ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Με το «καλημέρα» χαλάει το κλίμα ο Σόιμπλε

«Να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, αποτέλεσμα δεν θα δείτε» δήλωσε προσερχομένος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας – Σε ανάλογο κλίμα και ο Ντάισελμπλουμ: «Υπάρχει έκτακτη ανάγκη για την Ελλάδα, όχι για το Eurogroup» – Δεν έκανε δηλώσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης
soimpleΜε το «καλημέρα» χαλάει το κλίμα της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο Eurogroup: «Να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, γιατί αποτέλεσμα σήμερα εδώ δεν πρόκειται να δείτε»!
Περιμένω να δω την αναφορά των Θεσμών, αλλά είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα, πρόσθεσε ο κύριος Σόιμπλε, που ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα και συμφωνία για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους μας να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά περισσότερο για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σήμερα από τη Ρίγα της Λετονίας, προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι σήμερα θα γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και αναμένει από τους εκπροσώπους των θεσμών να ακούσει τί έχουν να πουν. «Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος», ανέφερε και πρόσθεσε: «Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω θετικά νέα, αλλά θέλω σήμερα να ακούσω περισσότερα».
Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν πριν το Eurogroup λάβει αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι έχει συνομιλήσει με εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα, καθώς και με την ελληνική πλευρά και διαπιστώνει ότι υπάρχει «μεγάλη αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προθεσμία που όρισε το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, για τα τέλη Απριλίου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Η προθεσμία για το τέλος του Απριλίου δεν έχει ακόμα λήξει». Πάντως, πρόσθεσε, είναι πιο σημαντική η τήρηση της προθεσμίας για την ελληνική πλευρά, παρά για το Eurogroup, υπό την έννοια ότι η επίτευξη συμφωνίας επείγει περισσότερο για την ελληνική πλευρά.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσήλθε στη συνεδρίαση το πρωί της Παρασκευής χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Το παρασκήνιο του «πιο κρίσιμου» Eurogroup
Σε τεντωμένο σχοινί για τουλάχιστον μισό μήνα ακόμη θα σχοινοβατεί η χώρα, όσο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η «ενδιάμεση συμφωνία» που αναμένει σύντομα, όπως είπε χθες, ο πρωθυπουργός.
Στην κυβέρνηση εκφράζουν πλέον αισιοδοξία πως θα επέλθει τελικώς μία πολιτική συμφωνία μέσα στον Μάιο ή πριν τον Ιούνιο. Σε αυτό συντείνουν και οι δηλώσεις Μέρκελ από τις Βρυξέλες χθες, ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να ξεμείνει από μετρητά. Η προσδοκία ότι οι δόσεις θα έρχονται έστω και με το σταγονόμετρο στη χώρα, επισκιάζει μεν το θεωρούμενο μέχρι πριν λίγες μέρες ως «πιο κρίσιμο» Eurogroup, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι δεν δικαιολογείται εφησυχασμός.
Κανείς στο οικονομικό επιτελείο δεν αναμένει «λευκό καπνό» από το σημερινό Eurogroup στη Λετονία, ίσως ούτε καν ρητή αναφορά ή κοινή ανακοίνωση για την Ελλάδα. Θεωρούν βέβαιο όμως πως θα υπάρξει και νέο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, ίσως και μέσα στον Απρίλιο -ή πάντως πριν την 11η Μαΐου που είναι το επόμενο προγραμματισμένο.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι σύντομα μπορεί να ακουστεί η… μαγική φράση «ενδιάμεση συμφωνία», που θα οδηγήσει σε αποδέσμευση δόσεων της βοήθειας προς τη χώρα μας.
Τέσσερα «αγκάθια»
Αυτό που δεν λέει όμως κανείς στο υπουργείο Οικονομικών είναι αν η συντήρηση «στα μηχανήματα» του Δημοσίου είναι εγγυημένη. Περιμένουν μετά τις δηλώσεις Μέρκελ να δουν αν θα υπάρξει και κάποια αλλαγή στάσης εκ μέρους των Θεσμών. Η έως τώρα τεχνική διαπραγμάτευση, όπως φάνηκε στο Παρίσι, έχει εξαντλήσει τα όριά της. «Αν γίνονται μυστικές συναντήσεις εκπροσώπων των Θεσμών για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα, αυτό είναι καλό, μήπως και συννενοηθούν μεταξύ τους και τηρήσουν μία κοινή στάση στις διαπραγματεύσεις, που καθυστερούν κυρίως λόγω των διαφωνιών μεταξύ τους».
Άλλοι πιο λίγο, άλλοι πιο πολύ, οι εκπρόσωποι των Θεσμών επιμένουν πάντως ως σήμερα για αλλαγές στο Ασφαλιστικό και μείωση της κατώτατης σύνταξης, αλλαγές στα εργασιακά και κατάργηση συμβάσεων, ιδιωτικοποιήσεις και αυξήσεις ΦΠΑ.
Κατά πόσον μπορεί να αλλάξει η στάση των Θεσμών; Αυτό μένει να φανεί και από σήμερα κιόλας. Σύγκλιση υπάρχει ίσως στο θέμα της (μη) αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ.
Μέχρι χθές πάντως, λίγο πριν διαρρεύσουν πληροφορίες για τις μυστικές διαβουλεύσεις των Θεσμών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίργκι Κατάινεν που επισκέπετεται τη χώρα μας –και αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου- εξέπεμπε εντελώς διαφορετικά μηνύματα: «Ελπίζω στο Eurogroup η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων» έλεγε (χωρίς να… το πολυπιστεύει) σε συνέντευξη Τύπου ο κύριος Κατάινεν. «Δεν μπορεί μόνη της η Ευρωπαϊκή Ένωση να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδος. Χρειάζεται εθνική προσπάθεια. Πρέπει να επιστρέψουμε τη χώρα εκεί που ήμασταν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Πριν λίγους μήνες επέστρεφε η Ανάπτυξη. Κάτι άλλαζε. Έρχονταν επενδυτές στο γραφείο μου και έλεγαν πως “κάτι γίνεται” στην Ελλάδα. Κανείς δεν θα επενδύσει όμως αν υπάρχει αβεβαιότητα για το αύριο, χωρίς σταθερό φορολογικό σύστημα κλπ. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Ο κόσμος έχει χάσει τις δουλειές του, τις ελπίδες του, αλλά πρέπει τα προβλήματα να ιαθούν. Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία τα κατάφεραν και έχουν επανέλθει. Στην Ελλάδα, τα εσωτερικά ζητήματα προκαλούν συνεχώς αβεβαιότητα» τόνιζε ο κύριος Κατάινεν.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.