ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Στεγαστικά δάνεια: Ποια ρύθμιση; Ως τώρα μόνο λόγια και καμία λύση για όσους πληρώνουν κανονικά

kokkina dania- “Ξέχασαν” τα μη κόκκινα δάνεια και τα χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται στα όριά τους 
- “Φωτοβολίδα” Δένδια πριν αποχωρήσει και … μπαλάκι τα δάνεια των νοικοκυριών στον Σκρέκα
- Δεν είχε ενημερωθεί για τις προτάσεις Δένδια το υπουργείο Οικονομικών
Και μόνο τα σχόλια των παραγόντων της αγοράς, κυρίως των τραπεζών, αρκούν για να δείξουν την… αξία της ρύθμισης.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες είδαν μάλλον ως “πυροτέχνημα” τις εξαγγελίες που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν σύγχυση και στρεβλώσεις στην αγορά. Το μόνο “απτό αποτέλεσμα” λένε, σύμφωνα με το capital.gr, είναι να γίνουν ασυνεπείς και οι έχοντες τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων τους και να επιδεινωθεί η στασιμότητα στην αγορά.Από τη μεριά του ο ίδιος ο κ. Δένδιας μίλησε στον ΑΝΤ1 για “απόλυτο ζήτημα του υπουργείου ανάπτυξης, με λίγα λόγια δεν είχε ενημερωθεί το Οικονομικών” και άρα δεν είχαν “μετρηθεί” και οι αντιδράσεις της αγοράς…Πολλοί μάλιστα μίλησαν για φωτοβολίδα που ουσιαστικά ισοδυναμεί και με το πέταγμα μιας καυτής πατάτας στον επόμενο υπουργό, καθώς πλέον δημιουργούνται και προσδοκίες.
Τι προβλέπει η ρύθμιση:
Είτε νέα εκτίμηση της αξίας του στεγαστικού δανείου, είτε μεταφορά του 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και το διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα.
Το κυρίως τμήμα του δανείου θα πρέπει να συνεχίσει να αποπληρώνεται κανονικά προς την τράπεζα ενώ θα υπάρξει ένα δεύτερο τμήμα το οποίο θα μετακινηθεί στο μέλλον, για 10 έως 15 χρόνια, τοκιζόμενο ή όχι.Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής θα προβλέπεται επαναδιαπραγμάτευση του δανείου με βάση την αξία του ακινήτου εκείνη τη χρονική στιγμή.
Ουσιαστικά δεν εξασφαλίζεται κάποιο πραγματικό κούρεμα, απλά μετατίθεται για το μέλλον, παράλληλα παραμένει για τους ανθρώπους που θα μπουν στη ρύθμιση η υποχρέωση αποπληρωμής της υπόλοιπης οφειλής, άσχετα από την οικονομική δυνατότητα του καθενός και κυρίως οδηγεί εκείνους που έστω και οριακά μπορούν ακόμη να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε στάση πληρωμών ώστε να μπορέσουν να υπαχθούν σε αυτή την έστω “κουτσουρεμένη” ρύθμιση…Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο απερχόμενος υπουργός … εξέφρασε σκέψεις, δεν είναι κάτι καθορισμένο, οριστικό και κυρίως σχεδιασμένο… Οι σκέψεις μάλλον για ακόμη μια φορά μόνον αναταραχή μπορεί να προκαλέσουν.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.