ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Η ανάλυση του νέου ΕΣΠΑ που θα αποτελέσει ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης

Για μια σειρά από ζητήματα μίλησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην εφημερίδα
«ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ»:
1.      Κύριε Κωνσταντινόπουλε, ποιοι είναι οι στόχοι σας ως  Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ ;
Καταρχήν, θα ήθελα να επισημάνω ότι Στόχοι χωρίς Όραμα για αυτό που κάνεις,  δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν, γιατί τότε καταλήγουν σε απλούς αριθμούς…
Όραμά μας λοιπόν, εδώ στο Υπουργείο,  είναι να καταστήσουμε το νέο ΕΣΠΑ 2014-20 , μία από τις δύο ατμομηχανές Οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται σκληρή και συλλογική δουλειά και εμμονή στο αποτέλεσμα από όλους μας.
Κεντρικός Στόχος μου λοιπόν, είναι η βέλτιστη αξιοποίηση κάθε ευρώ από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ,  με στρατηγική εμπροσθοβαρούς απορρόφησής τους,  ώστε να δημιουργηθούν δυναμικές ανάπτυξης σε ευαίσθητους όσο και πολλά υποσχόμενους κλάδους του παραγωγικού ιστού της χώρας,  αλλά και να αντιμετωπιστούν αμεσότερα οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, όπως η υποστήριξη των ανέργων, η αντιμετώπιση της φτώχειας και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
2.      Μπορείτε να μας περιγράψετε με απλά λόγια το νέο ΕΣΠΑ και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση-απορροφητικότητά του ;
Πρόκειται για ένα «πακέτο» χρηματοδότησης συνολικού ύψους 24,79 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία 19,9 δις ευρώ περίπου,  αφορούν αποκλειστικά Ευρωπαϊκά κονδύλια, σχεδόν δηλαδή το 10 % του ΑΕΠ της χώρας μας.
Η χρηματοδότηση αυτή είναι διαρθρωμένη σε 20 Επιχειρησιακά Προγράμματα που αφορούν καίριους τομείς αλλά και όλες τις Περιφέρειες της χώρας, τα οποία κατατέθηκαν και αρχικώς εγκρίθηκαν από την Κομισιόν , χάρη στην στοχευμένη και αξιοθαύμαστη δουλειά που έκαναν όλες οι Υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και οι Διαχειριστικές Αρχές.
Παράλληλα, θέλω να σημειώσω εδώ και τα υπολειπόμενα κονδύλια ύψους 4 δις ευρώ προς απορρόφηση,  από το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013,  που είναι ήδη συμβασιοποιημένα και υλοποιούνται ή βαίνουν προς υλοποίηση. Ήδη η απορροφητικότητα τους «έκλεισε» το 1ο εξάμηνο του 2014 με υπερκάλυψη στόχων κατά 24% περίπου και «τρέχει» με ακόμα υψηλότερη τον Ιούλιο, όπως παρακολουθούμε τα στοιχεία.
Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας αλλά και των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, σε μία περίοδο έντονης απουσίας πηγών χρηματοδότησης και σχεδιασμού των αναπτυξιακών προοπτικών της Ελλάδας.
3.      Κύριε Υπουργέ, ας αφήσουμε προς το παρόν την Ανάπτυξη και ας πάμε λίγο στο Συνέδριό σας. Τελικά θα είναι του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης ή της Ελιάς;
Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με ευρύτατη πλειοψηφία, αποφάσισε τη διεξαγωγή Ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Απηύθυνε λοιπόν, πρόσκληση συστράτευσης στους πολίτες που ανήκουν στον πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς,  με σκοπό να υπερβούμε, όλοι μαζί,  το αδιέξοδο του μικρού διπολισμού που εγκλωβίζει τους πολίτες, μέσα από ξεκάθαρες διαδικασίες από τη βάση.
4.       Μήπως τελικά η ρητορεία γύρω από την κεντροαριστερά έχει κουράσει τη λαϊκή βάση;
Εμείς καλούμε τη λαϊκή βάση σε συμμετοχή στο εγχείρημα και αυτο-οργάνωση . Είναι ο μόνος δρόμος για να κάνουμε πράξη την ανασυγκρότηση της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης με συλλογική προσπάθεια, χωρίς ηγεμονισμούς και συμφωνίες κορυφής.
5.       Θα τεθεί θέμα ηγεσίας και οργάνων της Δημοκρατικής Παράταξης;
Προχωρούμε δημοκρατικά, συντεταγμένα και μόνο σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος,  που ορίζουν ότι οι διαδικασίες θα γίνουν από τη βάση, με αυτό-οργάνωση και συλλογική συμμετοχή χωρίς συμφωνίες κορυφής.
6.       Τι απαντάτε στην κατηγορία ότι το ΠΑΣΟΚ είναι απλά «παρακολούθημα» της Νέας Δημοκρατίας;
Απλά -εσκεμμένη- έλλειψη ιστορικής μνήμης και μάλιστα πολύ κοντινής χρονικά…!
