ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αυτοδιοίκηση

Π. Νίκας: «Το μείζον είναι η αποφυγή της πτώχευσης της χώρας»

nikas001Μετά την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία υποχρεώνονται οι Δήμοι να καταθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και αυτά να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική Κυβέρνηση για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σε δήλωση του σήμερα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μείζον θέμα στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι η αποφυγή της πτώχευσης της χώρας και όχι να κρατήσουν οι δήμοι τα αποθεματικά τους. Ο κ. Νίκας δήλωσε τα εξής:
«Ο Δήμος Καλαμάτας, ως νοικοκυρεμένος Δήμος – παρά το γεγονός ότι διαθέτει 2 εκατ. ευρώ το χρόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δηλαδή από τη δική του πλευρά έχει διασφαλίσει να μην τιμωρηθεί η χώρα με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη διαχείριση των απορριμμάτων – έχει ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή 14.334.227,71 ευρώ, ο Δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα . Πληρώνομε τιμολόγια προς προμηθευτές και εργολάβους του Απριλίου του 2015. Είμαστε ένας απολύτως αξιόπιστος Δήμος και φερέγγυος.
Τα 14.334.227,71 ευρώ, βεβαίως, θα πάνε στην Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία υπεγράφη. Προφανώς, δεν πρόκειται εμείς να δώσουμε καμία τέτοια εντολή και καμία εισήγηση δε θα υπάρξει προς το Δημοτικό Συμβούλιο, για να έχουν τα χρήματα αυτά αυτήν την πορεία. Είναι χρήματα του Καλαματιανού λαού, είναι χρήματα βεβαίως και του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό, όπως τα διαθέσιμα της ΔΕΥΑΚ (3,3 εκατ. ευρώ) ή οι δημοτικοί πόροι, είναι χρήματα των Καλαματιανών, γι’ αυτό και ο Δήμος δε θα κάνει καμία κίνηση προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Προφανώς, όμως, θα τα πάρουν τα χρήματα με κεντρικές εντολές».
ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ: Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Ο Π. Νίκας προσέθεσε τα ακόλουθα: «Επειδή ακούω διάφορες φωνές, διαφόρους αυτοδιοικητικούς να κραυγάζουν, που δε δικαιούνται οι περισσότεροι, το μείζον είναι η αποφυγή της πτώχευσης, της χρεοκοπίας της χώρας. Αν η χώρα χρεοκοπήσει και τυπικά, δεν έχει καμία αξία να έχει ο Δήμος μας κάποια χρήματα. Θα τα έχει καταναλώσει μέσα σε δύο – τρεις μήνες. Το ζήτημα είναι να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Γι’ αυτό, πρέπει να υπάρξει απ’ όλους μας υπομονή, αισιοδοξία και ελπίδα.
Και, επιτέλους, να αλλάξει κάποτε σ’ αυτόν τον τρόπο η νοοτροπία, ότι όσοι χρωστάνε είναι πάντα οι κερδισμένοι και όσοι – είτε απλοί πολίτες είτε οργανισμοί – έχουν κρατήσει κάποια χρήματα, έχουν δουλέψει με νοοτροπία νοικοκύρη για να ανταποκριθούν στις δύσκολες στιγμές, αυτοί να είναι πάντοτε οι χαμένοι.
«…ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ»
Διότι χαμένοι, από αυτή την απόφαση της Κυβέρνησης, δεν είναι οι Δήμοι που δεν ξέρουν πού χρωστούν και είναι αρκετοί. Και, μάλιστα, Δήμοι, οι οποίοι με κομματικές επιλογές παίζουν κεντρικό ρόλο στη δήθεν εκπροσώπηση των Δήμων. Εμάς δε μας εκπροσωπούν τέτοιοι Δήμαρχοι και τέτοιοι Δήμοι. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα διαθέσιμα των Δήμων, όπως τα δίνουμε εμείς σήμερα, μαζί με την ευχή η χώρα να μη χρεοκοπήσει, να μην πτωχεύσει, έστω και τυπικά, γιατί ουσιαστικά έχουμε χρεοκοπήσει».
ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ
Ο Δήμαρχος ζήτησε «να μας έχουν οι προμηθευτές και οι εργολάβοι εμπιστοσύνη, να έχουν εμπιστοσύνη στο Δήμο Καλαμάτας. Οι προμήθειες να συνεχισθούν κανονικά, οι εργολαβίες μας να συνεχισθούν – και θα συνεχισθούν – κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να επικρατήσει πανικός ή να κυριαρχήσουν ερωτήματα. Θα συνεχίσομε να είμαστε φερέγγυοι. Θα παραγγέλνομε υλικά και θα προωθούμε έργα σύμφωνα με τις δυνατότητες και την πληροφόρηση, την οποία έχομε.
Εύχομαι η χώρα να μην πάρει το δρόμο χωρίς επιστροφή και τα χρήματα αυτά, τα 14.334.000 ευρώ, που είναι καρπός οικονομίας και προβλέψεων απ’ όλο το μηχανισμό του Δήμου, να επιστρέψουν στην Καλαμάτα και γρήγορα.
Εμείς, όμως, που δίνομε τόσα πολλά, και τα δίνομε με ελπίδα και αισιοδοξία στην πατρίδα, διότι αν πτωχεύσει, η πατρίδα θα πτωχεύσει και δε θα πτωχεύσει κανένα κόμμα, θέλομε να επικρατήσει το νοικοκυριό και να υπάρξει και πληροφόρηση απ’ την πλευρά των Δήμων ποιος έχει διαθέσιμα και τι δίνει καθένας, για να μη βγαίνουν στις τηλεοράσεις και φωνάζουν και παριστάνουν τους Ηρακλείς της Αυτοδιοίκησης Δήμαρχοι καταχρεωμένοι και μάλιστα να παίζουν και ηγετικό ρόλο, με επιλογές κομματικών μηχανισμών».
Σχετικά με τη δέσμευση των χρημάτων των Δήμων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Π. Νίκας – απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το γεγονός ότι η νυν Κυβέρνηση ως αντιπολίτευση καταδίκαζε τη διενέργεια τέτοιων Πράξεων – τόνισε πως «προφανώς αυτοί που κάνουν κάποιες δηλώσεις και δεν τις τηρούν, έχουν πρόβλημα. Απ’ τη δική μου την πλευρά, προσπαθώ αυτά τα οποία λέω να τα κάνω πράξη. Ας τα πουν στη Βουλή των Ελλήνων αυτά. Δεν επικροτώ συμπεριφορές, οι οποίες τη μία μέρα λένε τα μεν και την άλλη μέρα λένε τα δε. Είναι όμως δουλειά άλλων να τα αναδείξουν αυτά, όχι δική μου».
«ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ»
Ο Π. Νίκας προσέθεσε τα εξής, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Από εδώ και πέρα, οι δρόμοι για την πατρίδα μας είναι δύο: ο ένας είναι να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ. Σε αυτό το δρόμο, έχουμε την ελπίδα τα 14 εκατ. να τα πάρουμε. Ο άλλος δρόμος, που απεύχομαι, είναι ο δρόμος της εξόδου από την ευρωζώνη και της τυπικής πτώχευσης. Τότε δεν πρόκειται να πάρουμε χρήματα, αλλά και να τα είχαμε αυτά και να μην μας τα έπαιρναν, άντε να είχαμε ανάσα για δυο μήνες… Είναι θέμα της πατρίδος να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ και πρέπει να κάνουμε όλοι προσπάθειες γι’ αυτό».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.