ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

21o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από 17 έως 24 Ιουλίου

festibal xorou7Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάταςθα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου, αναδεικνύοντας ξεχωριστές πτυχές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς χορευτικής δημιουργίας, του διαλόγου για τις παραστατικές τέχνες, την εξειδικευμένη εκπαίδευση, αλλά προσφέροντας και την απόλαυση του χορού που αφορά όλους –επαγγελματίες, σπουδαστές, ερασιτέχνες και κοινό.
To Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα, διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ.), με Καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου. Το ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ. είναι τομέας της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας.
Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, εδώ και είκοσι ένα χρόνια, συμβάλλει αδιάλειπτα στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου και είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό φεστιβάλ. Επίτευγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης, έχει χαρακτηριστεί πρότυπο και έχει επαινεθεί επανειλημμένως για την παραδειγματική λειτουργία του και τη σταθερή πορεία του, προσηλωμένο στις αρχές και τους στόχους που έχει θέσει.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια δεν θα μπορούσαν να μην έχουν επηρεάσει και το Φεστιβάλ Χορού. Ωστόσο το Φεστιβάλ επιδιώκει πάντα στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων να διατηρεί το υψηλό καλλιτεχνικό του επίπεδο, να φέρνει σε επικοινωνία το κοινό με τις τελευταίες εξελίξεις του σύγχρονου χορού αλλά και ναδιαμορφώνει μια σαφή πρόταση σε σχέση με τους πιο σύγχρονους προβληματισμούς της παγκόσμιας κοινότητας του χορού.
Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Το πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Χορού δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους νέους και αναδυόμενους καλλιτέχνες, που άλλωστε σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουν και διαμόρφωναν πάντα τη σύγχρονη ματιά του. Οι ξένες παραστάσεις εκπροσωπούν τρεις διαφορετικές ηπείρους, την Ευρώπη (Igor and Moreno), την Αφρική (Dada Masilo) και την Ασία (Wen-Chi Su), απ’ όπου δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να βλέπουμε δείγματα σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Δεν είναι βέβαια μόνο η καταγωγή των παραστάσεων που έπαιξε ρόλο στην επιλογή τους, αλλά και η σύγχρονη ματιά και ο ιδιαίτερος προβληματισμός των καλλιτεχνών. Επιπλέον, σημαντική είναι και η συμμετοχή του Φεστιβάλ σε διεθνή κανάλια επικοινωνίας του σύγχρονου χορού, όπως το δίκτυο Aerowaves, στο οποίο το Φεστιβάλ συμμετέχει 20 χρόνια τώρα, και σε άλλα δίκτυα, μέσα από τα οποία αναδεικνύονται ξεχωριστοί νέοι χορογράφοι και ενδιαφέροντα έργα.
Όσον αφορά στην ελληνική παραγωγή, στόχος του Φεστιβάλ ήταν και είναι ηανάδειξη του ελληνικού σύγχρονου χορού, με τις ιδιαιτερότητες και τη δυναμική του, η προβολή των ελλήνων χορογράφων και η δημιουργία ενόςδιαύλου επικοινωνίας της εγχώριας σκηνής με τη διεθνή. Φέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή της Ελλάδας, που χαρακτηρίζεται από πολυμορφία, αμεσότητα έκφρασης και το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό στίγμα των δημιουργών της. Οι τέσσερις έλληνες δημιουργοί που φιλοξενούνται στο πρόγραμμα, η Λίντα Καπετανέα, η Μέντη Μέγα, η Μαριέλα Νέστορα και ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, ο καθένας με το προσωπικό του στίγμα, διατυπώνουν τη δική τους καλλιτεχνική πρόταση στο πλαίσιο του σύγχρονου ελληνικού χορού.
Το Φεστιβάλ Χορού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη της Καλαμάτας και με την πολιτιστική ζωή της που τα τελευταία χρόνια ανθίζει σε κάθε επίπεδο. Οι συνεργασίες που επιδιώκει με άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή την άνθηση και επισφραγίζουν την κοινή προσπάθεια για την πολιτιστική ανάπτυξή της.
Φέτος, καταρχήν, συνεργάζεται με δύο ανεξάρτητους πολιτιστικούς φορείς που εκπροσωπούν την έβδομη τέχνη: τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και το Φεστιβάλ Μηδέν. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ Χορού εντάσσει στο πρόγραμμά του προβολές, ωστόσο αυτή τη φορά επιλέγει να προβάλει τόσο την κοινή κληρονομιά κινηματογράφου και χορού μέσω της συνεργασίας με τηFilmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, όσο και τις κοινές αναζητήσεις του σύγχρονου χορού με την τέχνη εκείνη που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, μέσω της συνεργασίας με το Φεστιβάλ Μηδέν.
