ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτισμός

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ για τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο - Τον πρώτο Μεσσήνιο πρωθυπουργό!

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, σημείωσε ότι η παρουσίαση του βιβλίου είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν φέτος για τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννησή του.
Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, μια παρακαταθήκη προς τους σύγχρονους Έλληνες, ώστε να γνωρίσουν το βίο και την πολιτεία του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι αδικημένος από την ιστορία γιατί, σε σχέση με άλλα ιστορικά πολιτικά πρόσωπα, δεν έχει αναγνωριστεί η προσφορά του στο πραγματικό της μέγεθος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εμπέδωση της δημοκρατίας σε εκείνη τη δύσκολη εποχή, τη λήψη ρηξικέλευθων αποφάσεων για τη διοίκηση της χώρας και την παραγωγή νομοθετικού έργου.
Επιπλέον η Ελένη Αλειφέρη είπε ότι το βιβλίο αυτό πρέπει να αποτελέσει «διδαχή» για τους σύγχρονους πολιτικούς και για το πώς πρέπει να διαχειριστούν τις σημερινές δύσκολες καταστάσεις, που σε ένα βαθμό έχουν ομοιότητες με τις δυσκολίες εκείνης της εποχής.
Σε ό,τι αφορά τον συγγραφέα, πρώην δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγή Κουμάντο, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας μίλησε με τα καλύτερα λόγια, χαρακτηρίζοντάς τον πνευματικό άνθρωπο και πολιτικό που τιμά τη Μεσσηνία.
Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Σπουδή του Βίου και της Πολιτείας του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου» και η παρουσίασή του θα γίνει στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, που φέρει το όνομα του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, από τον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη και επιστήμονες.
Ο Παναγής Κουμάντος στην τοποθέτησή του μίλησε για ένα «διαχρονικό εμπάργκο της ελληνικής ιστοριογραφίας» προς τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, παρά την μεγάλη του προσφορά στην πατρίδα. Προσφορά που μεταξύ άλλων τόνισε ότι  περιλαμβάνει τον διπλασιασμό των συνόρων της χώρας, την παραχώρηση γης στον αγροτικό πληθυσμό, την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας, τη διάνοιξη του ισθμού της Κορίνθου κ.ά. Πρόσθεσε ο πρώην δήμαρχος ότι ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ήταν ο πρωθυπουργός που έφτιαχνε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς του κράτους, πιστεύοντας ότι η βάση για τη νοικοκυρεμένη λειτουργία του κράτους δεν μπορούν να είναι τα έξοδα αλλά τα έσοδα.
Είναι το 10ο βιβλίο του Παναγή Κουμάντου, ο οποίος εργάστηκε γι’ αυτό, ψάχνοντας στις πηγές και γράφοντας, επί 2,5 χρόνια. Σημείωσε μάλιστα ότι το ερέθισμα να ερευνήσει και να γράψει για τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο το πήρε όταν έγραφε το βιβλίο για τον Ιωσήφ Βαλέστ, καθώς τότε συνειδητοποίησε ότι το 2015 θα είναι η επέτειος των 200 χρόνων από τη γέννηση του πρώτου Μεσσήνιου πρωθυπουργού.
Το βιβλίο παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου μέσα από ένα φανταστικό διάλογο που κάνει μαζί του ο Παναγής Κουμάντος, χρησιμοποιώντας υλικό από τις αγορεύσεις του στη Βουλή, από εφημερίδες της εποχής και από άλλες πηγές.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.