ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Καμπόσος: Δεν φταίνε οι Δήμοι για τα απορρίμματα

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος Άργους και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου κ. Δ. Καμπόσος στο περιθώριο της συνεδρίασης του οργάνου την Τρίτη 20 Μαΐου στην Τρίπολη.
Ο κ. Καμπόσος αναφέρθηκε στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 26 Δήμοι που απαρτίζουν την ΠΕΔ, εκκινώντας από το ζήτημα της μη ύπαρξης νομικού τμήματος σε όλους τους Δήμους. Όπως επεσήμανε, από τους 26 Δήμους μόνον οι τρεις ή τέσσερις διαθέτουν νομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μην έχουν νομική υποστήριξη για ζητήματα που τους αφορούν, και για τα οποία αναγκάζονται να λαμβάνουν συμβουλές από τα γραφεία των δημάρχων που διαθέτουν νομική υποστήριξη. Όπως σημείωσε, το ζήτημα θα λυθεί μέσω της στελέχωσης των Δήμων με νομικούς, οι οποίοι θα επιλεγούν ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία.
Ακολούθως, ο κ. Καμπόσος αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα της χρηματοδότησης των Δήμων, καθώς, όπως είπε, οι Δήμοι δεν έχουν άλλα έσοδα εκτός από τα ανταποδοτικά τέλη, οπότε θα πρέπει να τους στηρίξει η κυβέρνηση. Και αναφέρθηκε στην περίπτωση του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι η χρηματοδότηση έχει σταματήσει, με αποτέλεσμα, τουλάχιστον για τον Δήμο Άργους, έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη να έχουν διακοπεί, επειδή οι εργολάβοι δεν πληρώνονται και γίνεται ανάκληση των έργων.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων, λέγοντας ότι είναι σύμφωνος με τη λύση που προτείνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση. Για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων, είπε χαρακτηριστικά: «Ας μου πει το κράτος να κάνω κάτι άλλο από αυτό που κάνω τώρα, και θα το κάνω. Σε όλη την Ευρώπη, καίνε τα απορρίμματα και παράγουν ενέργεια, και εμείς εδώ τσακωνόμαστε».
Στην ερώτηση του ArcadiaPortal.gr σχετικά με το άμεσο κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ και το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Καμπόσος απάντησε: «Θα τα παίρνετε τα σκουπίδια σπίτι σας, θα τα βάζετε κάτω από το κρεβάτι σας, θα ρίχνετε αλάτι και πάγο για να μην μυρίζουν. Αυτά τα πράγματα είναι αστεία. Αν κλείσουν οι ΧΑΔΑ, δεν θα μαζέψει ο Δήμος τα σκουπίδια».
Τέλος, ο κ. Καμπόσος επεσήμανε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη οι Δήμοι για τα απορρίμματα, αλλά η κυβέρνηση που, διαχρονικά, δεν είχε πλάνο για τη διαχείρισή τους. Όπως είπε, αναφερόμενος τόσο στην προηγούμενη όσο και στην τωρινή δημοτική αρχή της Τρίπολης, οι δήμαρχοι δεν ευθύνονται, διότι δεν είναι θέμα ευφυΐας και αντίληψης η διαχείριση των απορριμμάτων. «Βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα», επεσήμανε για τους δημάρχους. «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κουβαλάει αυτή την πληγή, και όχι οι δήμαρχοι», είπε κλείνοντας.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.