ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

"Βοηθός" Πρωθυπουργού ο Δημήτρης Πτωχός

Επιτηρεί το κυβερνητικό έργο και λύνει τις διαφορές μεταξύ των υπουργών

Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα Παραπολιτικά

Σε ένα από τα ισχυρότερα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα ο νέος γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Δημήτρης Πτωχός. 
Συγκεκριμένα, έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας δύσκολες και σύνθετες αποστολές που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι της τρόικας, τη διευθέτηση διαφωνιών μεταξύ υπουργών, αλλά και τη σωστή διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ έχει άτυπο ρόλο και στην προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι εσχάτως στους διαδρόμους της Βουλής οι υπουργοί και οι βουλευτές της Ν.Δ. στις μεταξύ τους συζητήσεις τον χαρακτηρίζουν «βοηθό του πρωθυπουργού», κάτι το οποίο εξάλλου αναγράφεται και στο ΦΕΚ συγκρότησης της θέσης του γενικού γραμματέα Συντονισμού. 
«Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού υπάγεται απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό. Είναι βοηθός του πρωθυπουργού σχετικά με το πρόγραμμα εφαρμογής του κυβερνητικού έργου, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 16 του νόμου», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της ευθύνης που έχει επωμιστεί ο νεαρός πρώην ΟΝΝΕΔίτης.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ. Από την πρώτη στιγμή που του ανατέθηκε η κομβική αυτή θέση, στην οποία διαδέχθηκε τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, ο κ. Πτωχός ενεργοποίησε όλες τις αρμοδιότητές της, κάτι που δεν είχε κάνει ο προκάτοχός του. Aπό τον Οκτώβριο ανέλαβε την επανακατάρτιση του προγράμματος εφαρμογής του κυβερνητικού έργου, το οποίο περιλαμβάνει τις απαιτούμενες δράσεις ανά υπουργείο για την εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μας. Για την κατάρτιση του προγράμματος λαμβάνονται υπόψη τα σχέδια δράσης του κάθε υπουργείου, τα οποία έχουν κατατεθεί ήδη στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και περιλαμβάνουν τις προτεραιότητες, τους στόχους, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τις απαιτούμενες ενέργειες με χρονοδιάγραμμα και μέσα εκτέλεσης, με την κοστολόγηση και τα τυχόν συναρμόδια υπουργεία. Επίσης, περιλαμβάνεται σε ξεχωριστή ενότητα ετήσιο πρόγραμμα απλούστευσης υφιστάμενων διοικητικών διαδικασιών και μείωσης διοικητικών επιβαρύνσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, το επιστημονικό προσωπικό της Γραμματείας συμβάλλει βοηθητικά και στην προπαρασκευή των νομοσχεδίων των υπουργείων, καθώς και στην παρακολούθηση εφαρμογής των διατάξεών τους. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού εκτελεί και χρέη «επιτηρητή» των υπουργείων, καθώς έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση υλοποίησης του προγράμματος κυβερνητικών δράσεων σε όλα τα στάδια, ελέγχοντας την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και επεμβαίνοντας στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται αποκλίσεις. Εάν απαιτούνται διορθωτικές επεμβάσεις ή ανασχεδιασμός δράσεων, προωθούνται οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα κατά περίπτωση υπουργεία. Το πρόγραμμα «Δήλος», που δημιούργησαν ο ίδιος ο κ. Πτωχός και η παλιά του ομάδα στην υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού του Μαξίμου, στη βάση ανάλογων εφαρμογών της Κομισιόν και της αμερικανικής USAID, επιτρέπει στον εκάστοτε γραμματέα Συντονισμού, αλλά και κυρίως στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας να έχουν πρόσβαση σε αυτό και να ελέγχουν το καθημερινό έργο των υπουργών, τις εκκρεμότητες και τις υποχρεώσεις τους βάσει Μνημονίου. Κάθε μήνα αποτυπώνονται σχηματοποιημένοι οι χρόνοι ολοκλήρωσης του εκάστοτε έργου, ώστε να διαπιστώνεται πού παρατηρούνται καθυστερήσεις, εκπρόθεσμες δράσεις, αλλά και ποιες έχουν σημειώσει πρόοδο.

ΕΠΙΛΥΕΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ. Ο νεαρός πρώην ΟΝΝΕΔίτης, κατόπιν σχετικών πρωθυπουργικών εντολών, έχει αποκτήσει πρόσβαση και στα ενδότερα της κυβέρνησης, παρεμβαίνοντας στις διενέξεις μεταξύ υπουργών. Για παράδειγμα, μπορεί οποτεδήποτε να συγκαλέσει ad hoc σύσκεψη υπ’ αυτόν για την επίλυση διαφωνίας επί συγκεκριμένου θέματος και τη λήψη σχετικής απόφασης με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων υπουργείων. Εάν ένα θέμα μεταξύ δύο υπουργείων δεν επιλυθεί στο διοικητικό επίπεδο, τότε ο κ. Πτωχός συγκαλεί διυπουργική σύσκεψη με τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, στην οποία προεδρεύει ο υπ. Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, ή ο ίδιος για τη λήψη σχετικής απόφασης. Εάν δεν επιτευχθεί άρση των διαφωνιών, τότε ενημερώνει τον πρωθυπουργό, ο οποίος μπορεί να συγκαλέσει διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, υπό τον ίδιο ή τον υπουργό Επικρατείας για τη λήψη της τελικής απόφασης. Δεν ήταν τυχαία η παρουσία του κ. Πτωχού σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπ. Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, και του τότε υπ. Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια, για τα «κόκκινα» δάνεια. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», ο διάδοχος του κ. Βαρτζόπουλου έχει αναλάβει ρόλο και στο ζήτημα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, καθώς, όπως προβλέπεται, «εκτελεί ως δικαιούχος πράξεις του ΕΣΠΑ ή άλλες συγχρηματοδοτούμενες από κονδύλια της Ε.Ε. πράξεις σχετικές με τις αρμοδιότητες της Γραμματείας του». Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ανέλαβε άτυπο ρόλο συντονισμού του μεγάλου προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, ως «επιτετραμμένος» του Μεγάρου Μαξίμου, σε ενίσχυση του έργου του ΤΑΙΠΕΔ.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.