ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαξιφισμοί Τσιρώνη –Τατούλη για την διαχείριση των απορριμμάτων

pp71Διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη και ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης, με αφορμή τη διαχείριση των απορριμμάτων στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Τσιρώνη στην Τρίπολη όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και με τους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε : «Δεν μιλάμε για χώρους, μιλάμε για καινούρια μέθοδο. Και ξεκινάμε από τον Δήμο, επειδή τα σκουπίδια πρώτα απ’ όλα ξεκινάνε από τον πολίτη. Άρα, το βασικό κύτταρο είναι ο Δήμος. Μπορεί να κάνει προγραμματικές συμβάσεις. Αν το κάνει με δημόσιο έργο, ας το κάνει με δημόσιο έργο. Αλλά δεν είμαστε εμείς ως υπουργείο που θα υποδείξουμε στους Δήμους αν θα το κάνει με τον άλφα ή με τον βήτα τρόπο».
Στην ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να ακυρώσει το έργο της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και για το από πού θα βρει τα χρήματα ώστε να κάνει τον δικό της σχεδιασμό, απάντησε:
«Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να καταργούμε έργα. Από εκεί και πέρα, αν θέλετε την κριτική μου πάνω στον περιφερειακό σχεδιασμό, είναι ότι η ποσότητα απορριμμάτων που θα παραλαμβάνεται από αυτά τα τρία σημεία είναι υπερβολικά μεγάλη. Για 27 χρόνια, θα δίνουν 150.000 τόνους απορρίμματα οι πολίτες; Κατά τη γνώμη μου, είναι πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα, εμείς θέλουμε τα απορρίμματα αυτά να είναι πολύ-πολύ λιγότερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, και όχι μέσα στα επόμενα 27. Θέλουμε τις δομές σε επίπεδο πολίτη, θέλουμε δομές χαμηλού κόστους. Το υπόλειμμα που καταλήγει στον πράσινο κάδο, είναι προφανές ότι δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να έρθει ο ΦΟΔΣΑ, να κάνει συνεργασία με την Περιφέρεια και να φτιάξουν τα τρία σημεία όπου κρίνουν. Ο σχεδιασμός δεν απαιτεί πολλά έργα ή πολλά χρήματα. Για αυτά τα έργα έχουμε την τεχνογνωσία. Το θέμα είναι οι στόχοι. Εάν τα 400 κιλά γίνουν 50 θα λυθεί το πρόβλημα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δήλωση του κ. Βούτση στην εκπομπή της Έλλης Στάη την Τετάρτη 27 Μαΐου, ότι θα ακυρώσει τον σχεδιασμό της Περιφέρειας. ο δημοσιογράφος ρώτησε αν ο κ. Τσιρώνης συμφωνεί με τον κ. Βούτση, για να λάβει την απάντηση , «το δικό μου υπουργείο δεν είναι υπερκείμενος οργανισμός των Δήμων και της Περιφέρειας, ενώ του κ. Βούτση είναι», είπε ο κ. Τσιρώνης.
Πέτρος Τατούλης «Κανείς δεν μπορεί να πειράξει το έργο της Περιφέρειας»
«Να μη διανοηθεί κανείς να πειράξει το έργο της Περιφέρειας» τόνισε ρητά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και πρόσθεσε εμφατικά «ανεξάρτητα από το τι λέει η Κυβέρνηση εμείς θα υλοποιήσουμε το έργο μας».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε επίσης ότι ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας και όχι της Κυβέρνησης, αφού αυτή έχει, βάσει νόμου, την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού και υπογράμμισε ότι «καμία περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορεί να υλοποιηθεί στη χώρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας».
Ο κ. Τατούλης, αφού παρουσίασε το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στον κ. Υπουργό, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έχει χαρακτηρίσει πρότυπο περιβαλλοντικό έργο και ότι έχουν εξασφαλιστεί 65 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το κόστος στον πολίτη.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε ακόμη το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας πρωτοποριακό και πιλοτικό μοντέλο και ενημέρωσε τον κ. Υπουργό ότι η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα χρηματοδοτηθεί κανένα έργο αμιγούς δημόσιου χαρακτήρα.
Αναφορικά με το θέμα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια ανέλαβε την ευθύνη μετά την αδυναμία των Δήμων και ότι υπάρχει πλέον ανάδοχος, αλλά και ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 γιατί «σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα που θα έχουν δαπανηθεί, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ένταξης του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο».
«Βγήκαμε μπροστά και στηρίξαμε την Κυβέρνηση σε δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης» τόνισε ακόμη ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, «δεν θα ανεχθούμε ωστόσο σε καμία περίπτωση την παραβίαση της θεσμικής μας αυτονομίας και του συντάγματος, απ’ όσους επιχειρήσουν να ισοπεδώσουν τη θεσμική ταυτότητα της Περιφέρειας».
«Αν επιχειρήσουν να σταματήσουν το έργο μας θα δημιουργηθούν τεράστια πολιτικά ζητήματα και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στη συνεργασία μας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και κατέθεσε τη σύσσωμη αντίθεση της περιφερειακής αρχής σε τέτοιες πρακτικές.
Ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι τους 150.000 τόνους θα κληθεί να τους πληρώσει ο πολίτης με τον περιφερειακό σχεδιασμό. «Εσείς θα μεταφέρετε μια παράβαση καθήκοντος στο σύνολο των ανθρώπων. Διαφωνώ ριζικά να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος», είπε, αναφερόμενος στην πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη περί ευθυνών στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο κ. Τατούλης με τη σειρά του δήλωσε: «Συμμετείχαμε σε όλους τους προηγούμενους σχεδιασμούς, και σας λέω από θέση ευθύνης ότι είναι αιθεροβάμονες και θεωρητικές προσεγγίσεις αυτές που μας παρουσιάζετε εδώ. Σταματήστε αυτό το θέμα περί των εγγυημένων ποσοτήτων. Σεβαστείτε τον σχεδιασμό και τη μελέτη που έχουμε κάνει. Προβλέπουμε ανακύκλωση πάνω από το 70%. Για τους 150.000 τόνους μιλάτε με μια θεωρητική προσέγγιση».
Και συνέχισε: «Δεν μπορείτε να πειράξετε το σχέδιό μας, το κράτος έχει συνέχεια, οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν. Με τι χρήματα θα κάνετε σχεδιασμό; Εδώ δεν έχει 9.000 ευρώ το υπουργείο Παιδείας για να στείλει τους συμμετέχοντες στη μαθητική Ολυμπιάδα».
Τότε, ο κ. Τσιρώνης αντέδρασε, υψώνοντας τον τόνο της φωνή του: «Υπερβαίνει το όριο της φιλοξενίας ο τρόπος που μας μιλάτε. Δεν μπορείτε εσείς να είστε πάντοτε τιμητής και πάντοτε έξω από την ευθύνη. Αν με λέτε αιθεροβάμονα, κι εγώ σας αποκαλώ υπεύθυνο. Η πολιτική που υπηρετείτε, έβαλε σε κίνδυνο τη χώρα μας για δεκαετίες. Οι ευθύνες οι δικές σας είναι βαρύτατες. Αντί να κάνετε κριτική, τουλάχιστον πείτε πρώτα συγγνώμη, ελληνικέ λαέ. Αιώνες μπροστά ο σχεδιασμός σας; Τα σκουπίδια του Δήμου σας δείχνουν σε τι κατάσταση είστε».
«Δεν είναι δυνατόν να έρχομαι σε μια Περιφέρεια και να ακούω για Σοβιετία και ότι είμαστε αιθεροβάμονες.»
Share on Google Plus

About greekmme

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου