ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Σειρά τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ

Σειρά τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ
Τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γ.Μανιάτης, επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των εργαζομένων και να καθησυχάσει να τις τοπικές κοινωνίες. Μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται ότι το σύνολο των εσόδων από την αποκρατικοποίηση θα πάει στη ΔΕΗ, οι οικονομικές προτάσεις πρέπει να είναι πάνω από τη λογιστική αξία της εταιρείας, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση για πέντε χρόνια και οι κάτοικοι κοντά στις μονάδες θα έχουν προτεραιότητα σε τυχόν προσλήψεις λόγω εντοπιότητας. Επίσης, διευκρινίζεται ότι η πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, μετά την απόσχιση, θα είναι ανάλογη του προφίλ της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ «ιδίως από άποψη οικονομικής συμπεριφοράς και δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά κατηγορία πελατών», δηλαδή δεν θα δοθεί στη «μικρή» ΔΕΗ το «φιλέτο» του πελατολόγιου της ΔΕΗ.Κατά του νομοσχεδίου οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων.
Διαβάστε όλες τις τροπολογίες
Ως εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών με διασφαλισμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ.
Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και παρουσία των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων κοινωνικών φορέων ο κ. Μανιάτης εμφανίστηκε ανοιχτός σε θετικές προτάσεις.
«Όσες από αυτές μπορούν να υιοθετηθούν, θα υιοθετηθούν», είπε, ενώ άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, που απορρίπτει το επίμαχο νομοσχέδιο (το οποίο θα ψηφιστεί από το α' θερινό τμήμα την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιουλίου, για επιχειρήματα «που ξεπερνούν την πραγματικότητα και τα όρια δημαγωγίας».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος επικαλέστηκε το μείζον θέμα της ενεργειακής ασφάλειας που απασχολεί την ΕΕ, η οποία προσπαθεί να επιλύσει πάνω σε τρεις πυλώνες: την ενεργειακή απεξάρτηση από τρίτες χώρες, την ενίσχυση των υποδομών μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων (αγωγοί αερίου, ηλεκτρική διασύνδεση), την απελευθέρωση της αγοράς για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών με φτηνότερες τιμές στους καταναλωτές.Όσον αφορά την ΔΕΗ είπε ότι είχε δυο δρόμους: είτε να πουλήσει το ποσοστό ή μέρος που κατέχει το δημόσιο, είτε να ομοιογενοποιηθεί ένα μέρος του παραγωγικού δυναμικού της και όλο ως πακέτο να βγει στην αγορά.Ο κ. Μανιάτης εξήγησε ότι στην πρώτη περίπτωση ήταν βέβαιο ότι τα έσοδα θα πήγαιναν στο ελληνικό δημόσιο και η ΔΕΗ δεν θα εισέπραττε τίποτα. Αλλά με την «μικρή» ΔΕΗ, όπως διευκρίνισε, το σύνολο των εσόδων θα ενισχύσει την ΔΕΗ.
«Μιλούμε για αυτό που έχει γίνει ήδη σε 19 χώρες από τις 28 της ΕΕ», τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ υπογραμμίζοντας ότι το πλαίσιο είναι να μην υπάρχει μια εταιρεία με δεσπόζουσα θέση, αλλά δυο και τρεις εταιρείες που θα κατέχουν υψηλά ποσοστά και στην παραγωγή και στην διανομή ενέργειας για να υπάρχει ανταγωνισμός".
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι αυτό που θα δοθεί στην «μικρή» ΔΕΗ «είναι αναλογικά το ίδιο ποσοστό 30% ούτε πιο προσοδοφόρο ούτε λιγότερο από το υπόλοιπο 70%» που θα παραμείνει στην ΔΕΗ.
Ενώ ενημέρωσε ότι οι πελάτες θα υποχρεωθούν υποχρεωτικά για 4 μήνες να μετακινηθούν στην «μικρή» ΔΕΗ, όμως μετά θα ισχύσει ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ΔΕΗ ως brand name θα έχει προτεραιότητα στις επιλογές των πελατών.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.