Η Παράταξή μας , δυστυχώς,  το 2009 αποφάσισε να αναλάβει μόνη της την ευθύνη και δεν προχώρησε στην ψήφιση Μνημονίου είτε με πλειοψηφία 180 βουλευτών,  είτε με δημοψήφισμα. Τότε λοιπόν, θυμάστε καλά ότι στο αντι-μνημονιακό μέτωπο συμπεριλαμβανόταν «ψυχή και σώματι» η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια,  όπως όλοι θυμούνται , είχαμε τα ΖΑΠΠΕΙΑ  από την μία και τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ με προπηλακισμούς,  από την άλλη. Και ενώ εμείς έχουμε αναλάβει την βαριά ευθύνη για την διάσωση της χώρας εδώ και … 5 χρόνια ,απ’ το 2009, μόλις το… 2012 μας ακολούθησε και η ΝΔ σ’ αυτό το δρόμο-τον μοναδικό δρόμο- συνειδητοποιώντας ο Αρχηγός και τα στελέχη της, την πραγματικότητα.
Λίγο αργά βέβαια…
7.       Πιστεύεται ότι υπάρχουν στελέχη που υπονομεύουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του,  εμείς δηλαδή ως μέλη αυτής της Κυβέρνησης,   συμμετέχουμε σ’ αυτή την πανεθνική προσπάθεια με πίστη για την τελική έξοδο της χώρας από την κρίση.  Δεν είναι οι εποχές των εύκολων αποφάσεων και η ανάληψη θέσεων ευθύνης δεν είναι προνόμιο, αλλά βαρύτατο καθήκον που απαιτεί συνεχείς  και μεγάλες θυσίες. Στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν περισσεύει και όλοι κρίνονται από τις πολιτικές και άλλες συμπεριφορές τους,  εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ. Τίποτε δεν κρύβεται πια στην μικρή μας χώρα, αλλά θεωρώ ότι και τίποτε δεν ξεχνιέται – δεν πρέπει να ξεχνιέται- στις ιστορικές στιγμές που ζούμε όλοι. Ο πρόεδρος μας, ανέλαβε την ηγεσία του Κινήματος στην πιο δύσκολη φάση του , δεχόμενος παράλληλα και ταυτόχρονα,  να αναλάβει κρίσιμα Υπουργεία στις πιο δύσκολες περιόδους διαπραγματεύσεων και αποφάσεων για την Ελλάδα. Αξίζει λοιπόν, τουλάχιστον εκτίμησης και σεβασμού από όλους.
8.       Θεωρείτε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αγκαλιάσει όλα τα στελέχη;
Ο πρόεδρος έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στήριζαν στο παρελθόν την Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς όπως προείπα, σε μία εποχή  δύσκολων και ιστορικών αποφάσεων, όσο  και σκληρής δουλειάς αλλά και ευθύνης  και όχι μοιράσματος θέσεων και προνομίων.
9.       Ποια λάθη έχει διαπράξει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση και ποιο το μεγαλύτερο επίτευγμά της;
Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Κυβέρνησης αυτής,  είναι ότι κράτησε τη χώρα όρθια και την οικονομία ζωντανή,  ώστε αυτή τη στιγμή να μιλάμε για σταθεροποίηση και σχέδιο ανάπτυξης και όχι για χρεωκοπίες τύπου Αργεντινής, όπως εύχονταν ο κ.Τσίπρας και η ανεύθυνη ομάδα του. Θέματα ταχύτητας και βάθους των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, σίγουρα είναι στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής μας. Το μεγαλύτερο «λάθος», αν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι : η απουσία -μετά από τέσσερα χρόνια- μίας έστω μίνιμουμ συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων,  για την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου στα βασικά θέματα που καλείται να αποφασίσει η χώρα για το μέλλον της.
10.   Πως κρίνεται την αντιπολιτευτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ;
Ανεύθυνη, λαϊκίστικη και πολλές φορές «επικίνδυνη» πολιτικά για την χώρα.
Αναρωτιέμαι μάλιστα, παρακολουθώντας τις πολιτικές κινήσεις, εξαγγελίες ή δηλώσεις πολλών στελεχών τους, αν προβαίνουν σε αυτές σκεπτόμενοι…, ή απλώς παρορμητικά προσπαθούν να καλύψουν κάθε απαίτηση γύρω τους.
Θα ήθελα να θυμηθούμε μόνο, ότι το ΠΑΣΟΚ το 2011 ζήτησε να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με την προϋπόθεση διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που αρνήθηκε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δε θέλει να αναλάβει ευθύνες ούτε για μείζονα θέματα της χώρας. Τώρα τελευταία μάλιστα κάνει ανοίγματα στην Εκκλησία, πιστεύοντας ότι μπορεί να του «συγχωρεθούν» τα ψέματα, οι υποσχέσεις αλλά και το «Εμφυλιοπολεμικό κλίμα» που δημιούργησε το 2010-2011 με τις «κρεμάλες», τους προπηλακισμούς και τις απειλές. Ίσως είναι εύκολο να πάρει άφεση αμαρτιών από το… Άγιο Όρος, αλλά οι πολίτες δε θα ξεχάσουν ότι από το «σκίσιμο των Μνημονίων», πέρασε σύντομα στο «το ευρώ είναι μονόδρομος» του κ. Σταθάκη.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.