ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Τσίπρας: Δεν θα αποδεχτούμε εξευτελιστικούς όρους


Τονίζοντας ότι οι πολίτες στην πλειονότητά τους επιζητούν μια βιώσιμη λύση και όχι μία ακόμα συμφωνία, ότι ο λαός αντιλαμβάνεται ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τα δικά της συμφέροντα και γι' αυτό στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. «Βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος μιας επίπονης περιόδου για την ελληνική οικονομία», είπε.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα «αγκάθια» του ΦΠΑ και των εργασιακών, για τα οποία υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση από την πλευρά των εταίρων, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποχωρήσει η ελληνική πλευρά ούτε σε ακρότητες ούτε σε παράλογες απαιτήσεις. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό μέσα από νέες αναλογιστικές μελέτες και όχι «με όρους εξαναγκασμού και περικοπών», ενώ επεσήμανε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ευθύνονται για την καταστροφή του, οι ίδιες που τώρα «κουνάνε το δάχτυλο στην κυβέρνηση».
Ακολούθως, αναφέρθηκε και πάλι στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι νέα μέτρα. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε όρους εξευτελιστικούς για την παράταξη και τον λαό. Πρέπει να περάσουμε τον κάβο με έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με χαμηλά πλεονάσματα, αναδιανομή και αναδιάρθρωση του χρέους», τόνισε.
«Δεν πρόκειται λοιπόν να ανεχτούμε και να αφήσουμε στο απυρόβλητο όσους εξακολουθούν να παίζουν με τη φωτιά, όλους όσοι ποντάρουν στην αποτυχία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσοι εξωθούν τα πράγματα σε ρήξη. Όσοι κάθε φορά που γίνονται βήματα διακινούν σενάρια εξόδου ταπείνωσης της Ελλάδας και κρίσης», επεσήμανε, φωτογραφίζοντας αξιωματούχους που συνεχώς εμφανίζουν το σενάριο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
«Τα διακινούν κατ' ιδίαν, δήθεν εμπιστευτικά, και αμέσως μετά δημοσίως. Θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα. Αυτές τις τελευταίες μέρες πριν την συμφωνία, όσοι μπορούν να συμβάλλουν, ας το κάνουν. Όσοι δεν το επιθυμούν, ας σιωπήσουν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Ακολούθως, επεσήμανε ότι οι κύριοι αντίπαλοι της χώρας μας βρίσκονται εντός των ελληνικών τειχών: «Υπάρχει το λόμπι των εγχώριων δυνάμεων που ευνοήθηκε την τελευταία 25ετία», τόνισε.
«Άρα, εκτός από τη διαπραγμάτευση με τους έξω, υπάρχει και ένας παράλληλος, ομόκεντρος αν θέλετε αγώνας. Ένας αγώνας που ίσως αποδειχτεί πιο κρίσιμος από τον πρώτο. Γιατί εκεί τελικά θα κριθεί τόσο η νέα κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα κριθεί η επιτυχία ή αποτυχία της, πρώτης ιστορικά, αριστερής κυβέρνησης για χώρα του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτός ο αγώνας, ας είμαστε ειλικρινείς, έχει να κάνει με την προσπάθεια για την αντιστροφή της πορείας πολλών ετών. Έχει να κάνει με την προώθηση ενός ριζικά διαφορετικού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου, που θα βασίζεται στην αναδιανομή του πλούτου, στην προώθηση της ισότητας, στην αλληλεγγύη, στο σεβασμό της δημόσιας περιουσίας, στην στήριξη των κοινών αγαθών, στην στήριξη της μισθωτής εργασίας, στο σεβασμό του περιβάλλοντος», επεσήμανε.
«Έχουμε πολλά να κάνουμε. Αυτό που απαιτείται από τη δική μας πλευρά είναι συνευθύνη, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και πάνω από όλα εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας. Να μην ξεχνάμε ότι ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύτηκε την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Το μεγάλο στοίχημα της παράταξης μας και του λαού μας, το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης. Έχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση να το κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
ΝΔ: ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΤΟΥ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ!
Δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Κ. Καραγκούνη: «Μιλάει ακόμα για διαπραγμάτευση, χαρά στο κουράγιο του! Κατά τα άλλα προσπαθεί να καλοπιάσει τους δικούς του εν όψει των όσων έρχονται», ανέφερε.
«Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις πρώτες 100 ημέρες στην κυβέρνηση, αλλά δεν είπε ούτε μία κουβέντα για τα τόσα ψέματα που τώρα πια αποκαλύφθηκαν. Μιλάει ακόμα για διαπραγμάτευση, χαρά στο κουράγιο του!  Κατά τα άλλα προσπαθεί να καλοπιάσει τους δικούς του εν όψει των όσων έρχονται», ήταν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΝΔ.
ΠΟΤΑΜΙ: ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας, αντί να ενημερώσει τη Βουλή, έσπευσε να απολογηθεί στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά η πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού μετά την επιστροφή του από ιδιαίτερα κρίσιμες συνομιλίες για το μέλλον της χώρας δεν είναι να ενημερώσει τη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα,τον ελληνικό λαό αλλά να απολογηθεί στις συνιστώσες του κόμματός του. Όλη η κοινωνία περιμένει μια απάντηση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του διαδικασίες. Εκεί λοιπόν προσέτρεξε ο κ. Τσίπρας να δώσει λόγο για τις κινήσεις και τις επιλογές του. Από την ομιλία του είναι σαφές ότι η μεγαλύτερη έγνοια του είναι οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του κόμματος του και πώς θα διαπραγματευθεί με την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για συμφωνία εντός των ημερών. Δεν εξήγησε όμως ποια θα είναι αυτή η συμφωνία. Αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές, σε επανάληψη κενών συνθημάτων και σε ευχολόγια. Το μόνο σαφές ήταν ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του 'εδώ και τώρα' μετατέθηκαν κι επισήμως σε ορίζοντα τετραετίας».
ΚΚΕ: ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας σχολίασε τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση, κάνοντας λόγο και για νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται από άλλους δρόμους.
«Η λογική αυτών των στελεχών είναι η άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος. Με άλλα μέτρα και από άλλους δρόμους πάλι θα υποφέρει ο λαός. Είναι διαφορετική -μέρα με τη νύχτα-  αυτή που λέει το ΚΚΕ» τόνισε ο Δ.Κουτσούμπας για την πρόταση του κόμματός του.
«Εμείς λέμε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, αλλά όμως την ίδια στιγμή, κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγει ο λαός μας, μονομερή διαγραφή του χρέους», επεσήμανε.

