ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΥΠΟΙΚ: Τελετή παραλαβής με το ταμείο στο “κόκκινο

upourgeio_oikonomikonΤης Δήμητρας Καδδά
Κρούοντας τον κώδωνα για την κατάρρευση των εσόδων που πλέον φέρνει πιο κοντά το ταμειακό πρόβλημα, ετοιμάζεται να παραδώσει σήμερα το μεσημέρι η απερχόμενη ηγεσία του ΥΠΟΙΚ. «Είχαμε μαξιλάρι αλλά κατέρρευσε» αναφέρθηκε από κορυφαία πηγή.
Ο λόγος για το μεγαλύτερο αλλά όχι το μόνο «αγκάθι» που καλείται να αντιμετωπίσει το νέο οικονομικό επιτελείο. Χθες το απόγευμα έμαθε τις αρμοδιότητές του και ορκίζεται σήμερα το μεσημέρι με μηδενικό χρόνο ανοχής έναντι των δανειστών αλλά και των αγορών που χθες αντέδρασαν έντονα.
Το νέο οικονομικό επιτελείο θα υποδεχθεί την Παρασκευή τον Dijsselbloem που διευκρίνισε μεν ότι δεν θα διαπραγματευτεί αλλά επιθυμεί, σε διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει, να λάβει τις θέσεις της κυβέρνησης για την συνολική διαπραγματευτική της θέση: στο δημοσιονομικό αλλά και στις μεταρρυθμίσεις.
Προανήγγειλε μάλιστα ότι «ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσει βήμα προς τα πίσω». Και τούτο όταν τις πρώτες μόνο ώρες της νέας κυβέρνησης έχει ανακοινωθεί από κυβερνητικά στελέχη το πάγωμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, του ΟΛΠ και της διαδικασίας διαθεσιμότητας, αλλά και η επαναφορά του κατώτατου μισθού….
Πέρα από την ανάγκη για άμεση ανάταξη των εσόδων την παραδέχτηκαν χθες μέσω δηλώσεών τους στελέχη της νέας κυβέρνησης, εκκρεμούν και πολλοί άλλοι άγνωστοι «Χ», όπως αυτός της στελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών. Αρμόδια στελέχη αναφέρονται ειδικά στον ΟΔΔΗΧ που έχει προγραμματίσει δύο εκδόσεις τον Φεβρουάριο για να καλυφθούν ισόποσες λήξεις (συνολικά το προσεχές δίμηνο οι εκδόσεις που έχουν προγραμματιστεί φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ).
Τα έσοδα
Χθες κορυφαίο στέλεχος εξηγούσε ότι ζητήθηκε τον Δεκέμβριο από το Eurogoup 2μηνη και όχι μεγαλύτερης διάρκειας παράταση ακριβώς διότι τον Μάρτιο υπήρχε πρόβλημα, όχι σε πληρωμή μισθών – συντάξεων αλλά στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και έπρεπε να έρθει χρηματοδότηση από τους δανειστές.
Ωστόσο, μετά την κατάρρευση των εσόδων και τις επιπτώσεις των εκλογών «το πρόβλημα θα χτυπήσει νωρίτερα», ανέφερε το ίδιο στέλεχος, αρνούμενο να δώσει τα ακριβή ποσά. Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για αναλυτική ενημέρωση που θα γίνει σήμερα στο νέο επιτελείο του ΥΠΟΙΚ μετά την τελετή παράδοσης παραλαβής.
Ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελης θα παραδώσει στον διάδοχό του Γ. Βαρουφάκη ενημερώνοντάς τον και για τα τεκταινόμενα και στο Eurogroup της Δευτέρας. Αρμόδια στελέχη έκαναν λόγο για διάσταση απόψεων που φάνηκε την Δευτέρα ανάμεσα στην «σκληρή» γραμμή Schaeuble και στην πιο διαλλακτική στάση αναμονής, όπως την περιέγραψαν, των κοινοτικών στελεχών και των άλλων ΥΠΟΙΚ. Επισήμως πάντως εντός της αιθούσης δεν τοποθετήθηκαν «δεν έγινε κουβέντα για Ελλάδα, καμία κουβέντα, περιμένουν» ανέφερε αρμόδιο στέλεχος.
Το τριπολικό σχήμα του οικονομικού επιτελείου
Ο νέος ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης έχει προγραμματιστεί να παραλάβει το χαρτοφυλάκιό του στις 2μμ από τον απερχόμενο Γκ. Χαρδούβελη, ενώ λίγο αργότερα, στις 3.30μμ έχει προσδιοριστεί η τελετή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τον Δ. Μάρδα να αναλαμβάνει καθήκοντα στην θέση του Χρ. Σταικούρα. Η Νάντια Βαλαβάνη επικεντρώνει τη δράση της στα έσοδα και στην φοροδιαφυγή, στην θέση του Γ. Μαυραγάνη.
Το οικονομικό επιτελείο όμως θα τελεί υπό την εποπτεία του νέου αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη ο οποίος θα έχει συντονιστικό ρόλο, ρόλο που θα φανεί πως θα αναπτυχθεί τόσο αύριο στην συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς όσο και την Παρασκευή με τον επικεφαλής του Eurogoup, αλλά και στο παραγωγικό έργο τις επόμενες ημέρες. Επίσης αναμένεται και ο προσδιορισμός αρμοδιοτήτων του αναπληρωτή ΥΠΕΞ για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων Ε. Τσακαλώτου που σύμφωνα με πηγές της νέας κυβέρνησης δεν αποκλείεται να έχει ρόλο και στην διαπραγμάτευση.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.