ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Κωλυσιεργία και αδράνεια για την επέκταση του ΠΟΠ Ελαιολάδου σε όλη την Μεσσηνία

aleuras120Του  Παναγιώτη Αλευρά*
Η κωλυσιεργία για την επέκταση του ΠΟΠ Ελαιολάδου σε όλη την Μεσσηνία συνεχίζεται ζητώντας για μια ακόμη φορά από τους αρμόδιους της Ε.Ε. πρόσθετα στοιχεία.
Επισημαίνω ότι ήδη από το Μάρτιο 2014 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας (ΕΑΣ) έχει καταθέσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλες τις διορθώσεις και τις συμπληρωματικές αναλύσεις που είχαν ζητηθεί από την Ε.Ε. Στη συνέχεια το ΥΠΑΑΤ στις 6 Οκτωβρίου τα μεταβίβασε στις Βρυξέλλες και αναμένονταν (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΑΑΤ), στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, να συζητηθεί το θέμα λαμβάνοντας υπόψη τις διορθώσεις ώστε να εγκριθεί η επέκταση του ΠΟΠ Ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο το νομό. Μάλιστα υπήρχε μικρή ελπίδα, να προλαβαίναμε και τη φετινή ελαιοκομική περίοδο.
Αντί αυτού όμως με καθυστέρηση 3 μηνών και συγκεκριμένα στα τέλη Δεκεμβρίου, ζητούνται επιπλέον οργανοληπτικές αναλύσεις, για να διαπιστωθεί η ομοιογένεια της ευρύτερης περιοχής του νομού καθώς και αναλύσεις για το 2015.
Με αυτό τον τρόπο ισχυρίζονται ότι θα υπάρχει διαστρωμάτωση αναλύσεων χρονικά και γεωγραφικά και σε αυτό το σημείο προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα και ευθύνες:
Γιατί όλα αυτά τα πρόσθετα στοιχεία, δεν είχαν ζητηθεί μαζί με τις διορθώσεις που είχαν επισημανθεί;
To ΥΠΑΑΤ γιατί δεν παρεμβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα και έτσι να σταματήσει η παρελκυστική τακτική των πρόσθετων στοιχείων;
Γιατί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέχεται να παραμένει ο φάκελος ξεχασμένος στα συρτάρια κάποιων “μανδαρίνων” της Ε.Ε., ενώ οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας περίμεναν με αγωνία να προλάβουν τη φετινή ελαιοκομική περίοδο;
Τέλος οφείλω να τονίσω ότι, επειδή τα συμφέροντα είναι μεγάλα, εκτός από τις τεκμηριωμένες επιστημονικές αναλύσεις και υπηρεσιακές εκθέσεις, απαιτείται στενή παρακολούθηση του θέματος από τον αρμόδιο Υπουργό με τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους η όλη διαδικασία επέκτασης του ΠΟΠ Ελαιολάδου σε όλη τη Μεσσηνία.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.