Επιπλέον, θα ανακοινωθούν λίγο αργότερα, μια σειρά ακόμη συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς της πόλης που εντάσσονται στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
Όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους της Καλαμάτας χωρίς εισιτήριο και το Φεστιβάλ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή του χορού και της τέχνης.
Στο ίδιο πλαίσιο μιας μεγάλης γιορτής που αφορά ολόκληρη την πόλη, ηΜαριέλα Νέστορα, παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, θα διδάξει ένα χορογραφικό εργαστήρι με τίτλο 360o, το οποίο θα διερευνήσει την κίνηση, το χορό και την περφόρμανς στον δημόσιο χώρο. Μέσα από το εργαστήρι θα δημιουργηθεί μια παράσταση-εμπειρία, που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία μέρα με τη συμμετοχή του κοινού σε έναν ανοιχτό χώρο της πόλης. Αυτή είναι μια σημαντική δραστηριότητα προσφιλής σε όλο τον κόσμο της τέχνης, την οποία το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εφάρμοσε με εξαιρετική επιτυχία, ήδη, από την πρώτη του κιόλας χρονιά. Έτσι και φέτος δίνει και πάλι τη δυνατότητα σε όλους όσοι θα ήθελαν όχι μόνο να συμμετέχουν σε ένα εξαιρετικό εργαστήριο και μια παράσταση, αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα και σε μεγαλύτερο βάθος την πόλη-οικοδεσπότη του Φεστιβάλ και τους κατοίκους της.
Σημαντική θέση, όπως κάθε χρονιά, και στο φετινό πρόγραμμα καταλαμβάνουν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το καθημερινό σεμινάριο για επαγγελματίες και σπουδαστές χορού θα καθοδηγήσει φέτος η ΙσπανίδαΛάιντα Άλνταζ Αρριέτα, μια εξαιρετική εκπαιδευτικός και χορεύτρια. Το σεμινάριο θα βασιστεί στην τεχνική χρήσης της δυναμικής που αναπτύσσεται ανάμεσα στο σώμα και το έδαφος.
Επιπλέον, η Μαριέλα Νέστορα θα καθοδηγήσει το ειδικό ερευνητικό εργαστήρι χορογραφίας 360o, που όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του θα αναζητήσει τον φανταστικό κύκλο που περικλείει περφόρμερ και κοινό όταν μοιράζονται την εμπειρία μιας περφόρμανς.
Το πρόγραμμα με μια ματιά
Η εκρηκτική χορεύτρια και χορογράφος Dada Masilo (Ντάντα Μασιλό) από τη Νότιο Αφρική βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών σκηνών με την ανατρεπτική Λίμνη των κύκνων της, που παρουσιάστηκε και στην Αθήνα. Για το Φεστιβάλ της Καλαμάτας προτείνει, μαζί με τους 13 χορευτές της ομάδας της The Dance Factory, μια Κάρμεν ιδωμένη για πρώτη φορά με τα μάτια μιας γυναίκας χορογράφου. Μια Κάρμεν ερωτική, προκλητική και παράλληλα ανεξάρτητη, εικονοκλαστική, πέρα από κάθε κλισέ. Θεαματική, ανατρεπτική και σίγουρα εκπληκτικά χορευτική, αυτή ηΚάρμεν φιλοδοξεί να συγκλονίσει και να κερδίσει το κοινό δοξάζοντας το χορό σε όλες του τις διαστάσεις. (Κεντρική Αίθουσα Μεγάρου Χορού / 18 & 19.07.2015 / 22:00)
Η Wen-Chi Su (Ουέν-Τσι Σου) ανήκει σε μια νεότερη γενιά ταϊβανών καλλιτεχνών, τέκνων μιας κοινωνίας που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη βαθιά επιρροή της παράδοσης και στο τεράστιο άνοιγμά της στην τεχνολογική ανάπτυξη. Το έργο της ενώνει με τον πιο βαθιά βιωμένο και ποιητικό τρόπο αυτά τα δύο άκρα, όπως και το χορό με τις νέες τεχνολογίες. Βαθιά ποιητική, υπνωτιστικής ομορφιάς, η περφόρμανς Off the mapδημιουργεί ένα χώρο ενατένισης. Σ’ ένα περιβάλλον που θυμίζει το άυλο φως της αυγής και κάθε τόσο μεταβάλλεται από ουρανό, σύννεφα, σε θάλασσα, νύχτα, το γυναικείο σώμα κινείται αργά, με ακρίβεια και σταθερότητα. Ένα σώμα ευάλωτο μα σθεναρό, εύθραυστο όπως ο άνθρωπος μέσα στον ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο μεταβιομηχανικό κόσμο.