ΠαΣοΚ: Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ
Από το Γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για την ομιλία του κ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:
Μετά τα αμήχανα χαμόγελα, τους χαριεντισμούς και τα γλειψίματα στην κα Μέρκελ που ανέδειξαν στη Ρίγα το αδιέξοδο της δήθεν εξωτερικής διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας πήγε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του για να πει ότι το κρίσιμο για αυτόν δεν είναι το συμφέρον της χώρας, αλλά ο έλεγχος των εσωκομματικών του συσχετισμών και η νομή της εξουσίας.
Ο ελληνικός λαός, που αγωνιά για την πορεία της χώρας, δεν έμαθε σήμερα  τίποτα υπεύθυνο και συγκεκριμένο από τον κ. Τσίπρα που αδυνατεί να αρθεί στο ύψος της ευθύνης του αξιώματός του.
Τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες; Θα υπάρξει ή όχι συμφωνία; Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ, με το ασφαλιστικό, με τις τράπεζες, με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας πριν και κυρίως μετά την 30η Ιουνίου, με το μνημόνιο τρία; Καμία συγκεκριμένη και υπεύθυνη απάντηση δεν έδωσε σήμερα ο κ. Τσίπρας.
Αρνούμενος ρητορικά νέα υφεσιακά μέτρα, οδήγησε τους τελευταίους τέσσερις μήνες τη χώρα πίσω στην ύφεση. Διεκδικώντας ρητορικά μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, οδήγησε τη χώρα πίσω στα πρωτογενή ελλείμματα.

Ευρισκόμενος ο κ. Τσίπρας σε απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο, αντί να ζητήσει εθνική συστράτευση, αφηγείται και πάλι δήθεν συνωμοσίες, κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς και αντί να αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες απευθύνει ώμους εκβιασμούς στα ΜΜΕ, κυρίως στους εργαζόμενους σε αυτά. Όχι στο όνομα της πολυφωνίας και της διαφάνειας, αλλά συγκεκριμένων συμφερόντων με τα οποία εφάπτεται και τα οποία αναμένουν την μετεκλογική ανταπόδοση.
Τέλος, ενώ θεμελιώδης υποχρέωσή του είναι να ζητήσει την εφαρμογή των  δεσμεύσεων του Eurogroup του 2012 για περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές στο δημόσιο χρέος, αλλαγές που είναι παρακολούθημα και συνέχεια του PSI, επανέλαβε τις χυδαίες συκοφαντίες του κατά του PSI, δηλαδή κατά του μεγαλύτερου κουρέματος χρέους στη διεθνή οικονομική ιστορία που συνοδεύεται και από τη ριζικότερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ.
Όταν ο κ. Τσίπρας κουρέψει  έστω ένα ευρώ από το δημόσιο χρέος, θα αποκτήσει δικαίωμα να ασκεί κριτική. Έως τότε, ας σεβαστεί αυτό που έγινε και είναι η βάση της εθνικής επιχειρηματολογίας για πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές.
Αν δεν του αρέσει η υπεύθυνη αυτή γραμμή,  ας εμπιστευθεί την υπόθεση του χρέους στην επιτροπή της κας Κωνσταντοπούλου. Ας διαλέξει επιτέλους. Και να θυμάται ότι θα απολογηθεί για την επιλογή του.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.