ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Σεπτέμβριο τα πρώτα κεφάλαια του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου...

  • Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδιασμού για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι συμβάσεις με τις τράπεζες. Αισιοδοξία στο ΥΠΑΝ για έγκαιρη εκταμίευση κεφαλαίων. Οι προϋποθέσεις για τα δάνεια. Η ατζέντα του Δένδια στο Βερολίνο.

  • Σεπτέμβριο στην αγορά τα πρώτα κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IfG) και το πώς μέσω αυτού θα στηριχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε στο Βερολίνο ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας που παρέθεσε η διοίκηση της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW).

Το ενδιαφέρον της KfW για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και την πορεία του έχει να κάνει με την ενεργή συμμετοχή της στο ταμείο χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (πρόκειται για το ένα από τα τρία υποταμεία του IfG), αφού μαζί με την ελληνική πλευρά συμμετέχει με ισόποση και ισότιμη συνεισφορά στο αρχικό κεφάλαιό του, το οποίο ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις μεταξύ του Ταμείου και των ελληνικών τραπεζών (σ.σ. με βάση το χρονοδιάγραμμα, αυτό έπρεπε να είχε γίνει τον Ιούνιο) και δεν έχει γίνει η εκταμίευση δανείου προς τις ελληνικές τράπεζες, που βάσει του αρχικού σχεδιασμού έπρεπε να είχε υλοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο. Τα δύο αυτά βήματα αποτελούν βασική προϋπόθεση για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων των ελληνικών τραπεζών με τις ΜμΕ.
Παρά την καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων με τις τράπεζες, παράγοντες από την Αθήνα υποστηρίζουν ότι τα πρώτα χρήματα από το συγκεκριμένο υποταμείο θα πέσουν στην αγορά μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως προβλέπει και το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις με τις τράπεζες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ώστε να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις μεταξύ αυτών και του Ταμείου. "Αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι τρέχουμε τις διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Δεν είναι εύκολη", ανέφερε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μακροπρόθεσμα δανειακά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ με ανακυκλούμενες πιστώσεις (δηλαδή τα δάνεια που θα εξοφλούνται στις τράπεζες από τις ΜμΕ θα μπορούν να επαναχορηγηθούν σε άλλες ΜμΕ). Με τον τρόπο αυτό, σε 7 χρόνια μπορούν να δοθούν συνολικές χρηματοδοτήσεις μέχρι 700 εκατ. ευρώ, όπως έχει υπολογιστεί.

Κύρια χαρακτηριστικά των δανείων προς ΜμΕ

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, οι ελληνικές ΜμΕ με προσωπικό έως 250 εργαζόμενους και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ θα μπορούν να λάβουν δάνειο ύψους έως 1 εκατ. ευρώ, η διάρκεια του οποίου δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 7 χρόνια. Τα δάνεια θα δοθούν για νέες επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης αλλά και για αναχρηματοδότηση δανείων.
Τα επιτόκια εκτιμάται ότι θα είναι 1-3 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα στην ελληνική αγορά, ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη, ενώ τα δάνεια θα δοθούν για νέες επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης.

Επιτρέπεται η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων κεφαλαίου κίνησης (πράγμα που δεν επιτρέπεται στα μέχρι τώρα συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία). Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων και αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη του δανείου.
Εν τω μεταξύ, στις αρχές του 2015 αναμένεται να συσταθεί το δεύτερο από τα τρία υποταμεία του IfG. Πρόκειται για το ταμείο κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε βιώσιμες ΜμΕ με προοπτικές ανάπτυξης, στο οποίο συμμετοχή θα έχει εκτός από το ελληνικό δημόσιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι Γάλλοι. Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει πότε θα συσταθεί το υποταμείο που θα αφορά τη χρηματοδότηση έργων υποδομής κυρίως στην περιφέρεια.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα συνεισφέρει συνολικά στο IfG 350 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ίδρυμα Ωνάση για συμμετοχή στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με 50 και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.