ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Με νομοσχέδιο για την ΕΡΤ μπαίνουν τίτλοι τέλους στην πιο μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου μετά την Μεταπολίτευση

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣΚατά την συζήτηση του με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν. 2190/1920» ο Θανάσης Πετράκος (Βουλευτής Μεσσηνίας & Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος) του ΣΥΡΙΖΑ στην ολομέλεια μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Θέλω, λοιπόν, να απαντήσω στη Νέα Δημοκρατία, επειδή υπήρξε και προσωπική πρόκληση. Εμείς ούτε ξεπουλάμε ούτε πουλάμε. Δεν το έχει ακούσει ο κ. Βορίδης; Θα το επαναλάβουμε ότι έχουν σταματήσει οι ιδιωτικοποιήσεις και του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ. Όσο και να χτυπιούνται οι δανειστές, δεν πρόκειται να ξεπουληθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας της χώρας.
Δεύτερον, ακούσαμε πολλά ανέκδοτα. Τα ανέκδοτα αυτά, όμως, για να τα λέει κάποιος πρέπει να έχει μεγάλο θράσος και φαίνεται ότι έχουν οι συνάδελφοι. Ακούσαμε χθες μαθήματα ανεξαρτησίας και πλουραλισμού από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε μετατρέψει οποιαδήποτε δημόσια επιχείρηση σε άντρο κομματοκρατίας.
Ακούσαμε, όμως, σήμερα το μεγαλύτερο ανέκδοτο από τον κ. Βορίδη, ότι είναι προοδευτικό που έκλεισε η ΕΡΤ και ότι εμείς που θα την επαναφέρουμε είμαστε αναχρόνισες είπε: «Μα, τι συζητάτε τώρα; Αυτό είναι το πρόβλημα; Η ψηφιακή πλατφόρμα;». Με τη μόνη διαφορά ότι ο κ. Βορίδης ως Υπουργός της προηγούμενης συγκυβέρνησης του κ. Παπαδήμου θα πρέπει να θυμάται –και θα το καταθέσω στα Πρακτικά- ότι ο τότε Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είχε παραγγείλει μια έρευνα στην εταιρεία ANALYSYS MASON -που παρουσιάστηκε μάλιστα και σε συνέδριο στις 29 Μαρτίου 2012- η οποία λέει, συμπερασματικά, ότι το κράτος έπρεπε να πάρει 715 εκατομμύρια ευρώ.
Το κράτος, όμως, στη συνέχεια, αφού έκλεισαν την ΕΡΤ, πήρε 18,39 εκατομμύρια. Το συμπέρασμα, λοιπόν –για τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας- ότι εδώ πρόκειται περί πολύ σοβαρού ζητήματος. Υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη του ελληνικού Δημοσίου περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το προοδευτικό ή είναι σοβαρότατο θέμα, για το οποίο είναι υπόλογη η κυβέρνηση Σαμαρά η οποία έκοψε μισθούς και συντάξεις και χάρισε 700 εκατομμύρια στους φίλους της τους καναλάρχες από την άλλη;
Καταθέτω στα Πρακτικά την έρευνα η οποία έχει παρουσιαστεί σε συνέδριο, επαναλαμβάνω, στις 29 Μαρτίου 2012 και εξ αυτού προκύπτουν αυτά. Για να συνεννοούμαστε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πετράκος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ξεκάθαρο -και πρέπει να το παραδεχθείτε και να αφήσετε αυτά τα παραμύθια περί προοδευτικών και αναχρονισμών- έγινε για δύο λόγους:
Πρώτον, γιατί ο κ. Σαμαράς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ένα μέσο το οποίο επειδή ήταν αυτός Κυβέρνηση το θεωρούσε δικό του μπορούσε να λέει πού και πού και καμία αντίθετη άποψη. Πού και πού! Το ότι υπήρχε, δηλαδή, ένα κανάλι, το οποίο δεν λιβάνιζε από το πρωί μέχρι το βράδυ την Κυβέρνηση, αλλά και σε ένα ποσοστό 10% είχε και μια αντικειμενικότητα και σε τελευταία ανάλυση ήταν λίγο αντικειμενικότερο από τα ιδιωτικά κανάλια. Δεν μπορούσε αυτό να το αντέξει.