H Wen-Chi Su εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. (Στούντιο Μεγάρου Χορού / 17 & 18.07.2015 / 20:00)
Οι Igor Urzelai και Moreno Solinas (Ιγκόρ Ουρzελάι και Μορένο Σολίνας) ζουν στο Λονδίνο, όπου με όχημα την ομάδα τους Igor and Moreno δημιουργούν παραστάσεις με κέντρο το ανθρώπινο σώμα ως φορέα αλλαγών. Αναζητώντας πώς θα αλλάξουν τον κόσμο, και συνειδητοποιώντας ότι αυτό δεν γίνεται με μια παράσταση, κατέληξαν να χορεύουν και να τραγουδούν δοκιμάζοντας πράγματα που χρειάζονται μια εμμονή. Το Idiot-Syncrasy είναι ένα έξυπνο ανδρικό ντουέτο με θέμα την αφοσίωση και την επιμονή. Εμπνευσμένοι από την πολυφωνική μουσική της Χώρας των Βάσκων και της Σαρδηνίας, οι δυο νέοι άνδρες εφαρμόζουν το μοντέλο αυτό της ταυτόχρονης εκτέλεσης της μουσικής στην κίνηση: οι δύο χορευτές είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης συγχρονισμένοι, αλλά ο καθένας τους χορεύει «σε άλλο τόνο». Διαρκής κίνηση, τραγούδια a cappella, παιχνίδια με το φως και το σκοτάδι και μια χορογραφία με χιούμορ και τρυφερότητα συνθέτουν μια ευχάριστη νεανική παράσταση.
Η ομάδα Igor and Moreno παρουσιάζει έργο της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  Η παράσταση Idiot-Syncracy έχει επιλεγεί από το διεθνές δίκτυο χορού Aerowaves. (Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο / 18 & 19.07.2015 / 20:00)
Πώς μπορεί κανείς να φανταστεί και να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα; Μπορεί κανείς να ξεφύγει από τη ρήση «αυτή η χώρα δεν θ’ αλλάξει ποτέ», που στοιχειώνει τη μεταπολιτευτική Ελλάδα; Πώς σχετίζεται ο προσωπικός μετασχηματισμός με τον κοινωνικό; Και τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά η γλώσσα; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις ηΜέντη Μέγα, αγγλοελληνίδα χορογράφος με προσωπικό στίγμα και γραφή, με το Transforming Me, ένα ποιητικό, στοχαστικό, ειλικρινές, όλο ζωντάνια σόλο, που ταλαντεύεται ανάμεσα στη δήλωση και την εξομολόγηση. Ο μετασχηματισμός είναι για τη χορογράφο μια αργή και σταδιακή διαδικασία που έρχεται σε αντίθεση με τις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν διαρκώς γύρω μας, αλλά και ο μόνος τρόπος να εμπεδωθεί η αλλαγή και να πιάσει τόπο.
To 2015 η παράσταση Transforming Me επιλέχθηκε για συμπαραγωγή και προώθηση από το διεθνές δίκτυο Open Latitudes. Μέσα στο 2015 η παράσταση θα περιοδεύσει σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ στο εξωτερικό. (Στούντιο Μεγάρου Χορού / 21.07.2015 / 22:00)
Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης είναι σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και περφόρμερ με μεγάλη πορεία, που περιλαμβάνει διακρίσεις, βραβεύσεις και διεθνείς περιοδείες. Στις θεατρικές του αναζητήσεις κυριαρχούν η γελοιότητα και η μεταμόρφωση. Εμβαθύνοντας σε αυτές, παρουσιάζει το Relic, μια περφόρμανς πάνω στο παράδοξο και το ακατανόητο της πραγματικότητας. Relic: απολίθωμα· κάτι που έμεινε βαθιά στη μνήμη και ίσως μια μέρα ξεπλυθεί· κάτι μακρινό κι απροσδιόριστο που θυμίζει αυτό που ήταν κάποτε· μια μακρινή ανάμνηση προσώπων, αισθημάτων και αισθήσεων στο βάθος μιας απόλυτα ακατανόητης πραγματικότητας. Relic: αυτό που θ’ απομείνει κάποτε από την αγάπη, την τρυφερότητα, την ανθρωπιά. Relic: Ένα παράδοξο ταξίδι μεταμορφώσεων από το γελοίο στο σπαρακτικό.
