ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΜΕ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ τυπικό ορκίστηκαν, το Σάββατο, στο Πνευματικό Κέντρο, ο εκλεγείς δήμαρχος, για τρίτη συνεχή θητεία, με το εκκωφαντικό ποσοστό από την πρώτη Κυριακή 54%, Παναγιώτης Νίκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας οι πρόεδροι και οι σύμβουλοι των Τοπικών Κοινοτήτων.
Στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου, η Φιλαρμονική του Δήμου παιάνιζε στην άφιξη των επισήμων. Ενώ, εν πομπή από το Δημαρχείο έφθασαν στο Πνευματικό Κέντρο, τελευταίοι, ο Παναγιώτης Νίκας και η πλειοψηφία των συμβούλων του συνδυασμού του.
Στην τελετή της ορκωμοσίας, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης, η Γ. Γ. ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, οι νεοεκλέγεντες δήμαρχοι Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, καθώς και η τοπική στρατιωτική ηγεσία και η τοπική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας.
Μετά το θρησκευτικό τελετουργικό, δόθηκαν δύο όρκοι, ο θρησκευτικός και ο πολιτικός, τον οποίο ανέγνωσε ο Παναγιώτης Νίκας και επανέλαβαν όσοι προτίμησαν να ορκιστούν με πολιτικό όρκο.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Πριν από τον δικό του χαιρετισμό, ο Μητροπολίτης ανέγνωσε μήνυμα του Πατριάρχη, ο οποίος είχε προσκληθεί στην τελετή. Στο μήνυμά του ο Πατριάρχης ευχήθηκε καλή και δημιουργική θητεία κι έστελει τις ευχές του προς την δημοτική Αρχή και το χριστεπώνυμο πλήθος της Μεσσηνίας.
Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε η πολιτική του Δήμου να είναι προϊόν συναίνεσης για την δύσκολη τρέχουσα 5ετία. Όπως είπε, για να πάει η βάρκα στον προορισμό της πρέπει οι κοπηλάτες να τραβούν κουπί συντονισμένα και προς μία κατεύθυνση, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η βάρκα δεν φθάνει ποτέ και χάνεται. Τέλος, τόνισε ότι από την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών θα έλθει και η γενικότερη ανάπτυξη.
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος επεσήμανε ότι σε μια δύσκολη εποχή βρίσκει την Καλαμάτα, κάθε χρόνο και καλύτερη. Είπε ότι πρέπει όλοι να εργαστούν εντατικά και συναινετικά, γιατί οι προκλήσεις είναι πολλές, καθώς ολοκληρώνεται η Εθνική Οδός, ο Περιμετρικός και επίκειται η αναβάθμιση του αεροδρομίου. Τέλος διαβεβαίωσε ότι τις προσπάθειες θα στηρίξουν όλοι οι πολιτική, η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά.
ΝΙΚΑΣ
Στην ομιλία του, ο Παναγιώτης Νίκας, αφού επεσήμανε τις άριστες σχέσεις με την Εκκλησία, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και το σχεδιασμό για την 5ετία. Τόνισε ότι θα είναι μια ακόμα 5ετία δύσκολη, καθώς οι επιχορηγήσεις έχουν περικοπεί κατά 70%. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει ορθή αξιοποίηση των πόρων, με παράλληλη μείωση των δαπανών. Αναφερόμενος στην μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου, είπε ότι θα μείνουν αρκετά κτήρια του Δήμου ελεύθερα. Ενώ, θα μείνει μεγάλο κενό στο Διοικητήριο, όπυ μπορούν να μεταφερθούν δημόσιες υπηρεσίες, που στεγάζονται σε νοικιασμένα οικήματα.
ΣΤΟΧΟΙ
Μεγάλος στόχος είναι η συνεχής βελτίωση της όψης της πόλης, για να γίνει ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός. Θα προωθηθεί η κρουαζιέρα, ενώ δεν απέκλεισε να γίνει μαρίνα ακόμα και σε μέρος του λιμανιού. Η ολοκλήρωση του Περιμετρικού θα δώσει κυκλοφοριακή ανάσα στην πόλη και η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα- Ριζόμυλος- Πύλος- Μεθώνη θα ωφελήσει κατά 70% την Καλαμάτα. Τόνισε ότι θα γίνει αξιοποίηση του λιμανιού, που θα κοστίσει 30.000.000 ευρώ και ότι η\η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου βρίσκεται σε καλή πορεία. Με επίκεντρο το Μέγαρο Χορού η Καλαμάτα θα γίνει φάρος πολιτισμού σε ολόκληρη τη Νότια Πελοπόννησο. Ενώ, η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 θα δώσει πολύπλευρη προβολή στην πόλη.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τόνισε με έμφαση ότι ο Δήμος θα διατηρήσει τις 13 δομές προσφοράς προς τις ευπαθείς ομάδες δημοτών και τις μονάδες Υγείας. Εκθείασε την προσφορά των εθελοντών, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα οικονομικά του Δήμου δεν φθάνουν και πρέπει να βοηθήσει το κράτος περισσότερο. Για την νεολαία υποσχέθηκε ότι θα αναβαθμιστούν όλοι οι αθλητικοί χώροι, ακόμη και με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν το κράτος δείξει απροθυμία. Παράλληλα, θα προσφέρει βοήθεια στην αντιμετώπιση της μάστιγας των εξαρτήσεων. Ενώ, υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατηθούν τα δημοτικά τέλη στα ίδια με σήμερα επίπεδα.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Ειδική αναφορά έκανε στην βοήθεια του Μεσσήνιου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με την υποσημείωση ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πρωθυπουργός όλης της Ελλάδας και όχι μόνον της Μεσσηνίας. Στη  συνέχεια μίλησε για την συνεργασία με την Μητρόπολη και τις κρατικές αρχές, για να εξαπολύσει, αμέσως μετά τους κεραυνούς του. «Ο δήμαρχος και οι δημοτικές αρχές δεν μπορεί να είναι υπάλληλοι κυβερνήσεων, περιφέρειας και άλλων φορέων… Οφείλουμε να μιλάμε όταν πλήττονται τα λαϊκά συμφέροντα όπως στο θέμα των απορριμμάτων», τόνισε με έμφαση και ζήτησε να αλλάξει ο σχεδιασμός και η διαχείριση του ΕΣΠΑ, κάτι που εδώ και τρία χρόνια έχει προτείνει.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.