ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ τέλος! Έρχεται Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, άνω των 300.000 ευρώ

  • Έτσι θα φορολογήσει τους Έλληνες ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΝΦΙΑ τέλος, έρχεται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας
  • Ριζικές ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων και εισοδημάτων, προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως φαίνεται, τα πάντα αλλάζουν στη φορολογική αντιμετώπιση της περιουσίας των Ελλήνων και ειδικά στα ακίνητα καθώς καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται από Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα έχει αφορολόγητο 300.000 ευρώ.
  • Στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει το νέο φορολογικό σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης.
  • Παράλληλα, στην «τσιμπίδα» της εφορίας μπαίνουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία καθώς στόχος είναι η φορολόγηση με βάση το περιουσιολόγιο.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή», η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών και άλλων στοιχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και όσων κάνουν δήλωση στη χώρα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγηση τους εκτός Ελλάδας), θα φορολογηθούν με φόρο μεγάλης περιουσίας βάσει του περιουσιολογίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», η κυβέρνηση σχεδιάζει την εισαγωγή ενιαίας κλίμακα για όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής ενώ προωθεί τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ με μία δεύτερη προοδευτική κλίμακα η οποία θα αφορά ακίνητα, αλλά και καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα.

Οσον αφορά τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων δεν θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αλλά οι πραγματικές αξίες, οι οποίες θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει την αλλλαγή του υπάρχοντος συστήματος, ένα εγχείρημα αρκετά δύσκολο.

Ειδική φορολογία θα επιβληθεί και στα είδη και στις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης-κατανάλωσης, όπως σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες και αυτοκίνητα.

Έτσι θα ανακοινωθεί η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θα εξαγγελθεί η αντικατάστασή του από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 12.000 ευρώ με αύξηση 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο, ήτοι για τις οικογένειες με δύο παιδιά θα ανέρχεται σε 16.000 ευρώ και σε 19.000 ευρώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά.

Ποσοστό των δαπανών διαβίωσης των φορολογουμένων που αναγνωρίζονται στη φορολογία φυσικών προσώπων θα αφαιρείται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα, κάτι που σήμερα ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα, ενώ οι εκπτώσεις φόρου δεν γίνονται με τη χρησιμοποίηση σταθερών συντελεστών.

Ειδικότερα το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπει ότι:

• Ολα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής, φορολογούνται με την ίδια κλίμακα.

• Η φορολογική κλίμακα θα διαθέτει περισσότερα κλιμάκια προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας.

• Αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων.

• Ενίσχυση του προοδευτικού χαρακτήρα της φορολογίας, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια και να μεταφερθεί το βάρος στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.

• Το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα θα προσδιορίζεται κατ' έτος, ως ποσοστό επί του, εκάστοτε, ορίου της φτώχειας. Αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί. Συγκεκριμένα, 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

• Ποσοστό των δαπανών διαβίωσης των φορολογουμένων (που αναγνωρίζονται στη φορολογία φυσικών προσώπων) θα αφαιρείται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα (η αφαίρεση δαπανών από το εισόδημα ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα).

Επίσης, οι εκπτώσεις φόρου δεν γίνονται με τη χρησιμοποίηση σταθερών συντελεστών (είναι άδικο να αναγνωρίζεις την έκπτωση π.χ. του ενοικίου με σταθερό συντελεστή 20% και για εκείνον που έχει εισόδημα 15.000 ευρώ και για εκείνον που έχει εισόδημα 80.000 ευρώ). Η χρησιμοποίηση προοδευτικών, αντί σταθερών συντελεστών, θα αυξήσει εν γένει την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να εξετάσει από μηδενική βάση το σύνολο των φοροαπαλλαγών, των φορολογικών κινήτρων και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων (π.χ. εκκλησιαστική περιουσία, εφοπλιστές, βουλευτές κ.λπ.).

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.