ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεσσηνία

Βαρβιτσιώτης: Ραγδαία η αύξηση μεταναστών, η Ελλάδα ξεπέρασε τα όριά της

Βαρβιτσιώτης: Ραγδαία η αύξηση μεταναστών, η Ελλάδα ξεπέρασε τα όριά της
Διπλό μήνυμα για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης απέστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή τις εξαιρετικά αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα το τελευταίο οκτάμηνο, ειδικά τον περασμένο Αύγουστο. «Δεν πρόκειται
τα θαλάσσια σύνορά μας να γίνουν ξέφραγο αμπέλι. Θα συνεχίσουμε να τα επιτηρούμε» ξεκαθάρισε αφενός ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας αφετέρου ότι «ούτε και πρόκειται να σταματήσουμε να προσπαθούμε να σώζουμε κάθε ζωή που κινδυνεύει στη θάλασσα».
Αναφερόμενος στους πρόσφατους στατιστικούς δείκτες μετανάστευσης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσία και των ξένων ανταποκριτών, ο υπουργός έκανε λόγο για «δραματικά νούμερα». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως μόνο φέτος, από την αρχή του χρόνου έως και τις 31 Αυγούστου, σώθηκαν από έλληνες λιμενικούς περίπου 6.500 μετανάστες, ενώ συνολικά 17.600 πέρασαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα σε 664 περιστατικά (143 οι συλλήψεις διακινητών), αριθμός που στο τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 31.000.Μόνο χθες βράδυ, όπως είπε, επιχείρησαν να περάσουν σε διάφορα ελληνικά νησιά συνολικά 285 μετανάστες, οι 172 από τους οποίους διασώθηκαν ενώ ήδη είχαν βρεθεί στη θάλασσα. Περιέγραψε, μάλιστα, πώς προ ημερών στην Πάτμο τρεις διακινητές -που συνελήφθησαν- σε πολυτελές γιοτ, αξίας 400.000 ευρώ, αποβίβαζαν από 2-3 μετανάστες κάθε φορά, συνολικά 64, από παραλία σε παραλία του νησιού, ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί. 
Το πρόβλημα της Συρίας

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για «ασφυκτική πίεση» προς την Ελλάδα από το διαρκώς αυξανόμενο προσφυγικό ρεύμα, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία έχουν καταφτάσει ένα εκατομμύριο Σύροι. «Και μόνο ένα 10% από αυτούς να θελήσουν να φτάσουν στην Ελλάδα, θα μιλάμε για επιπλέον 100.000 παράνομους μετανάστες» είπε.

«Στη θάλασσα δεν μπορούμε να βάλουμε τείχη, όπως στον Εβρο» ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης μεταναστών. 
«Ξεπεράσαμε τα όριά μας»
«Όλο το κόστος πέφτει στις πλάτες των ελλήνων πολιτών. Ξεπεράσαμε τα όριά μας και οικονομικά» είπε ο υπουργός, λέγοντας ότι ήδη έχει υποβληθεί ελληνικό αίτημα, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, για χρηματοδότηση ύψους 63 εκατ. ευρώ, καθώς οι ετήσιες ανάγκες για την έρευνα-διάσωση και τη φιλοξενία των παράνομων μεταναστών υπολογίζονται σε 76 εκατ. ευρώ.Παράλληλα, από τον περασμένο Ιούλιο έχει υποβληθεί, από κοινού με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, και αίτημα για επιπλέον επιχορήγηση, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας των διασωθέντων μεταναστών στα Δωδεκάνησα.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε και τη συνεργασία των τουρκικών αρχών για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Προς την κατεύθυνση αυτή ο ίδιος θα έχει συζήτηση με τον τούρκο νέο υπουργό Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου, ενώ και ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, θα συναντηθεί τον επόμενο μήνα στον Πειραιά με τον τούρκο ομόλογό του.
Επιπλέον, ζήτησε και από την ιταλική προεδρία της ΕΕ να δώσει βάρος στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως «η Ελλάδα σήμερα σηκώνει ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος, γεγονός για το οποίο οι ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να γίνουν κοινωνοί και βεβαίως να συνδράμουν ανάλογα». Παράλληλα, ζήτησε να τοποθετηθεί ως αρμόδιος επίτροπος, «αν όχι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάποιος από τις χώρες που έχουν το πρόβλημα».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.