ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Θρίλερ για τον αντικαταστάτη του Δημήτρη Αβραμόπουλου

abramopoulos3Το παρασκήνιο της καθυστέρησης της ανακοίνωσης του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, το θρίλερ για τον αντικαταστάτη του Δ. Αβραμόπουλου και οι διαφωνίες Γιούνκερ.
Πίσω από την καθυστέρηση για την ανακοίνωση του ονόματος του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας – που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος- διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες ένα διαπραγματευτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Έλληνα Επίτροπο αλλά και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει. Σύμφωνα με πληροφορίες του The TOC η κυβέρνηση έχει θέσει στο πλαίσιο της ευρύτερης διαπραγμάτευσης που πραγματοποιεί με την Ε.Ε. για το νέο πρόγραμμα και το θέμα του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει ο νέος Επίτροπος που θα αντικαταστήσει τον Δ. Αβραμόπουλο.
Τόσο ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Ζ.Κ. Γιούνκερ όσο και η πλειοψηφία στα ευρωπαϊκά όργανα που εκφράζεται από το Λαϊκό Κόμμα έχουν εκφράσει εξ αρχής την έντονη διαφωνία τους να δοθεί το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και των Εσωτερικών Υποθέσεων στο οποίο περιλαμβάνονται και τα θέματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας σε Έλληνα που θα προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ που ως κόμμα τις Αριστεράς έχει άλλη προσέγγιση για τα συγκεκριμένα ζητήματα από τις θέσεις που εκφράζει επισήμως η Ε.Ε. Σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών, ο κ. Γιούνκερ δεν επιθυμούσε να φύγει ο κ. Αβραμόπουλος από την θέση του και …απειλούσε με ριζικό ανασχηματισμό των αρμοδιοτήτων του αντικαταστάτη του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στον σχεδιασμό του κ. Γιούνκερ είναι – στην περίπτωση που οριστεί τελικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για την θέση του Έλληνα Επιτρόπου- η ανάθεση του χαρτοφυλακίου της Αλιείας που είχε η κ. Δαμανάκη ή του Περιβάλλοντος που είχε ο κ. Δήμας.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, το χαρτοφυλάκιο του αντικαταστάτη του κ. Αβραμόπουλου έχει τεθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες με την Ε.Ε. στο πλαίσιο για την διαμόρφωση νέας συμφωνίας με τους εταίρους. Φαβορί για την θέση του Επιτρόπου είναι ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης αλλά σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα λάβει το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και των Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά πιθανότατα αυτό της Αλιείας ή του Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε., το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να έχει ζητήσει ανταλλάγματα για την αλλαγή χαρτοφυλακίου που θα αφορούν ευνοϊκότερα μέτρα στο νέο πρόγραμμα που καταρτίζεται σε συνεργασία με την Ε.Ε. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επικρατήσει και δεύτερες σκέψεις για το θέμα του αντικαταστάτη του κ. Αβραμόπουλου προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης και των Εσωτερικών υποθέσεων.
Στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα της Λούκα Κατσέλη η οποία προέρχεται από την Κεντροαριστερά και προκαλεί μικρότερες αντιδράσεις από την πλειοψηφία του Λαϊκού κόμματος στα όργανα της Ε.Ε. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως που θα αποτελέσει έκπληξη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αντιμετωπίσει έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις από την Αριστερά Πλατφόρμα που εκφράζει διαφωνίες για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει οι τελικές συζητήσεις για την κατάθεση της πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας και αναμένεται μέχρι αργά σήμερα το βράδυ να ανακοινωθεί το όνομα του Δ. Αβραμόπουλου καθώς και ο αντικαστάτης του στην Ε.Ε. με φαβορί τον Δ. Παπαδημούλη. Στην Κουμουνδούρου έχουν ξεκινήσει κομματικές διαδικασίες με συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου όπου γίνεται ενημέρωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων όπου εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.