοντας: «Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί».
ΣΥΡΙΖΑ
Για συνειδητή εξαπάτηση του ελληνικού λαού και για υπεράσπιση των συμφερόντων των δανειστών, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Ο Αντώνης Σαμαράς «συνεχίζει να υπόσχεται τη «Γη της Μνημονιακής Επαγγελίας», να εξαπατά συνειδητά τον ελληνικό λαό και να υπερασπίζεται ανενδοίαστα τα συμφέροντα των δανειστών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημειώνεται ότι η «νέα μέρα που ξημερώνει για τη χώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει την ίδια μνημονιακή συνταγή, με τα ίδια φθαρμένα και καταστροφικά υλικά».
Τίποτα απολύτως, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιβεβαιώνει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για βιωσιμότητα του χρέους και έξοδο από την κρίση, οι οποίες μάλιστα λαμβάνουν χώρα την ίδια ώρα που δημοσιεύεται και η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία προαναγγέλλει νέα μνημονιακά μέτρα, ύψους 7,7 δισ. για την επόμενη τετραετία, διαψεύδοντας κάθε κυβερνητικό ισχυρισμό περί τέλους των μνημονίων.
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
«Μια κυβέρνηση για τα προεκλογικά τηλεοπτικά παράθυρα και όχι για λύσεις, σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης τον κυβερνητικό ανασχηματισμό εκ μέρους του Ποταμιού.
Και συνέχισε: «Η ανακύκλωση γνωστών και αποτυχημένων, σε πολλές περιπτώσεις, στελεχών αποδεικνύει το αδιέξοδο του παλαιοκομματικού συστήματος. Η χώρα για να σωθεί πρέπει να φύγει μπροστά αλλά οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος αποδεικνύονται απλοί ισορροπιστές, δέσμιοι του παρελθόντος τους και τελικά λάτρεις της ακινησίας».
ΤΟ ΚΚΕ
«Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι και το νέο κυβερνητικό σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει το δρόμο των αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να υπηρετηθεί ο στόχος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου», επισημαίνει το ΚΚΕ με σχόλιο του για την Έκθεση του ΔΝΤ, προσθέτοντας: «το γεγονός ότι το ΔΝΤ είναι εκείνο το μέρος της τρόικα που υποστηρίζει το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αποδεικνύει ότι η όποια «ελάφρυνσή» του, που έχουν κάνει σημαία τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, πάει χέρι – χέρι με τα αντιλαϊκά μέτρα».
Ο Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
«Είναι ειρωνεία της ιστορίας, που σήμερα, την επέτειο που οι Γερμανοί δολοφόνησαν 218 Έλληνες, μεταξύ αυτών 45 παιδιά, 20 βρέφη και εγκύους, διορίζεται μία κυβέρνηση καθ’ υπόδειξη της Γερμανίας», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Παν. Καμμένος.

ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ως εξής:
Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός: Άκης Γεροντόπουλος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υπουργός: Γκίκας Χαρδούβελης
Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΆΜΥΝΑΣ
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός Γ.Λαμπρόπουλος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπουργός: Αργ.Ντινόπουλος
Υφυπουργός: Θεόφιλος Λεονταρίδης
Υφυπουργός: Γ.Ντόλιος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Υπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Οδ.Κωνσταντινόπουλος
Υφυπουργός: Γεράσιμος Γιακουμάτος
Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Αλ.Δερμετζόπουλος
Υφυπουργός: Κ.Κουκοδήμος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Υπουργός: Κ.Τασούλας
Υφυπουργός: Αντζελα Γκερέκου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Αδριανός
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής υπουργός: Ν.Ταγαράς
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Υπουργός: Γ.Βρούτσης
Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου
Yφυπουργός: Γ.Πλακιωτάκης
Υφυπουργός: Αντ.Μπέζας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Υπουργός: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Κ.Παπακώστα
Αναπληρωτής υπουργός: Λ.Γρηγοράκος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υπουργός: Γ.Καρασμάνης
Αναπληρωτής υπουργός: Π.Κουκουλόπουλος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβτσιώτης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Υπουργός: Γιώργος Ορφανός
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Δημήτρης Σταμάτης
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Σοφία Βούλτεψη

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.