ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Non paper... φωτιά της ΝΔ για Τσίπρα και μικρή ΔΕΗ

Non paper... φωτιά της ΝΔ για Τσίπρα και μικρή ΔΕΗ
Σφοδρή επίθεση εξαπολύει η ΝΔ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ», σε non paper, στο οποίο τον κατηγορεί για συμμαχία « μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον κ. Καμμένο και υπόδικους για βαρύτατα κακουργήματα συνδικαλιστές». Όλο το κείμενο της
ΝΔ:
«Ο κ. Τσίπρας, μαζί με την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ», τον κ. Καμμένο και υπόδικους για βαρύτατα κακουργήματα συνδικαλιστές, κήρυξαν ανένδοτο αγώνα κατά της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει στηρίξει ούτε μία στρατηγική επένδυση, ούτε μία αποκρατικοποίηση, ούτε μία μεταρρύθμιση στηρίζει και υποκινεί όσους απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες και να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρη την Ελλάδα, να διαλύσουν τους επαγγελματίες και να πλήξουν ευθέως τον τουρισμό και τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Απαντήσεις στα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Φωτόπουλου
Τι τελικά, είναι η μικρή ΔΕΗ ;
• Η «Μικρή ΔΕΗ» είναι μια νέα ανταγωνιστική εταιρεία, η οποία δημιουργείται με το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και της πελατειακής της βάσης.
Γιατί επελέγη το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ και όχι άλλο μοντέλο
• Η επιλογή του μοντέλου της «Μικρής ΔΕΗ» αποτελεί υποχρέωση της χώρας, απέναντι στην Κομισιόν, ώστε να πάψει η ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και να σταματήσει να μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας. Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. όπως μια οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μετόχων της.
• Από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η ίδια η ΔΕΗ έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, καθώς τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση πάνε στην ίδια την επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ θα μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια, να αποκτήσει ρευστότητα και να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις, που αυτομάτως θα περιορίσουν και την πιθανότητα νέων αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή στον απλό καταναλωτή.
Γι΄αυτό το λόγο, άλλωστε, η σημερινή Κυβέρνηση έδωσε μάχη με την Τρόικα και πέτυχε η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ να μην γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά από την ίδια τη ΔΕΗ, προκειμένου τα έσοδα να επενδυθούν στην ίδια την εταιρία και όχι να πάνε στην αποπληρωμή του χρέους.
• Με το μοντέλο αυτό διασφαλίζονται απολύτως οι θέσεις εργασίας, καθώς προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυτή να διατηρήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια τις θέσεις εργασίας.
• Με την αναδιατύπωση του αντίστοιχου άρθρου του νόμου, θα γίνεται ρητή αναφορά ότι η νέα εταιρεία έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ».
• Στο νομοσχέδιο θα εισαχθεί πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού από τις τοπικές κοινωνίες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα διατηρηθούν δηλ. και τα κριτήρια εντοπιότητας.
• Αν είχε επιλεγεί άλλο μοντέλο αποκρατικοποίησης, όπως αυτό της πώλησης ξεχωριστά κάποιων μονάδων, το προσωπικό που πλέον δεν θα ήταν απαραίτητο (π.χ. διοικητικής υποστήριξης, εμπορίας, κλπ.) θα έπρεπε να απομακρυνθεί. Τώρα το προσωπικό μεταφέρεται στην καινούρια εταιρεία και διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.
• Με το μοντέλο αυτό ο επενδυτής έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις (π.χ. Μελίτη ΙΙ) ενώ με την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων δημιουργούνται και νέες θέσεις μακροπρόθεσμα ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται οι αντίστοιχες μονάδες παραγωγής.
• Δημιουργείται πραγματικός και βιώσιμος ανταγωνισμός προς όφελος του τελικού καταναλωτή, όπως ακριβώς συνέβη και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, την οποία κατήγγειλαν τότε οι ίδιες δυνάμεις χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα. Οι ίδιοι άνθρωποι, δηλαδή ο κ. Τσίπρας και το «συνδικαλιστικό του μέτωπο», έλεγαν και τότε ότι «ξεπουλιέται δημόσιος πλούτος», ότι δεν θα γίνει καμιά επένδυση, δεν θα επεκταθούν τα δίκτυα, θα αυξηθούν υπέρογκα οι τιμές, κλπ.
Αντίθετα, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι έγινε ακριβώς το αντίθετο και ότι ο ανταγωνισμός στο χώρο των τηλεπικοινωνιών προσέφερε νέες θέσεις εργασίας, πολλαπλάσια έσοδα για το δημόσιο, και οφέλη (υπηρεσίες και καλύτερες τιμές) στους καταναλωτές. Το ίδιο θα συμβεί και στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.
• Ο επενδυτής αναλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις όπως η ΔΕΗ έναντι των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες υφίστανται μονάδες παραγωγής . Για παράδειγμα θα ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για μετεγκαταστάσεις οικισμών, απαλλοτριώσεις ή ακόμα και για έργα κοινής ωφέλειας που αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει η ΔΕΗ.
• Όσον αφορά στη διαχείριση υδατικών πόρων από μονάδες υδροηλεκτρικής παραγωγής είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο έλεγχος ασκείται από το Κράτος (π.χ. από τη Γενική Γραμματεία Υδάτων και από τις οικείες Περιφέρειες). Άρα τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι έωλα ότι δήθεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την αγροτική δραστηριότητα είτε με την ύδρευση στις τοπικές κοινωνίες.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.