ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Η Πολιτεία εμποδίζει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Η Πολιτεία εμποδίζει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη
Ψήφισμα που εξέδωσε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, μετά την τακτική γενική συνέλευση των μελών της, κάνει λόγο για όλο και περισσότερα νομοθετικά εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.Σε μια άλλη εξέλιξη, αντιπροσωπεία της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας επέδωσε στον υπουργό Δικαιοσύνης υπόμνημα με τις προτάσεις για την βελτίωση της ποινικής νομοθεσίας και την επιτάχυνση της Ποινικής Δικαιοσύνης.
Το ψήφισμα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών καταγράφει νομοθετικά μέτρα που εμποδίζουν την αποτελεσματική πρόσβαση Δικαιοσύνη, και επιπλέον προτείνει την λήψη επτά νομοθετικών μέτρων.
«Η νομοθετική πρακτική της θέσπισης ολοένα περισσότερων εμποδίων πρόσβασης των πολιτών στα δικαστήρια, καθώς και της συρρίκνωσης του δικαστικού ελέγχου, ιδίως επί διοικητικών πράξεων που επιβάλλουν οικονομικά βάρη, με σκοπό την "επιτάχυνση" και την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού, καθιστούν την προσφυγή στη δικαιοσύνη δυσχερή, αναποτελεσματική, και συχνά μάταιη» αναφέρει το ψήφισμα.
Κάνει επίσης λόγο για ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται σ τους δικαστές για μεγιστοποίηση της «ποσοτικής τους απόδοσης».
«Είναι απαραίτητη η εμπέδωση συνθηκών πραγματικής δικαστικής ανεξαρτησίας εντός των κόλπων της Δικαιοσύνης, που θα επιτρέψουν και θα εμπνεύσουν το δικαστή να επιτελέσει το δύσκολο έργο του. Οι πανταχόθεν ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στους δικαστές για κορύφωση της ποσοτικής τους απόδοσης πέραν των ανθρώπινων ορίων τους και των ορίων ασφαλείας του δικαιοδοτικού συστήματος, καθώς και η εγκαθίδρυση συνθηκών ιεραρχικής υποταγής των δικαστών, υποσκάπτουν ευθέως τη δικαστική λειτουργία»

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.