ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Π. Νίκας: Άμεσα προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων και οριστική λύση με συνεργασία Κυβέρνησης και Περιφέρειας

skoupidia7Την αναγκαιότητα να προχωρήσει η προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων από τους Δήμους και, στη συνέχεια, κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ Κυβερνήσεως και Περιφέρειας, να λυθεί το θέμα της οριστικής διαχείρισης, επεσήμανε σήμερα ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ο κ. Νίκας είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα επίλυσης – με τον πλέον πρόσφορο τρόπο και σε προσωρινή καταρχήν βάση – του «καυτού» ζητήματος: «Κατεπειγόντως πρέπει να γίνει αυτό που επεδίωκα εγώ από το 2012, να πάμε σε προσωρινή διαχείριση στις πόλεις της Πελοποννήσου», δεδομένου ότι «το ζήτημα της οριστικής διαχείρισης θα τραβήξει σε μάκρος».
ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ
Προσέθεσε δε τα εξής: «Το μείζον είναι να λυθεί το θέμα των σκουπιδιών. (…) Το μείζον είναι για την Πελοπόννησο να λυθεί οριστικά αυτό το θέμα. Η προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Καλαμάτας, μοναδική στα ελληνικά χρονικά, είναι ατελής ως προσπάθεια. Πρέπει να γίνουν βήματα. Εγώ θα ήμουν ο ευτυχέστερος των ανθρώπων εάν έχουμε μία λύση. Δε με ενδιαφέρει εάν τη λύση αυτή τη δώσει η Κυβέρνηση, τη δώσει ο Περιφερειάρχης. Να έχουμε μία άμεση λύση για την αντιμετώπιση των σκουπιδιών, με το μικρότερο δυνατό κόστος! Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να μπουν νέα τέλη, αυξημένοι φόροι, επί των πολιτών».
PRESS-CONTAINERS, ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΑΡΩΘΡΟ, ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Περιγράφοντας όσα αναμένει ο Δήμος Καλαμάτας στο προσεχές μέλλον σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων, ο Δήμαρχος είπε ότι έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός των press-containers, για την προμήθεια δύο ρυμουλκών και τεσσάρων ημιρυμουλκουμένων με σύστημα συμπίεσης απορριμμάτων χωρητικότητας 60 m3. Ο προϋπολογισμός δαπάνης είναι 762.600 ευρώ με το ΦΠΑ και η απόκτηση των press-containers θα συμπιέσει το κόστος. Επίσης, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, προκειμένου ο Δήμος να προμηθευθεί ένα αναρροφητικό σάρωθρο, δηλαδή μία μηχανική σκούπα, προϋπολογισμού δαπάνης 182.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Ακόμη, από το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί η αγορά από το Δήμο δικών του μηχανημάτων για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, κάτι που θα μειώσει το κόστος σημαντικά. Τέλος, είναι αναγκαίο να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις του πρώην Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, για την απόκτηση – μέσω ΕΠΠΕΡΑΑ – δέκα μηχανικών κομποστοποιητών (ιδιαίτερα χρήσιμων για το Νοσοκομείο, τα στρατόπεδα κ.λπ.) και άλλου μηχανολογικού εξοπλισμού, «για να ρίξουμε το κόστος διαχείρισης», όπως επεσήμανε ο Π. Νίκας.
ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ
Τέλος, ο Δήμος Καλαμάτας βρίσκεται σε συνεννόηση με μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία, για τη διάθεση – αξιοποίηση του υπολείμματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.