ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Πρωτοβουλία πολιτών και φορέων Καλαμάτας: Ψήφισμα για τα χημικά της Συρίας

psifisma gia ximikaΜε ε­πι­τυ­χί­α ο­λο­κλη­ρώ­θη­κε η πρώ­τη συ­νέ­λευ­ση, που έ­γι­νε στο Ερ­γα­τι­κό Κέν­τρο Κα­λα­μά­τας τη Δευ­τέ­ρα 16 Ι­ου­νί­ου με πο­λί­τες και μα­ζι­κούς φο­ρείς της πό­λης, κα­τά της “ ε­ξου­δε­τέ­ρω­ση­ς’’ των χη­μι­κών ό­πλων στην κλει­στή θά­λασ­σα της Με­σο­γεί­ου.Στη συ­νέ­λευ­ση α­πο­φα­σί­στη­καν 2 ά­με­σες ε­νέρ­γει­ες. Η Δη­μι­ουρ­γί­α ψη­φί­σμα­τος για υ­πο­γρα­φή α­πό μα­ζι­κούς φο­ρείς και πο­λί­τες (α­κο­λου­θεί το κεί­με­νο του ψη­φί­σμα­τος). Και η  Δι­ορ­γά­νω­ση εκ­δή­λω­σης “ Ό­χι στα Χη­μι­κά του Πο­λέ­μου – Ό­χι Χη­μι­κά στη Με­σό­γει­ο την Πα­ρα­σκευ­ή 20 Ι­ου­λί­ου στις 9:00 μ.μ. στο λι­μά­νι (αν­τι­βρα­χί­ο­νας) με μου­σι­κές της Με­σο­γεί­ου και δι­ά­βα­σμα ψη­φί­σμα­τος
ΨΗ­ΦΙ­ΣΜΑ
Κα­τά της Ε­ξου­δε­τέ­ρω­σης των Χη­μι­κών Ό­πλων της Συ­ρί­ας στην Κλει­στή Θά­λασ­σα της Με­σο­γεί­ου.
Οι  πο­λί­τες της Κα­λα­μά­τα­ς ­  εκ­φρά­ζου­με την πλή­ρη αν­τί­θε­ση μας στη σχε­δι­α­ζό­με­νη “ε­ξου­δε­τέ­ρω­ση” των χη­μι­κών ό­πλων της Συ­ρί­ας στα δι­ε­θνή ύ­δα­τα της Με­σο­γεί­ου, α­νοι­κτά των α­κτών της νό­τιας Πε­λο­πον­νή­σου .
Α­παι­τού­με α­πό την Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση, που σή­με­ρα έ­χει την Προ­ε­δρί­α της Ε.Ε. έ­στω και την τε­λευ­ταί­α ώ­ρα , να θέ­σει βέ­το κα­τά της α­πό­φα­σης αυ­τής του Ορ­γα­νι­σμού για την Α­πα­γό­ρευ­ση των Χη­μι­κών Ό­πλων, με ταυ­τό­χρο­νη πα­ρέμ­βα­ση της στον Ο.Η.Ε.
Η “ε­ξου­δε­τέ­ρω­ση” με την α­βε­βαι­ό­τη­τα του πι­λο­τι­κού εγ­χει­ρή­μα­τος «α­δρα­νο­ποί­η­σης», και του ε­πι­κίν­δυ­νου τρό­που που οι α­με­ρι­κα­νι­κές έ­νο­πλες δυ­νά­μεις έ­χουν δι­α­χει­ρι­στεί στο πα­ρελ­θόν το­ξι­κά ό­πλα, α­πο­τε­λεί με­γί­στη πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή α­πει­λή για το κλει­στό θα­λάσ­σιο πε­ρι­βάλ­λον της Με­σο­γεί­ου. Ε­νός α­πό τα πιο ευ­αί­σθη­τα και πιο ση­μαν­τι­κά θα­λάσ­σια οι­κο­συ­στή­μα­τα του πλα­νή­τη. Οι μέ­θο­δοι που έ­χουν ε­πι­λε­γεί για την κα­τα­στρο­φή των χη­μι­κών ό­πλων δεν εί­ναι α­σφα­λείς και δε­ν  μπο­ρεί να προσ­δι­ο­ρι­στεί το μέ­γε­θος της πε­ρι­βαλ­λον­τι­κής ζη­μιάς που θα προ­κλη­θεί . Ταυ­τό­χρο­να­  υ­πάρ­χει κίν­δυ­νος,­  σε εν­δε­χό­με­νο α­τυ­χή­μα­τος, δι­αρ­ρο­ής το­ξι­κών στη θά­λασ­σα ή τον α­έ­ρα ή α­κό­μα και η α­πο­τυ­χί­α πλή­ρους κα­τα­στρο­φής ό­λης αυ­τής της πο­σό­τη­τας ό­πλων.