Δεύτερον, γιατί ήθελε να εξυπηρετήσει με αυτό που είπα τα συμφέροντα των ιδιωτών καναλαρχών. Αυτό αποκρύπτεται. Το «δώρο» όπως είπα –και το επαναλαμβάνω για να εμπεδωθεί στους συναδέλφους, ας λείπουν- προς τους καναλάρχες, με βάση την έρευνα που ανέφερα πριν, ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια από τις συχνότητες.
Στη Μεσσηνία, την πατρίδα μου, η ακραία αυτή αντιδημοκρατική ενέργεια απέκτησε ακόμα πιο αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Όταν ήρθε ο κ. Σαμαράς στο Ναύπλιο για το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, έπρεπε να κλείσουν οι ραδιοφωνίες σε όλους τους νομούς. Τότε ανέλαβαν παρακρατικά στην ουσία στοιχεία -που κάποιοι αυτοαποκαλούνταν και φίλοι του κ. Σαμαρά. Λειτούργησαν παρακρατικά, παρέκαμψαν την τοπική Εισαγγελία, την τοπική Αστυνομία, εισέβαλαν στους χώρους στους οποίους βρίσκονταν τα μηχανήματα και έκλεισαν την τοπική Ελληνική Ραδιοφωνία, η οποία εξέπεμπε με τους εργαζομένους, αλλά συγχρόνως έκλεισαν και τη NOVA και έγινε το «έλα να δεις!». Έχω καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά για όλα αυτά.
Επίσης, η Κυβέρνηση ισχυριζόταν –ήταν η «δεύτερη γραμμή άμυνας»- ότι έκλεισε την ΕΡΤ γιατί ήταν άντρο της διαφθοράς και της διαπλοκής. Δεν έχει απαντήσει, όμως, ακόμα η Νέα Δημοκρατία στην επιστολή του πρώην διευθυντή ειδήσεων της ΕΡΤ προς τον πρώην Πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά, ο οποίος –να το θυμίσουμε- έγραφε: «Υποθέτω ότι αναφέρεστε, κύριε Σαμαρά, σε εκείνους που εσείς βολέψατε ο ίδιος, είτε συνοδοιπόροι σας και εταίροι σας στην κυβέρνηση. Αναφέρεστε προφανώς σε τριάντα αργόμισθους, στην πλειοψηφία τους ειδικούς συμβούλους και στο προσωπικό των ειδικών θέσεων που διορίσατε στην ΕΡΤ από την πρώτη κιόλας ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων σας.
Υποθέτω ότι αναφέρεστε –λέει ο κ. Κογιάννης- στον κουμπάρο σας κ. Α., τον οποίο διορίσατε με αποδοχές 3.500 ευρώ το μήνα.
Υποθέτω ότι αναφέρεστε στον κουμπάρο του διευθυντή του Γραφείου Τύπου σας, του κ. Μουρούτη, ο οποίος λαμβάνει επίσης 3.500 ευρώ το μήνα.
Υποθέτω ότι αναφέρεστε ακόμα στη συντοπίτισσα του Υπουργού σας του κυρίου τάδε, αρμόδια για τον Τύπο κ. Μ.Ρ., που αμείβεται με 3.000 ευρώ το μήνα.
Επίσης, για την κακοδιαχείριση φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στο 1.000.000 ευρώ το χρόνο που κόστιζε η εκπομπή “Μεσογείων 136” για να βρει βήμα έκφρασης η κ. Α.Σ., συγγενής πρώην στελέχους της Νέας Δημοκρατίας».
Αυτή είναι η απάντηση η οποία έχει δοθεί και η οποία δεν έχει ανταπαντηθεί από τη Νέα Δημοκρατία.
Το κλείσιμο, βέβαια, της ΕΡΤ αποτέλεσε το έναυσμα και για επιθέσεις σε άλλα δημόσια αγαθά και κοινωνικό κράτος. Μετά το «μαύρο» της ΕΡΤ ακολούθησε διαθεσιμότητα δύο χιλιάδων εκπαιδευτικών και η υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης προς όφελος πάλι των ιδιωτών σχολαρχών, η διάλυση του συστήματος υγείας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.