ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Επιστολή για την επαναλειτουργία της προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμάτα – ΤΕΙ – Μεσσήνη

treno1Επιστολή απέστειλε ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης  Σαμπαζιώτης για την επαναλειτουργία της προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμάτα – ΤΕΙ – Μεσσήνη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο ΤΡΑΙΝΟΣΕ Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο και στον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο ΟΣΕ – Παναγιώτη Θεοφανόπουλο.
Στην επιστολή του ο κ. Σαμπαζιώτης τονίζει μεταξύ άλλων ότι:
«Το εγχείρημα για την επαναλειτουργία του προαστιακού είναι επίσης και οικονομικά εφικτό αφού σύμφωνα με την προηγούμενη εμπειρία των μετακινήσεων στην εν λόγω γραμμή, η κίνηση δύναται να ξεπεράσει τους 1000  με 1500 επιβάτες την ημέρα. Με αυτήν την παραδοχή, το κόστος της λειτουργίας του τμήματος Καλαμάτας – Μεσσήνης – ΤΕΙ δεν ξεπερνά τα 500.000 € το χρόνο. Τα δε έσοδα θα φτάνουν στα 280.000 €. Άρα υπάρχει μία διαφορά της τάξης των 220.000€, ποσό που μπορεί να το αντέξει τώρα πλέον η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.»
Ακολουθεί η πλήρης επιστολή του κ. Σαμπαζιώτη:
«Κύριοι,
Με τον νόμο 3891/2010, θεσπίστηκε η  αναστολή λειτουργίας του σιδηροδρόμου στο μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου και το σύνολο των εργαζομένων σιδηροδρομικών μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Η υλοποίηση του νόμου δυστυχώς είχε δυσμενείς συνέπειες για το σιδηρόδρομο, καθώς στο διάστημα, το οποίο έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, το δίκτυο και οι εγκαταστάσεις ερήμωσαν, λεηλατήθηκαν και απαξιώθηκαν.
Οι προσπάθειες, διαφόρων φορέων των τοπικών κοινωνιών που επιθυμούν την επαναλειτουργία του τρένου, δεν έχουν ευδοκιμήσει, καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις λειτούργησε το τρένο και αυτό ως εκδρομικό ή τοπικού χαρακτήρα για λίγες μόνο ημέρες. Χαρακτηριστικό που αποδεικνύει την αγάπη και το βαθύ συναισθηματικό δέσιμο της τοπικής κοινωνίας με τον σιδηρόδρομο είναι η  θεαματική συμμετοχή και η ανέλπιστη κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε στα δρομολόγια που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι μεταξύ Καλαμάτας – Μεσσήνης επ’ ευκαιρία του Νησιώτικου πανηγυριού.
Από την θεαματική αυτή συμμετοχή καθίσταται σαφές πως αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας η άμεση δρομολόγηση τακτικών επιβατικών τρένων σε πρώτη φάση στην Προαστιακή γραμμή Καλαμάτα – Μεσσήνη με διέλευση του δρομολογίου από το Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας μέσω της γραμμής τριγώνου του Ασπροχώματος για αποφυγή της παλινδρόμησης και των καθυστερήσεων, καθώς και επέκταση της διαδρομής αρχικά ως τα Δικαστήρια και το Διοικητήριο της Καλαμάτας και στη συνέχεια ως το λιμάνι.
Το εγχείρημα είναι απολύτως εφικτό αφού η σιδηροδρομική γραμμή εντάσσεται στο ενεργό σιδηροδρομικό δίκτυο, είναι εξολοκλήρου ανακατασκευασμένη με σύγχρονα υλικά επιδομής και κυκλοφορείται τακτικά από εκδρομικά τρένα. Υπάρχουν ήδη κατασκευασμένες σύγχρονες και λειτουργικές αποβάθρες για συχνές στάσεις οι οποίες υπέστησαν ριζική ανακαίνιση την τελευταία πενταετία. Στο Μηχανοστάσιο Καλαμάτας βρίσκονται διαθέσιμα τέσσερα οχήματα (ΑΑ Intercity). Επίσης υπάρχουν Μεσσήνιοι Μηχανοδηγοί – Συνοδοί – Σταθμάρχες και Τεχνίτες που υπηρετούν μακριά απο τα σπίτια τους αφού έχουν μετατεθεί εκτός Νομού (Πάτρα, Κιάτο, Αθήνα), οι οποίοι σε αυτούς τους οικονομικά  δύσκολους καιρούς με μεγάλη χαρά και ανακούφιση θα επέστρεφαν στον τόπο τους στην Μεσσηνία.
Το εγχείρημα είναι επίσης και οικονομικά εφικτό αφού σύμφωνα με την προηγούμενη εμπειρία των μετακινήσεων στην εν λόγω γραμμή, η κίνηση δύναται να ξεπεράσει τους 1000  με 1500 επιβάτες την ημέρα. Με αυτήν την παραδοχή, το κόστος της λειτουργίας του τμήματος Καλαμάτας – Μεσσήνης – ΤΕΙ δεν ξεπερνά τα 500.000 € το χρόνο. Τα δε έσοδα θα φτάνουν στα 280.000 €. Άρα υπάρχει μία διαφορά της τάξης των 220.000€, ποσό που μπορεί να το αντέξει τώρα πλέον η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Σε επόμενη φάση θεωρώ πως πρέπει να υλοποιηθεί και η επέκταση των προαστιακών δρομολογίων στα δύο ενδονομαρχιακά άκρα του δικτύου, δηλαδή προς Διαβολίτσι – Δεσύλλα και προς Κυπαρισσία, καθώς έτσι θα συνδεθούν γρήγορα και οικονομικά με την Καλαμάτα πολλές κωμοπόλεις και μεγάλα χωριά του Μεσσηνιακού κάμπου, για τα οποία παραδοσιακά το τρένο αποτελούσε την πρώτη επιλογή για τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων τους.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.