Το 2015 η παράσταση Relic επελέγη από το δίκτυο Aerowaves και παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ του δικτύου Spring Forward. Μέσα στο 2015 η παράσταση θα περιοδεύσει σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ του εξωτερικού. (Στούντιο Μεγάρου Χορού / 23.07.2015 / 22:00)
Η Λίντα Καπετανέα έχει στενούς δεσμούς με την Καλαμάτα. Με τηRootlessRoot, την ομάδα που έχει δημιουργήσει μαζί με τον Γιόζεφ Φρούτσεκ έχουν παρουσιάσει επτά παραγωγές συνεργασία με σημαντικούς ευρωπαϊκούς φορείς, έχουν περιοδεύσει σε πολλές χώρες και έχουν κερδίσει σημαντικά καλλιτεχνικά βραβεία και διακρίσεις. Έχουν επίσης εφεύρει μια πρωτότυπη εκπαιδευτική μέθοδο, το Fighting Monkey. Το σόλο W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory) είναι μια σπουδή στη γυναικεία φύση. Μέσα στο εργαστήριό της, η Φαίδρα απεργάζεται το τραγικό της τέλος. Σαν γλύπτρια κατασκευάζει τον πόθο της, τη θηλυκότητά της, τον πόνο, την αγωνία και τελικά το θάνατο. Η Φαίδρα των RootlessRoot δεν φοβάται να δημιουργήσει ούτε τη μουσική πάνω σε ένα τεράστιο έγχορδο, μέρος του σκηνικού, ούτε την τεράστια ζωγραφιά ενός θηλυκού συμβόλου που τελικά θα την καταπιεί. (Κεντρική Αίθουσα Μεγάρου Χορού / 24.07.2015 / 22:00)
Το πρόγραμμα διανθίζεται με παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους της πόλης με ελεύθερη είσοδο.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Οι Παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκινούν ήδη από την πρώτη του μέρα με μια εκδήλωση-έκπληξη: Μετά την παράσταση στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, φίλοι του Φεστιβάλ, καλλιτέχνες, κάτοικοι και επισκέπτες της Καλαμάτας θα κατηφορίσουν στην Παραλία, όπου το Φεστιβάλ Χορού και η δυναμική Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας έχουν οργανώσει μια βραδιά προβολής ταινιών που θα εξελιχθεί σε γιορτή!(17.07.2015 / 22:00/ στην Παραλία Καλαμάτας – ο χώρος θα ανακοινωθεί)
Στις 20 Ιουλίου, και πάλι σε συνεργασία με τη Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας θα προβληθεί η ταινία Pina (2011/ 103΄) του Βιμ Βέντερς. Η Πίνα είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ χορού. Είναι ο φόρος τιμής που απέτισε ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Γερμανίας σε μια από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, τη χορογράφο Πίνα Μπάους, που έφυγε από κοντά μας το 2009. Στην ταινία εμφανίζονται οι συνεργάτες της στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ να μιλούν για για την απώλειά της όπως τη βιώνει ο καθένας. Κλασικές χορογραφίες της αλλά και νέες που της αφιέρωσαν οι χορευτές της δίνουν στην ταινία μοναδικό χαρακτήρα. (20.07.2015 / 22:00 / Διάρκεια 103’/ Καφέ Σινέ, Νικολάου Πλαστήρα 9, Δυτική Παραλία Καλαμάτας)
Στις 22 Ιουλίου σε ανοιχτό χώρο της Καλαμάτας (που θα ανακοινωθεί) θα γίνει η παρουσίαση του εργαστηρίου χορογραφίας 360ο και μια βραδιά προβολών βίντεο από το αρχείο του Φεστιβάλ Μηδέν.
Το χορογραφικό εργαστήρι 360o θα διερευνήσει την κίνηση, το χορό και την περφόρμανς στον δημόσιο χώρο. Μέσα από το εργαστήρι θα δημιουργηθεί μια παράσταση-εμπειρία, που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία μέρα με τη συμμετοχή του κοινού σε έναν ανοιχτό χώρο της πόλης. Άλλωστε ο τίτλος του, 360o, υποδηλώνει τον φανταστικό κύκλο που περικλείει περφόρμερ και κοινό όταν μοιράζονται την εμπειρία μιας περφόρμανς.
Το Φεστιβάλ Μηδέν θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Χορού, μια ενότητα έργων σύγχρονης βιντεοτέχνης με θέμα ή βασικό στοιχείο το χορό και τη χορογραφημένη κίνηση. Γι’ αυτή την παρουσίαση επιλέχθηκαν έργα βιντεο-καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο μέσα από το αρχείο του Φεστιβάλ Μηδέν, ενός ανεξάρτητου φεστιβάλ βιντεοτέχνης, από τα πρώτα εξειδικευμένα στην Ελλάδα, και από τα πιο επιτυχημένα και ενδιαφέροντα φεστιβάλ βιντεοτέχνης διεθνώς. (22.7.2015 / 20:00 / ο χώρος θα ανακοινωθεί)

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.