Ε­κτός α­πό το θα­λάσ­σιο πε­ρι­βάλ­λον που θα κα­τα­στρα­φεί μό­νι­μα σε εν­δε­χό­με­νο α­τυ­χή­μα­τος, τα θα­λάσ­σια ρεύ­μα­τα εί­ναι βέ­βαι­ο ό­τι θα με­τα­φέ­ρουν τις το­ξι­κές ου­σί­ες στα γει­το­νι­κά πα­ρά­λια, στα ο­ποί­α συμ­πε­ρι­λαμ­βά­νον­ται και οι α­κτές της Πε­λο­πον­νή­σου . Οι ε­πι­πτώ­σεις μα­κρο­πρό­θε­σμα στην υ­γεί­α των λα­ών που κα­τοι­κούν στα πα­ρά­λια, στις το­πι­κές οι­κο­νο­μί­ες (α­λι­εί­α, του­ρι­σμός) αλ­λά και στα θα­λάσ­σια οι­κο­συ­στή­μα­τα εί­ναι προ­φα­νείς σύμ­φω­να με την πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή αρ­χή “ό,τι  χη­μι­κό, έ­στω και μη το­ξι­κό, που πέ­φτει στη θά­λασ­σα, και δεν α­νή­κει στα συ­στα­τι­κά της, θε­ω­ρεί­ται α­πρό­βλε­πτο για τις συ­νέ­πει­ές του”.
Με βά­ση τα πα­ρα­πά­νω δεν θα δε­χθού­με την ό­ποι­α α­πό­φα­ση ο­ποι­ου­δή­πο­τε ορ­γά­νου, Ε­θνι­κού ή Δι­ε­θνούς, που λαμ­βά­νε­ται ε­ρή­μην των το­πι­κών κοι­νω­νι­ών. Πο­λύ πε­ρισ­σό­τε­ρο ό­ταν πρό­κει­ται για μια τό­σο σο­βα­ρή α­πό­φα­ση που θα πλή­ξει την ή­δη ε­πι­βα­ρυ­μέ­νη πε­ρι­βαλ­λον­τι­κά, με με­γά­λο α­ριθ­μό δι­ερ­χό­με­νων πλοί­ων, θα­λάσ­σια πε­ρι­ο­χή της Νό­τιας Πε­λο­πον­νή­σου.
Πι­στεύ­ου­με ό­τι μπο­ρούν να ε­ξευ­ρε­θούν ορ­θο­λο­γι­κό­τε­ρες λύ­σεις στο σο­βα­ρό πρό­βλη­μα της κα­τα­στρο­φής των χη­μι­κών ό­πλων , ό­πως η δι­ά­θε­ση των προ­ϊ­όν­των της ε­ξου­δε­τέ­ρω­σης σε ε­πί­γει­ες ει­δι­κές εγ­κα­τα­στά­σεις στις χώ­ρες πα­ρα­γω­γούς χη­μι­κών, που έ­χουν τις υ­πο­δο­μές και την τε­χνο­γνω­σί­α ε­νώ πρέ­πει­  να α­πα­γο­ρευ­τεί η πα­ρα­γω­γή και η χρή­ση τους παν­τού στον πλα­νή­τη και­  α­πό ο­ποι­ον­δή­πο­τε και πρέ­πει να πλη­ρώ­σουν ε­κεί­νοι που τα πα­ρά­γουν και το κό­στος της κα­τα­στρο­φής του­ς  .
Ο­ΧΙ ΤΑ ΧΗ­ΜΙ­ΚΑ ΤΟΥ ΠΟ­ΛΕ­ΜΟΥ ΣΤΗ ΘΑ­ΛΑΣ­ΣΑ ΤΗΣ ΜΕ­ΣΟ­ΓΕΙ­ΟΥ
Κα­λού­με τους συμ­πο­λί­τες μας και τους μα­ζι­κούς φο­ρείς της πε­ρι­ο­χής μας  να υ­πο­γρά­ψουν το ψή­φι­σμα και να συν­το­νι­στού­με στον α­γώ­να, με συλ­λο­γι­κές και  πο­λύ­μορ­φες δρά­σεις,­  σ την προ­σπά­θεια για τη μα­ταί­ω­ση των χη­μι­κών ό­πλων της Συ­ρί­ας στη Μεσόγειο.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.