ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Ορκίσθηκε σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Μεσσήνιος Πρ. Παυλόπουλος

orkomosia paulopoulou1Ορκίσθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Την ορκωμοσία τέλεσε με πάσα λαμπρότητα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, προεξάρχοντος της Ιεράς Συνόδου.
Στην τελετή παρέστησαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, οι Πολιτικοί Αρχηγοί, οι βουλευτές, πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρώην Πρωθυπουργοί́ Κυβερνήσεων Κοινοβουλευτικών Περιόδων, πρώην Πρόεδροι της Βουλής, ο Πρύτανης του Διπλωματικού́ Σώματος, Έλληνες Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού́ Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτές, οι Πρόεδροι του Συμβουλίου Επικράτειάς, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, οι Γενικοί Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, ο Πρόεδρος του Νομικού́ Συμβουλίου του Κράτους, οι Διαπιστευμένοι στην Ελλάδα Ξένοι Πρέσβεις, εκπρόσωπος της Περιφερειάρχου Αττικής, οι Αποκρισάριοι και Έξαρχοι, εκπρόσωποι άλλων Δογμάτων, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, οι Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης.
orkomosia paulopoulouΜετά το πέρας της ορκωμοσίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
orkomosia paulopoulou2Αμέσως μετά ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έφτασε εν πομπή στο Προεδρικό Μέγαρο της Ηρώδου του Αττικού, για να αναλάβει τα καθήκοντά του, λίγο μετά τις 7 το βράδυ.
Τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκε στο πλατύσκαλο της κεντρικής εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου υποδέχθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος, Κάρολος Παπούλιας. Οι δύο άνδρες άκουσαν τον Εθνικό Ύμνο που παιάνισε η μπάντα της Προεδρικής Φρουράς και κατευθύνθηκαν στο ιδιαίτερο γραφείο.
Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο απερχόμενος Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας είπε: «Είναι σημαντικό για μένα να σας υποδέχομαι ύστερα από δύο προεδρικές θητείες και να σας παραδίδω την σκυτάλη. Θα είσθε ιδανικός Πρόεδρος. Ο τόπος του Προεδρικού Μεγάρου σας είναι οικείος. Υπηρετήσατε δύο Προέδρους, τον Μιχάλη Στασινόπουλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Υπήρξατε και εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος ειδικότερα των δημοκρατικών θεσμών. Αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη περίοδο όπου η νέφωση είναι χαμηλή και πυκνή. Τα προβλήματα είναι πολλά, το ίδιο και τα διακυβεύματα, με πρώτιστο την εθνική συνεννόηση. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνετε ό,τι το καλύτερο. Σας εύχομαι καλή επιτυχία».
Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε: «Αποτελεί για μένα εξαιρετική τιμή το γεγονός ότι σας διαδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας με την ψήφο του Κοινοβουλίου. Γνωριζόμαστε από παλιά. Έχουμε διανύσει κοινές πορείες και μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες. Και εκείνο που είναι σημαντικό και το οφείλω όχι μόνο ως νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ως Έλλην πολίτης, να σας αναγνωρίσω ότι ασκήσατε τα καθήκοντά σας κατά τρόπο άψογο, ιδίως την τελευταία περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου κληθήκατε να υπερασπιστείτε τη λειτουργία των θεσμών στο όριο του Συντάγματος, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές φορές με την άλλη μου ιδιότητα, χωρίς να φαντάζομαι ποτέ ότι θα χρειαζόταν να το αποδείξω και στην πράξη. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό: να φεύγει κανείς από την Προεδρία της Δημοκρατίας με αυτά τα εφόδια, αυτή την αναγνώριση, αυτή την υστεροφημία.
Όπως είπα και την ημέρα που εξελέγην, αυτή η μεγάλη τιμή έχει ήδη μετατραπεί σε μία μεγάλη ευθύνη. Οφείλουμε όλοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, να συμβάλουμε ώστε να βγει ο τόπος από αυτή τη βαθιά κρίση. Μια κρίση η οποία αγγίζει πια τα όρια, αν δεν τα έχει ξεπεράσει, της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι ανάγκη να συμβάλουμε όλοι ώστε να καταπολεμήσουμε αυτές τις δύο μάστιγες, οι οποίες πλήττουν την κοινωνία μας: τη φτώχεια και την ανεργία. Και ιδίως την ανεργία των νέων. Θεωρούσα και σαν πατέρας και σαν παππούς πια, αλλά κυρίως σαν καθηγητής που έζησα την αγωνία των φοιτητών, ότι η ανεργία των νέων στη σημερινή εποχή, κύριε Πρόεδρε, είναι η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την εξέλιξη του τόπου. Είναι εκείνη που διχάζει την κοινωνία γιατί οδηγεί στο συμπέρασμα ότι με δικά μας λάθη οι προηγούμενες γενιές δεν αφήνουμε τους νεότερους και δεν τους δίνουμε τη δυνατότητα να προσφέρουν αυτό που μπορούν. Και χωρίς τη συμβολή τους ο τόπος δεν μπορεί να βρει το μέλλον του. Στην ουσία δηλαδή, δεν αξιοποιεί ο λαός και το έθνος τις δυνατότητες των νέων ανθρώπων για να μπορέσουν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να αποδώσουν αυτά που μπορούν. Γι’αυτό θεωρώ την ανεργία των νέων ως τη μεγαλύτερη από τις δύο μάστιγες, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως.
Ο αγώνας ξέρω ότι θα είναι δύσκολος. Αλλά ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός όλων των πολιτικών δυνάμεων. Και πιστεύω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτή τη στιγμή πως ο αγώνας που δίνει η Ελλάδα για το λαό της δεν είναι μόνο για το λαό της, κύριε Πρόεδρε: είναι για την ίδια την Ευρώπη. Δίνοντας αυτόν τον αγώνα υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα. Επηρεάζει όλο τον πλανήτη, ολοένα και περισσότερο. Επηρεάζει την ίδια την Ευρώπη. Και δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια την οδηγεί σε βήματα προς τα πίσω σε σχέση με τους μεγάλους άξονες πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε και πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί.
Ξέρουμε όλοι ότι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το αέτωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το ελληνικό πνεύμα, είναι οι θεσμοί από την εποχή της Ρώμης, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί, είναι η χριστιανική διδασκαλία της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Αυτή είναι η Ευρώπη. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστούν. Οι οικονομικοί κανόνες και της Ευρώπης και της Ευρωζώνης ναι, πρέπει να εφαρμοστούν αλλά όταν συμβάλουν προς την κατεύθυνση των πυλώνων, πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε η Ευρώπη. Γι’ αυτό είπα ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο αγώνας της Ελλάδος είναι ταυτόχρονα αγώνας ενός λαού, για να μπορέσει να κρατήσει το μέλλον του, αλλά και ο αγώνας όλων των ευρωπαϊκών λαών για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τις αξίες της Ευρώπης».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.